Gyakran ismételt kérdések – vérvétel

Laborvizsgálatra érkezem a Villa Medicinába, mit vigyek magammal?

Kérjük, hogy mindig hozza magával a levenni kívánt vérvizsgálatok listáját / szakvéleményt, hogy asszisztenseink a lista alapján tudják elvégezni a vérvételt!

Lehet-e enni, inni a vérvételek előtt?

Javasoljuk, hogy egyik vérvétel előtt se egyenek. Mentes ásványvíz fogyasztása javalott a vénák rugalmassága, így a vérvétel könnyebbsége végett.

Hogyan készüljek az éhgyomri vérvételre?

Ahhoz, hogy a legpontosabb laboreredményeket kapjuk, kérjük, hogy az éhgyomri vérvétel előtt legalább 8 órával ne egyen, viszont vizet kifejezetten érdemes inni. Amennyiben gyógyszert szed, nyugodtan beszedheti előírás szerint a vérvétel előtt.

Milyen gyorsan készül el az eredményem?

Általában 24-48 óra alatt, ám vannak speciális, hosszabb időt igénylő vizsgálatok, melyről kolléganőnknél kérhetnek bővebb tájékoztatást.

Mennyi ideig tart az inzulinrezisztencia vizsgálat?

Két órát vesz igénybe, mely során 0-60-120 percnél történik a mintavétel. Az elfogyasztandó cukoroldatot vérvételes munkatársaink kerverik be Önnek, melyet egyszer kell meginni, majd ez követően enni, inni nem szabad. A vizsgálatot megelőző napokban az édes ételek/ italok fogyasztása kerülendő.

Első trimeszterben járó kismama vagyok. Milyen vérvételre van szükségem?

Az első trimeszteri labor a legszerteágazóbb, mely az alábbi paramétereket tartalamazza: ionok, máj- vesefunkció, vérkép, pajzsmirigy funkció, Toxoplasma, Cytomegalovírus, Hepatitis B, Lues szerológia. vércsoport+ ellenanyag meghatározás, teljes vizelet (reggeli első, középsugaras).

24-28 hetes kismama vagyok, cukorterhelésem lesz, mi a teendő?

Éhgyomorral várjuk rendelőnkben, ahol az általunk bekevert cukoroldatot kell elfogyasztani, majd ezt követő 2 órában enni, inni nem szabad. A 120 perc leteltével megtörténik a második vérvétel is. Reggeli első, középsugaras, tisztálkodás utáni vizeletmintát hozni egy kis tiszta pohárban.

Tervezett császármetszésem lesz, kell vérvétel előtte?

Igen, egy héttel a kiírt időpont előtt friss vércsoport+ ellenanyag szűrés szükséges.

Hormonlaborokat írt ki az orvosom, mi a teendőm?

A hormonprofil két szúrást jelent, 3-5. nap között egy szúrás, illetve a 21-23. nap között még egy szúrás. A megadott napok intervallmában bármely nap választható. Javasoljuk, a menstruáció első napján rendelőnkbe telefonálni, ahol a ciklus 3-5 .napja között egy időpontegyeztetés után megtörténik a vérvétel.Egyes esetekben inzulinrezisztencia vizsgálatot is kér az orvos, ennek menetéről fentebb olvashat. A vérvételt követően lehetőség van a 21-23. napra is időpontot kérni a recepciós munkatársaknál. A két eredmény megérkezése után történik az orvosi kiértékelés, és értesítés.

Milyen formában kapom meg az elkészült eredményeket?

Minden esetben átküldjük Önöknek a megadott e-mail címre, amennyiben szükséges orvosi értesítés is történik telefonon.

Bejelenthetem 14 év alatti gyerekemet Önökhöz vérvételre ?

Intézményünkben, kizárólag 14 év feletti pácienseket fogadunk vérvétel céljából.

Nem Önökhöz járok, így szükséges előzetes leletekkel készülnöm?

Nem intézményünk pácienseként kérjük a kezelőorvos/terapeuta által kiadott vérvételi kérőlapot szíveskedjen elhozni, ezzel segítve kollégiánk munkáját.