Gyakran ismételt kérdések –
terhesgondozás, terhességi ultrahang

Terhes vagyok, mikor kerüljön sor az első vizsgálatra?

Amennyiben panaszmentes, (nincs alhasi görcs, vérzés) elegendő az utolsó menstruáció első napjától számított 6. héten, amikor már jó eséllyel látható a magzati szívműködés is.

Nagy baj van, ha az első trimeszterben kevés vérzést tapasztalok?

Az első trimeszterben gyakori a kevés, barnás, esetleg piros vérzés. Az esetek jelentős részében ez nem jelent komoly problémát, de természetesen biztosat csak egy ultrahang vizsgálattal lehet mondani.

Milyen vizsgálatokat tudok elvégezteti a Villa Medicinában terhesgondozás során?

A Villa Medicinában a terhesség alatti összes vizsgálat elvégezhető, beleértve a teljes terhesgondozást, laborvizsgálatokat, genetikai szűrővizsgálatokat,GBS, CTG (NST) vizsgálatokat.

Használhatom-e a mosdót a terhességi UH előtt?

Tekintettel arra, hogy általában hasi UH vizsgálat történik, az I. trimeszterben a közepesen telt hólyag az ideális.
A II. és III. trimeszteri UH vizsgálat előtt közvetlenül használható a mosdó.

Mikor lehet megállapítani a magzat nemét?

A legnagyobb biztonsággal a terhesség 16. hetétől állapítható meg a magzat neme.

Lehet-e ártalmas az ultrahang a magzatra?

Jelen ismereteink szerint a válasz egyértelműen NEM. Számos nemzetközi tanulmány foglalkozott már ezzel a kérdéssel, de eddig egyik sem igazolta, hogy az ultrahang bármilyen káros hatással is lenne a fejlődő magzatra, akár több óra hosszúsággal, naponta végzett vizsgálatok kapcsán sem.

Hallja-e a magzat az ultrahangot?

Az emberi fül a 20 és 20000 Hz közötti frekvenciájú hangok észlelésére alkalmas, így a magzatok is csak ezen tartomány belüli hangokat érzékelhetik. Az ultrahang-készülékek által kibocsájtott hullámok viszont nagyjából a 3 és 7 MHz tartományban vannak, vagyis a hullámhossz kb. ezerszerese az emberi fül által érzékelhető tartománynak, tehát ezt a magzatok sem képesek meghallani.

Zavarja-e a magzatot a hasfalra gyakorolt nyomás vizsgálat közben?

A magzat folyadékban, vagyis a magzatvízben úszik, a folyadékok viszont nem összenyomhatóak, így a magzat számára semmilyen kellemetlen fizikai hatás nem jelentkezik.

Kizárhatja-e a Down kórt, vagy egyéb kromoszóma-rendellenességet az első trimeszteri kombinált szűrés?

NEM. A vizsgálat negatív eredménye csak a kórkép előfordulásának alacsony kockázatára utal. Kromoszóma eltéréseket kizárólag kromoszóma /genetikai/ vizsgálattal lehet igazolni vagy kizárni. Ilyenek a magzatvíz- vagy magzatboholy-mintavétel, de gyakorlatilag ugyanilyen pontosságúak egyes rendellenességek esetében az úgynevezett nem invazív prenatális tesztek, melyek ugyanakkor a magzatra nézve nem járnak vetélési kockázattal.

Ha egy genetikai ultrahang vizsgálat során nem látható eltérés, akkor kijelenthető-e, hogy a magzat egészséges?

NEM. Sajnos vannak olyan rendellenességek, melyek természetüknél fogva sem most, sem a jövőben nem lesznek ultrahang vizsgálat során felismerhetőek. Összességében azt lehet mondani, hogy a súlyos rendellenességek valamivel több, mint 95%-a szűrhető ki a méhen belüli fejlődés során, de ez egyes szervek tekintetében eltérőek lehetnek.

Terhesgondozási útmutató

Dr. Bahrehmand Kiarash