Logo

Villa Medicina

1124 Budapest Németvölgyi út 68. (Szendi u. 16.)

Telefonszám

(+36) 70 625 7975

E-mail címünk

idopont@villamedicina.hu

Chlamydia trachomatis szűrőkampány – június

Chlamydia trachomatis szűrőkampány – június


Chlamydia trachomatis
szűrőkampány – június

2022 júniusa a a Vascular Diagnostics STI laboratóriuma által szervezett Chlamydia trachomatis kampány hónapja, amelyen többek között partnerként a Villa Medicina is csatlakozott!


A betegség háttere 

A Chlamydia trachomatis világszinten a leggyakoribb bakteriális nemibetegség (STI)-kórokozó, amely évente a WHO becslései szerint körülbelül 128-130 millió új megbetegedést okoz. Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) adatai alapján a hazai bejelentett esetszám erősen alulreprezentált (800 alatti); amit a valós esetszám akár nagyságrendileg is meghaladhat. A Vascular Diagnostics és a kampányban résztvevő partnerek célja, hogy a VD-szűrőkampány során és azt követően jelentősen növekedjen a felderített esetek aránya hazánkban.

Hogyan diagnosztizálható a Chlamydia?

A kórokozó a Chlamydia trachomatis baktérium mérete és intracelluláris elhelyezkedése miatt sem hagyományos tenyésztéssel, sem szokványos fénymikroszkópos vizsgálattal nem mutatható ki. Épp ezért csak célzott vizsgálattal lehet diagnosztizálni; a gold standard eljárás a PCR teszt. A diagnosztikus vizsgálathoz az akut urogenitalis vagy extragenitalis fertőzés helyéről származó mintavétel szükséges, ami nőknél jellemzően hüvelyváladék vagy cervixminta, férfiaknál első sugár-vizeletminta. Akut infekcióban nem alakul ki detektálható immunválasz, ezért szerológiai (IgA és IgG-ellenanyagkimutatási) vizsgálattal csak a korábban lezajlott, felszálló, krónikus fertőzés tényére lehet következtetni.

Hogyan terjed a betegség?

A baktérium leggyakrabban szexuális aktus útján fertőzött váladékkal terjed, de fertőzött kézzel is terjeszthető. A kórkép leggyakrabban akut cervicitis; urethritis formájában jelentkezik, de extragenitalisan proctitis-; pharyngitisilletve conjunctivitis is kialakulhat. A betegség célzott diagnosztikáját megnehezíti, hogy a szemfertőzések kivételével a nők minimum 70%-a, a férfiak közel fele tünetmentesen vészeli át az infekciót.

Kiket fertőzhet meg? 

Az akut fertőzések kb. kétharmada a szexuális életet megkezdő, fiatal (15-24 éves) korosztályt sújtja. Ők rendszerint igen kevés információval rendelkeznek erről a nemibetegségről, tüneteiről és megelőzési lehetőségeiről. A fertőződés kockázatát növeli az új vagy több partner; a kondomhasználat hiánya; illetve a már átvészelt C. trachomatis fertőzés. A fertőzött cervikális váladék kontakt úton a szülőcsatornán áthaladó újszülötteket is megfertőzheti, korai típusú conjunctivitist, ritkábban késői típusú légúti tüneteket előidézve. Megelőzést jelent a prenatalis szűrés és a pozitív esetek kezelése, ami számos országban szerves része a terhesgondozásnak. Megfelelő kezelés híján az ascendáló akut fertőzés krónikus infekció talaján fájdalmas kismedencei gyulladáshoz (PID), ill. méhenkívüli terhességhez vagy meddőséghez is vezethet. Szövődményes ízületi gyulladás (SARA) is jelentkezhet.

Pozitív teszt esetén..

Igazolt esetben, azaz pozitív Chlamydia trachomatis PCR teszt esetén a kontaktkutatás elengedhetetlen, valamint a szexuális partner (ideális esetben szűrést követő) kezelése is indokolt. Az infekció nem jár tartós védettséggel, azaz a gyógyult betegek a későbbiekben ismételten, akár többször is újrafertőződhetnek. Magas kockázatú betegek (pl. gravidák; perzisztáló, komplikált vagy extragenitalis infekcióban szenvedő betegek stb.) terápiát követő kontrollvizsgálata is indokolt. A terhelő anamnézis és a klinikai tünetek függvényében megfontolandó az egyéb STI kórképekre is kiterjedő, komplex szűrővizsgálat: Chlamydia trachomatis, Neisseira gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium multiplex PCR. Megelőzésként a barrier-típusú fogamzásgátlók alkalmazása javasolt. 

Hivatkozások:
E Lanjouw, S Ouburg, H J de Vries et al. 2015 European guideline on the management of Chlamydia trachomatis infections. Int J STD AIDS. 2016 Apr;27(5):333-48.

European Centre for Disease Prevention and Control. Chlamydia infection. In: ECDC. Annual epidemiological report for 2018. Stockholm: ECDC; 2020.

WHO guidelines for the treatment of Chlamydia trachomatis. ISBN 97892 4 1549714 ©World Health Organization 2016

Vascular Diagnostics


A júniusi Chlamydia szűrőkampány során kedvezményesen biztosítjuk a Chlamydia trachomatis PCR-vizsgálatot, amely minden felnőtt hölgynek ajánlott új partnerrel való együttlétet követően, valamint a 25 év alatti, szexuálisan aktív nőknél is évente egyaránt.


Előzze meg a felesleges kockázatokat és kérjen időpontot chlamydia szűrésre még ma!