Gyakran ismételt kérdések –
terhesgondozás, terhességi ultrahang

Terhes vagyok, mikor kerüljön sor az első vizsgálatra?

Az utolsó vérzés első napjától számítva az ötödik terhességi héten már látható ultrahang vizgsálattal a szikhólyag, ami bizonyítja azt, hogy a terhesség a méhen belül helyezkedik el (nem méhen kívüli terhességről van szó), ezért ez a hét a megfelelő az első vizsgálatra.

Nagy baj van, ha az első trimeszterben kevés vérzést tapasztalok?

Az első trimeszterben gyakori a kevés, barnás, esetleg piros vérzés. Az esetek jelentős részében ez nem jelent komoly problémát, de természetesen biztosat csak egy ultrahang vizsgálattal lehet mondani.

Babát szeretnék, meddig várjak a vizsgálatokkal, ha nem sikerül?

35 éves kor alatt egy év, 35 éves kor felett fél év spontán próbálkozás után javasoljuk a kivizsgálás elkezdését. Természetesen bármilyen egyéb panasz (rendszertelen ciklus, terhelő anamnézis, stb) esetén érdemes a vizsgálatokkal kezdeni.

A Villa Medicinában dolgozó orvosok hol vezetnek szüléseket?

A Villa Medicina orvosai a Szent János Kórházban és a Maternity Szülészei és Nőgyógyászati Magánklinikán vezetnek szüléseket.

Ha a Villa Medicinába járok terhesgondozásra, mely vizsgálatok at kell máshol elvégeztessem?

A Villa Medicinában a terhesség alatti összes vizsgálat elvégezhető, beleértve a teljes terhesgondozást, laborvizsgálatokat, EKG-t, genetikai szűrővizsgálatokat, CTG (NST) vizsgálatokat, stb.

Üres vagy telt hólyag szükséges a vizsgálathoz?

Általánosságban elmondható, hogy a terhességi alatti ultrahangvizsgálatokhoz nem szükséges üres hólyaggal érkezni, a vizsgálatot nem befolyásolja a hólyag teltsége. Ezek közül kivételes helyzetben van az első trimeszteri, 12-13. heti ultrahangvizsgálat. Ennek kapcsán a legtöbbször az előnyös állapot, amikor a hólyag félig telt állapotban van. A látási viszonyokat azonban számos tényező befolyásolhatja, ilyenek  a méh alakja, a lepény helyzete, a magzat pozíciója, az esetleges myomagöbök, a hasfal vastagsága, a hasfalon korábban végzett műtéti hegek stb., így néha csak a vizsgálat közben derül ki, hogy a telt, vagy az üres hólyag biztosít jobb látásái viszonoykat. Tekintettel arra azonban, hogy a hólyagot mindig rövidebb időbe telik kiürítenil, mint megtölteni, ezért javasolt a közepesen telt hólyaggal érkezni erre a vizsgálatra.

Mikor lehet megállapítani a magzat nemét?

A legkorábbi terhességi kor amikor már igen nagy valószínűséggel megállapítható a magzat neme, az a 15-16. hét. Néha már az első trimeszteri vizsgálat során is láthatóak  lehetnek egyértelmű ultrahang jelek, azonban ilyenkor számos alkalommal előfordul, hogy a valóság más, mint aminek az ultrahangképen látszik…

Lehet-e ártalmas az ultrahang a magzatra?

Jelen ismereteink szerint a válasz egyértelműen NEM. Számos nemzetközi tanulmány foglalkozott már ezzel a kérdéssel, de eddig egyik sem igazolta, hogy az ultrahang bármilyen káros hatással is lenne a fejlődő magzatra, akár több óra hosszúsággal, naponta végzett vizsgálatok kapcsán sem.

Hallja-e a magzat az ultrahangot?

Az emberi fül a 20 és 20000 Hz közötti frekvenciájú hangok észlelésére alkalmas, így a magzatok is csak ezen tartomány belüli hangokat érzékelhetik. Az ultrahang-készülékek által kibocsájtott hangok viszon nagyjából a 3 és 7 MHz tartományban vannak, vagyis a hullámhossz kb. ezerszerese az emberi fül által érzékelhető tartománynak, tehát ezt a magzatok sem képesek meghallani.

Zavarja-e a magzatot a hasfalra gyakorolt nyomás vizsgálat közben?

A magzat folyadékban, vagyis a magzatvízben úszik, a folyadékok viszont nem összenyomhatóak, így a magzat számára semmilyen kellemetlen fizikai hatás nem jelentkezik.

Kizárhatja-e a Down kórt, vagy egyéb kromoszóma-rendellenességet az első trimeszteri kombinált szűrés?

NEM. A vizsgálat negatív eredménye csak a kórkép előfordulásának alacsony kockázatára utal. Kromoszóma eltéréseket kizárólag kromoszóma /genetikai/ viszgálattal lehet igazolni vagy kizárni. Ilyenek a magzatvíz- vagy magzatboholy-mintavétel, de gyakorlatilag ugyanilyen pontosságúak egyes rendellenességek esetében az úgynevezett nem invazív prenatális tesztek, melyek ugyanakkor a magzatra nézve nem járnak vetélési kockázattal.

Ha egy genetikei ultrahang vizsgálat során nem látható eltérés, akkor kijelenthető-e, hogy a magzat egészséges?

NEM. Sajnos vannak olyan rednellenessségek, melyek természetüknél fogva sem most, sem a jövőben nem lesznek ultrahang vizsgálat során felismerhetőek. Összességében azt lehet mondani, hogy a súlyos rendellenességek valamivel több, mint 90%-a szűrhető ki a méhen belüli fejlődés során, de ez egyes szervek tekintetében eltérőek lehetnek.

Terhesgondozási útmutató

Dr. Bahrehmand Kiarash