A Villa Medicinában számunkra a legfontosabb az Ön egészsége. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, boldog életet élhessen a következő problémák megoldásában, elsajátításában, helyes alkalmazásában nyújt segítséget dietetikai szaktanácsadásunk a Hölgyek számára.

Testünk energiaegyensúlyának felbomlása elhízáshoz is vezethet, amely ellen megfelelő táplálkozással, kellő odafigyeléssel, fogyókúrával változtatni lehet (terhesek esetében akár terhesség előtt, vagy terhességet követően). Az “elhízás” szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti, amely ellen a legfontosabb a testsúly normalizálása, elérhető cél kitűzése a fogyáshoz, a szervezet kalóriaigényének a meghatározása, valamint megfelelő étrend összeállítása, melyekhez elengedhetetlen a dietetikus szakemberünk segítsége, jelenléte.

A női egészséggel összefüggő problémák közé sorolható a PCOS (policisztás ovárium szindróma), amely a női szervezet hormonális megbetegedését jelenti érintve elsősorban a petefészket. Ennek következtében akár meddőség is kialakulhat, mivel a petefészek elváltozása lehetetlenné teszi a megtermékenyülést. A hormonok megnövekedett mennyisége miatt nagyon sokszor túlsúly is lehet a PCOS kísérőjelensége. A betegség fokozott hajlamosító veszélyt jelent a cukorbetegség kialakulására, ezért ennek kizárása érdekében szükség van vércukorterheléses vizsgálatra. A PCOS-ből történő gyógyulásban a megfelelő táplálkozás (napi ötszöri étkezés, meghatározott szénhidrát tartalom, három óránként étkezés, stb.) és életmód (káros szenvedélyek elhagyása, minimum napi 30 perc testmozgás beiktatása) legalább olyan fontos, mint a gyógyszeres kezelés.

MIKOR BESZÉLÜNK CUKORBETEGSÉGRŐL?

cukorbetegség (diabetes mellitus),]a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya. Típusai közé tartozik az 1-es, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a GDM, amely során a legfontosabb feladat a vércukor optimalizálása, megfelelő szintre való beállítása.

1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében gyermek- és fiatal felnőttkorban a kezelés azonnal inzulinnal kezdődik, hiszen a betegség ezen formájában a béta-sejtek pusztulása következtében nincs elegendő inzulintermelés, valamint 200- 220-230-250 gramm szénhidrát bevitele javasolt, mivel ezek a betegek általában soványak.

2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG

2-es típusú cukorbetegség esetén a kezelés lépcsőzetesen épül fel. Első lépcsőben, a betegség kezdetén, ajánlott az életmód-változtatás, diétával (meghatározott szénhidráttartalmú diétával- 150- 160- 180 gramm szénhidrát), testsúlycsökkentéssel, sporttal. Ilyenkor ajánlott a gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása, ami hozzájárul az egyenletes vércukorszint fenntartásához.

TERHESSÉGI / GESZTÁCIÓS DIABÉTESZ

terhességi diabétesz során a terhességi vagy gesztációs diabetes mellitus (rövidítve: GDM) a cukorbetegség egyik formája, amely általában a terhesség idején alakul ki vagy annak során kerül felismerésre és a terhesség végével általában eltűnik. Az alábbi rizikófaktorok növelik a GDM kialakulásának esélyét: családban előforduló 2-es típusú diabétesz, a terhes nő kora (idősebbeknél gyakoribb), elhízás, GDM korábbi terhesség során, 4000 gramm feletti súlyú újszülött korábbi terhesség során, dohányzás.

A terhességi diabétesz kimutatására a várandós kismamáknál a terhesség 24-28.hetében 75 gramm szőlőcukorral terhelés tesztet végzünk. A teszt során az éhgyomi és a kétórás vércukorszintet határozzuk meg. Abban az esetben, ha az éhgyomi vérvétel eredménye 6mmol/l-nél nagyobb és/ vagy a kétórás vércukorszint 7,8 mmol/l vagy afeletti, terhességi cukorbetegségről beszélünk. Az anyai vércukorszint normalizálásával a rizikók előfordulása (pl. nagyobb születési súly) jelentősen csökkenthető. A terhességi cukorbetegség kezelése, a diagnózistól számított, legrövidebb időn belül bevezetett megfelelő diétán alapul, amelyben magas szaktudással rendelkező munkatársaink segítenek Önnek. Fontos, hogy ilyenkor a kismama egészségesen táplálkozzon, körülbelül 160-200g szénhidrátot fogyasszon (főként alacsony glikémiás indexű élelmiszerből, mint a zöldségek, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek és pékáruk, durumtészta és egyes gyümölcsök) napi 5-6 alkalomra elosztva, és ne fogyasszon fehér, barna, nádcukorral készült ételt, aszalt gyümölcsöket és kiemelkedően magas glikémiás indexű gyümölcsöket (pl. banánt, szőlőt).

A HYCOSY vizsgálatról

A petevezetők átjárhatóságának a vizsgálata kiemelten fontos része a meddőségi kivizsgálásnak. A petevezetők elzáródását több betegség is okozhatja. A petevezetőt kívülről támadó megbetegedés például az endometriosis, mely manapság sajnos népbetegségnek tekinthető. Ezen elváltozás kapcsán a petevezető a körülötte kialakuló összenövések miatt megtörik, átjárhatatlanná válik. A múltban átvészelt egyes fertőző betegségek, például a Chlamydia, a petevezető funkcionalitásának elvesztésével járhatnak, mely során egy kocsonyás anyag miatt válik a petevezető átjárhatatlanná.

A petevezetők átjárhatóságának a vizsgálata három módszerrel valósítható meg:

  • Laparoscopia (chromopertubatio), mely során hastükrözés kapcsán vizsgáljuk a petevezetők átjárhatóságát. A műtét intubációs (“mély”) altatásban történik, 2 napos kórházi bent tartózkodást igényel. A beavatkozás előnye a pontos diagnózis, illetve adott esetben (például hasűri összenövések esetén) az, hogy egyben terápiás eljárás is. Hátránya a műtéti megterhelés, a kórházi befekvés, illetve a potencionális műtéti szövődmények (hasűri szervek sérülése, nyílt hasi műtétre történő átállás szükségessége, embolia, stb).
  • HSG (hysterosalpingogram), mely során a petevezetőket röntgenes kontrasztanyaggal töltjük fel, az átjárhatóságukat pedig röntgenes képerősítővel vizsgáljuk. Előnye a kevesebb kórházi bent tartózkodás (egy nap), hátránya a kontrasztanyag sűrű volta miatti komolyabb fájdalom, illetve a röntgensugarak egészségkárosító hatása.
  • HyCoSy (hysterosalpingo-contrast sonography), mely során a vizsgálatot ultrahangos kontrasztanyaggal és ultrahang berendezéssel végezzük. Előnye a kontrasztanyag víz-szerű volta miatt a jóval kevésbé kellemetlen vizsgálat, illetve az igen rövid időtartam (10-15 perc). Sajnos ezt a vizsgálatot a kontrasztanyag drágább volta miatt az OEP nem finanszírozza, így ezt csak például a Villa Medicinában lehet elvégezni, míg a kórházakban a HSG-re van lehetőség. A szakirodalmi adatok alapján a HyCoSy mind a lafs negatív, mind a fals pozitív eredmények tekintetében pontosabb eredmény szolgáltat a HSG-nél, amely jó eséllyel a HSG vizsgálat igen fájdalmas mivolta miatt tapasztalható (a sűrű HSG-s kontrasztanyag által kiváltott erős, görcsös fájdalom miatt a méh reflexesen összehúzódik, és a petevezetők lezártnak mutatkozhatnak).

A vizsgálat menete:

A vizsgálat kapcsán egy katétert vezetünk fel a méhnyakon keresztül a méhűrbe, melyen keresztül először fiziológiás sóoldatot (“vizet”) juttatunk a méhűrbe, mely kapcsán a méhnyálkahártya esetleges rendellenességeire, méhűri összenövésekre (Ashermann syndroma), illetve egyéb méhűri deformitásokra (polyp, myoma, fejlődési rendellenességek) derülhet fény. Ezt követően a kontrasztanyag befecskendezésével folytatódik a vizsgálat, mely során a petevezetők tágasságát, lefutását, átjárhatóságát vizsgáljuk. A vizsgálat előkészületekkel együtt 10-15 percet vesz igénybe. Időzítése ugyanakkor fontos: a vizsgálatot a ciklus első felében, de már a menses elmúlását követően végezzük. Utána 3 napig az ülőfürdő és a házasélet mellőzését javasoljuk. Amennyiben a petevezeték átjárhatatlanságát például egy régebbi fertőzés kapcsán kialakult, a petevezetőt kitöltő kocsonyás anyag okozza, számos alkalommal maga a vizsgálat “kitisztítja” a petevezetőt, így a vizsgálatot követő hónapokban sikeres lesz a teherbeesés!

Az OFFICE-HYTEROSCOPIA eljárás

A méhűr feltérképezése mind a meddőségi kivizsgálás kapcsán, mind az ismétlődő vetélések okainak felderítése során fontos. A méhűrt, illetve a méhnyálkahártyát érintő eltérések mind a sikertelen teherbeesési próbálkozások, mind a sikeres teherbeesést követő vetélések hátterében meghúzódhatnak. Sajnos a rutin nőgyógyászati vizsgálat kapcsán elvégzett hüvelyi ultrahang vizsgálat csupán a durva, látványos eltéréseket tudja felderíteni.

A méhűr pontosabb feltérképezésére a következő vizsgálati eljárások hivatottak:

  • Kórházi körülmények között végzett hysteroscopia. Az eljárás lényege, hogy egy merev csövű eszközt jutattunk a méhűrbe, melyben egy száloptikás eszköz is található. Előnye a méhűr pontos feltérképezése, illetve szükség esetén az azonnali helyreállító műtét elvégzése (polypok eltávolítása, összenövések oldása, stb). Hátránya, hogy mivel ez az eszköz vastag, hiszen ezen keresztül ollót, elektromos kést is fel tudunk vezetni, a beavatkozáshoz a méhnyak tágítása szükséges (egy úgynevezett Hegar-sorral, melyek növekvő szélességű fém rudak). Ez viszont nagyon fájdalmas eljárás, ezért a vizsgálatot csak kórházi körülmények között, altatásban tudjuk elvégezni, vállalva ezzel az összes potenciális műtéti kockázatot.
  • Office-hysteroscopia. Ezen vizsgálat során egy flexibilis száloptikás, igen vékony eszközt használunk, így a vizsgálat teljesen fájdalommentes, nincs szükség a méhnyak tágítására. Előnye a fájdalom-mentességen túl a gyorsasága (a vizsgálat 5-10 perc), nincs szükség kórházi befekvésre, regenerálódásra. Ezen eljárás kapcsán ugyanúgy 100%-os és azonnali véleményt tudunk mondani a méhűrről, mint a hagyományos hysteroscopia során.
  • Meg kell említeni a HyCoSy illetve a HSG vizsgálatok kapcsán a méhűrrel kapcsolatos képet is. Mindkét vizsgálat során kapunk egy képet a folyadékkal feltöltött méhűrről. Így természetesen több információhoz jutunk, mint a “sima” hüvelyi ultrahang kapcsán, de ezen vizsgálatok pontossága sajnos nem egyenértékű a hysteroscopiával.

A vizsgálat menete:

Egy vékony, száloptikás eszközt vezetünk fel a méhnyakon keresztül a méhűrbe. Mivel a méhűr virtuális tér (a méh mellső és hátsó fala összefekszik), ezért azt folyadékkal (fiziológiás sóoldat) töltjük fel a vizsgálat során. Ez a folyadék az eszközön keresztül jut a méhűrbe. Feltérképezzük a méhnyakat, a méhűr nagyságát, a nyálkahártya épségét, megvizsgálva minden olyan tényezőt, ami a teherbeesés, illetve a terhesség sikeres kihordása útjában állhat (myoma, poly, méhűri összenövések, fejlődési rendellenességek). Látótérbe hozzuk a petevezetők szájadékát is, az ezeken keresztüli folyadék-áramlás viszont sajnos csak közvetett információt nyújt a petevezetők átjárhatóságát illetően. A vizsgálat után 3 napig az ülőfürdő és a házasélet mellőzését javasoljuk. A vizsgálat teljes mértékben ambuláns, semmilyen előkészületet, illetve utólagos regenerációt nem igényel. Időzítése ugyanakkor fontos: a vizsgálatot a ciklus első felében, de már a menses elmúlását követően végezzük.