NŐGYÓGYÁSZATI DIAGNOSZTIKAI KÖZPONT

Terhesgondozás - Villa Medicina

TERHESGONDOZÁS

Talán az emberi élet egyik legcsodálatosabb utazása a fogantatástól a születésig tart, melynek során a szülők az új jövevény fogadására készülnek. Mi itt a Villa Medicinában arra törekszünk, hogy ezen az utazáson biztonságosan, szervezetten, a mama és a baba egészségére maximálisan ügyelve nyújtsunk segítséget Önöknek.

Az első trimeszter

Gondozási folyamat:

Az első lépés a terhesség tényének megállapítása. Terhességi teszt a fogamzást követő 10 - 12. naptól, míg az ultrahangos vizsgálat a menstruációt követő 5. héttől javasolt.

A 7. és 8. hét között az ultrahangos vizsgálta során kiderítjük, hogy a beágyazódás méhen kívül, belül történt-e, illetve élő-e az embrió. Ilyenkor már szívhangot hallhatunk és a pontos terhességi kor is megállapítható.

Az embrió rizsszem méretű. Az arc vonásai még nem kivehetők, de a szemek helye már látható, formálódik a füle és a nyelve. A kezdetleges érrendszerben megindul a vérkeringés, és a hetedik hét végére a szívnek már négy ürege van.

A 9. héten megbeszéljük a ultrahangleletet. Ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a növekedés üteme.

Ebben az időszakban már az egy petezsákban fejlődő ikerterhesség is látszik és az embrió élénken mozgolódik a magzatvízben lebegve, amiből egyelőre az anyuka még semmit nem érez.

Az alábbi vizsgálatokat végezzük el rendelőnkben:

  • vérnyomás, testsúlymérés
  • hüvelyi ultrahang
  • rákszűrés
  • laborvizsgálat:

Komplett vérkép, vércukor szint. Syphilis, (RPR, VDRL), Vércsoport ( Rh- Anyánál ellenanyag ),Vizelet, HbsAg ( marker vizsgálata ), Vese, Máj funkciók ellenőrzése, TSH ( pajzsmirigyműködés )

TORCH: Toxoplasma gondii, „Others” (egyéb mikrobák), Rubeolavírus, Cytomegalovírus, Hepatits

Ebben az időszakban háziorvosi vizsgálat, EKG, bemutatkozó látogatás a védőnőnél, illetve fogorvosi vizsgálat is ajánlott.

12. héten találkozunk legközelebb, ahol megtartjuk az első genetikai konzultációt. Ekkor már az összes létfontosságú szerv kialakult. A magzati méretek meghatározása mellett egyrészt a fejlődési rendellenességek korai felismerésére, másrészt a kromoszóma-rendellenességekre utaló eltérésekre koncentrálunk. A Down szindrómát a tarkóredő mérésével és az orrcsont meglétének vizsgálatával tudjuk szűrni.

A második trimeszter

16. hét: Ha a kismamának nem ez az első terhessége, van rá esély, hogy megérzi a magzat mozgását.

A 22. hétig már a legtöbben be tudják azonosítani ezeket a rugdosásokat, mocorgásokat. Mivel a cipelendő súly egyre növekszik, az anyuka háta és a dereka is erősítésre szorul. Fontos a helyes testtartás, ezért háterősítő gyakorlatok végzése javasolt. Ülés közben például érdemes egy kispárnával megtámasztani a derekat.

Ekkor jön el az ideje az újabb konzultációnak is.

A 18. és 20. hét között kerül sor a második genetikai ultrahangra, melynek eredményét a leletek alapján közösen értékeljük ki. Ezután egy terheléses vércukorvizsgálat következik ( OGTT ), mely terhességi cukorbetegség felismerésére szolgál. Az anyát és a magzatot egyaránt veszélyeztető cukorbetegség, a korábban egészségeseknél, a terhesség folyamán alakulhat ki.

A magzat csontrendszere gyorsan fejlődik, tüdejében kialakulóban vannak a tüdőhólyagok. Megindul a zsírréteg felhalmozás a kis testen. Súlya körülbelül 160-170 gramm.

24. hét: A második trimeszter zárásaként konzultációt tartunk, majd labor következik: teljes vérkép, vizelet, vese-máj funkciók, TORCH és OGTT. „Rh” negatív anyák esetén ekkor ellenanyagot is vizsgálunk.

A harmadik trimeszter

A 28. hét során megbeszéljük a labor eredményeit és amennyiben szükséges, dietetikus véleményét is kérjük.

A terhesgondozás részeként vérnyomásmérésre és magzati szívhang vizsgálatra kerül sor. Az ultrahangos vizsgálaton a baba méreteit és a növekedés ütemét is megfigyeljük.

A szemhéj ezen a héten válik ketté. A pici szeme születéskor sötétkék lesz, a végleges szín pár hónapos korára alakul ki. Ekkor a magzat súlya már eléri vagy meg is haladhatja az egy kilót, hossza kb. 36 cm.

30-32. hét: Harmadik, egyben utolsó genetikai ultrahangos vizsgálat. Megnézzük a baba vérkeringését, agyi vérellátottságát megbizonyosodva arról, hogy még megfelelőek-e a viszonyok a méhen belül ( flow ). Ebben az időszakban ajánlott figyelni a babánk mozgását is. Napi legalább egy-két alkalommal kell időt szakítani erre.

A 36. és 40. hét között hetente ultrahangos flow vizsgálat illetve CTG ( magzati szívhang monitorozása )

Ezen a héten BSH szűrés: Streptococcus baktérium felismerésére szolgál, mely általában nem veszélyezteti a kismama egészségét, de a szülés során érintkezésbe kerülhet a magzattal, és akár súlyos lefolyású betegség is kialakulhat.

Labor és INR: Mélyvénás trombózis kockázatának becslése

Terminus után 2 naponta van szülészeti kontroll CTG és ultrahangos flow vizsgálat a baba megérkezéséig.

Mobil CTG: Baby life care

Egy új, innovatív szolgáltatás, mely a kismamák otthonának kényelmében nyújt lehetőséget a magzat szívhangjának figyelésére. A magyar fejlesztésű készülék a korszerű IT és telekom hálózatot használva, lehetővé teszi, hogy a csöppség állapotát a világ bármely pontjáról, bármikor ellenőrizzék. Így nagyobb biztonsággal és időben kiszűrhetőek a méhen belüli veszélyállapotok, lehetséges kockázati faktorok.

GENETIKAI TANÁCSADÁS

Genetikai vizsgálatot három alkalommal tartunk a gondozás ideje alatt. Először a 12. majd a 18-20. illetve a 30-32. héten, de ezen felül genetikai tanácsadás is ajánlott bizonyos esetekben.

Mindenképpen javasolt, ha kórós eredményt mutat az ultrahang, vagy az anya 35, míg az apa 45 év feletti.

Azoknak a pároknak is ajánlott, akiknek már született fejlődési rendellenességben vagy valamilyen genetikai betegségben szenvedő gyermekük, vagy a családban előfordult már hasonló eset. Ilyen kockázati tényező még, ha valamelyik szülő örökletes vagy szerzett betegségben szenved. Ezt hívjuk genetikai kórelőzménynek.

A genetikai tanácsadás magában foglal bizonyos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokat, például a kombinált/integrált tesztet ( anyai vérből ), mely az esetleges kromoszóma rendellenességeket deríti fel, illetve a genetikai ultrahangot, mely a fejlődési rendellenességek felfedésére szolgál.

Ezután még további diagnosztikai vizsgálatok is kérhetőek:

  • Chorionboholyból való mintavétel ( CVS )
  • Amniocentézis ( Magzatvízből GAC )
  • Magzati köldökzsinór punctio

- NIFTY/PRENATEST - egy anyai vérteszt, amely a Down-kór és más kromoszómaszámbeli rendellenesség terhesség alatti felismerésére szolgál. A Down-kór szűrésében jelenleg ezek a legmodernebb, úgynevezett nem-invazív eljárások, mivel nincs szükség a magzat sejtjeiből történő mintavételre. ( Ami kis százalékban ugyan, de vetélési kockázattal jár. )

Különleges gondozást igénylő terhességek:

Bizonyos esetekben, elhízott terheseknél, fiatalkorúaknál, késői terhességvállalóknál, ikerterhességnél, asszisztált reprodukcióval fogant terheseknél, alapbetegségekkel rendelkezőknél ( epilepsia, cukorbetegség, neurológiai betegségek stb.), vagy azoknál a kismamáknál, akiknél a kórelőzményben vetélés, koraszülés fordult elő, kiemelt odafigyelésre van szükség.