Gyakran ismételt kérdések – ultrahang

Szabad-e enni vagy inni a vizsgálatok előtt?

Az eperendszert és beleket érintő vizsgálat esetén a folyadék-és gáztartalom zavaró, ezért éhgyomorral kell jönni, 6-7 órás éhezés szükséges, gyermekeknél a 3-4 órás éhezés elegendő. Tehát ebben az esetben nem szabad enni!

A kismedencei vizsgálatok telt húgyhólyag mellett végezhetőek. Szénsavmentes üdítőt, vízet, teát igyon a beteg, vizsgálat előtt 1 órával már ne menjen wc-re. Azaz ebben az esetben a folyadékfogyasztás egyenesen ajánlott!

Szükséges-e a régebbi leletek bemutatása a vizsgáló orvosnak?

A panaszok átbeszélése mellett a korábbi UH-vizsgálati eredmények, laborleletek vizsgálat előtti átnézése is nagyon fontos, mivel ezekből is sok információt tud leszűrni a vizsgáló orvos.

Megkaptam a vizsgálati eredményt, most hogyan tovább?

Ha szükséges a vizsgáló orvos – a beteggel megbeszélve – további képalkotási vizsgálatokat javasol vagy az eredménnyel visszaküldi a szakorvoshoz. Ezt minden esetben szóban is a beteg tudomására hozzák, de a lelet alján is megtalálható.

Genetikai ultrahangra megyek, szükséges pendrive-ot magammal vinnem?

Az első genetikai szűrővizsgálat során a vizsgálat anyagait e-mailben továbbítjuk, vagy a Kismama által hozott saját adathordozóra mentjük. Amennyiben a második és harmadik trimeszteri szűrésre is hoz magával pendrive-ot, kérjük azt üresen tegye (szükség szerint mentsék le saját számítógépükre, majd töröljék a pendrive tartalmát), mert a további felvételek ugyanarra a pendrive-ra kerülnek rögzítésre.