Logo

Villa Medicina

1124 Budapest Németvölgyi út 68. (Szendi u. 16.)

Telefonszám

(+36) 70 625 7975

E-mail címünk

idopont@villamedicina.hu

GYARKAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK – ENDOKRINOLÓGIA

GYARKAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK – ENDOKRINOLÓGIA

Nyaki gombóc érzésem volt, a testsúlyom labilis lett, a vérnyomásom is ingadozik, fáradt vagyok és enervált. Milyen vizsgálatokra van szükségem?

Első lépésben a kóros pajzsmirigy funkció és a nyaki ultrahang vizsgálat során észlelt eltérések (pajzsmirigy göbök) megítélése a feladat, majd gyógyszeres-, esetleges izotóp terápia, vagy sebészeti beavatkozás szerepelhet a megoldások között.

Jó ideje fáj a fejem és a látásom is romlik, fáradékony vagyok és a szexuális életben sem vagyok a régi. Milyen vizsgálatokra van szükségem?

A megoldások között szerepelhet a hormontermelő és hormont nem termelő agyalapi mirigydaganatok (jóindulatú, „adenoma”) kivizsgálása, kezelése és gondozása.

A menstruációm kezdetben ritkult, majd egy jó ideje elmaradt, miközben emlő-váladékozás jelent meg nálam. Milyen okok állhatnak a háttérben?

A prolactin nevű hormon termelésének zavarai és ennek klinikai tünetei állhatnak a háttérben. A testsúly és a hormonháztartás összefüggésének vizsgálata, valamint a menstruációs zavarok esetleges belgyógyászati – endokrinológiai okainak feltárása kiemelkedő fontosságú lehet.

Még nem szültem, használhatok így is méhen belüli fogamzásgátló eszközt (spirált)?

Igen, mind a hormonmentes, mind a hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszközökből létezik nem szült nőknek javasolt kivitel is.

Évek óta hízom, cukorbeteg lettem, a vérnyomásom is magas és szederjes színű csíkok „stria” jelentek meg a hasfalamon. Mi lehet ennek az oka?

A mellékvesekéreg hormontúltermelés klinikai tünetei és az úgynevezett Cushing szindróma gyanúja léphet fel, ezért megfelelő diagnózist és kezelési stratégiát állítunk fel.

Miért nem tudja a háziorvos és belgyógyász beállítani a vérnyomásomat?

Ez esetben a másodlagos magas vérnyomás betegség okainak feltárása, speciális gyógyszeres vagy egyéb kezelés beállítása javasolt.

Az izmaim fáradékonyak, gyakori izomgörcsök és izom fájdalmak jelentkeznek nálam. Mi ennek az oka?

A Ca-háztartás zavarai, kórosan magas, vagy kórosan alacsony értékei és ennek klinikai vonatkozásai állhatnak a háttérben.