Logo

Villa Medicina

1124 Budapest Németvölgyi út 68. (Szendi u. 16.)

Telefonszám

(+36) 70 625 7975

E-mail címünk

idopont@villamedicina.hu

A mióma kialakulásának okai, tünetei, kezelése

A mióma kialakulásának okai, tünetei, kezelése

A mióma kialakulásának okai, tünetei, kezelése


A mióma egy jó indulatú daganat, ami a méh izomfalát alkotó simaizomsejtekből és rostos szöveteiből áll. A szervezetünkben bárhol megtalálható, de a méh mióma, más néven méhizomdaganat a leggyakoribb. Egyes statisztikák szerint minden negyedik nő érintett lehet.

Kialakulásának okai, tünetei
Kialakulásának okát az orvostudomány jelen állása szerint nem ismeri. Fogamzóképes korban, vagyis 25-30 évesen fordul elő a leggyakrabban. Leginkább a petefészek rendellenes működésével és a hormonális változásokkal hozzák kapcsolatba. Tünetei lehetnek például a menstruációs zavarok, állandó vizelési inger, nyomásra érzékeny hasüreg, vérrögök megjelenése a menstruáció során, rosszullét, gyengeség stb.

A göbök igen gyakran együttesen jelennek meg, elhelyezkedésüket tekintve pedig megkülönböztethetünk a méh izomfalában lévő, méh ürege felé növő és a méh külső oldalára kitüremkedő formákat.

A miómák növekedése nem egyenletes és hosszú évekig tünetmentes állapotban lehetnek.

Valakinél a mióma mérete stagnál, de az is előfordulhat, hogy pár hónap leforgása alatt megduplázódik. Képes a gyors és a lassú növekedésre is, ami több tényezőtől függhet.

Kezelése
A méhmióma jól kezelhető elváltozás! A legtöbb esetben már gyógyszeres terápiával is sikerek érhetők el, emellett műtétre vagy mióma embolizációra is van lehetőség.

Amennyiben nem okoz semmilyen panaszt, úgy nincs szükség az eltávolításra sem, azonban a rendszeres kontroll elengedhetetlen, ahol figyelemmel kísérhetik a változásokat!


Nőgyógyászati panasz esetén kérjük, foglaljon időpontot szülész-nőgyógyász orvosaink egyikéhez az alábbi gombra kattintva.