Gyöngyőrzők –
Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét 

Magyarországon  minden évben 1000-nél is több méhnyakrák-diagnózis születik*, és több száz nő veszíti életét a HPV (humán papillomavírus) okozta daganatos betegségben, amely pedig rendszeres szűrővizsgálatokkal és védőoltással megelőzhető, illetve korai stádiumban felfedezve jól kezelhető!

2023-ban január 23-29 között tartják az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet a European Cervical Cancer Association (ECCA) szervezésében, amelyhez Magyarország képviseletében a Mályvavirág Alapítvány 10. alkalommal csatlakozott.

Az idei kampány címe: Gyöngyőrzők 

A gyöngy a HPV elleni védekezés szimbóluma, így mindenki Gyöngyőrzővé válik, aki gyöngyből karkötőt fűz, foglalkozik a méhnyakrákkal, a méhnyakrák megelőzésével, valamint, aki részt vesz HPV-szűrésen és hirdeti a HPV-megelőzésének fontosságát. 

A kampány célja, hogy a Megelőzés hetén minél több személyhez (férfiakhoz és nőkhöz egyaránt) eljussanak a HPV-vel kapcsolatos információk és ezáltal automatikussá, rendszeressé váljon a szűrővizsgálatokon való részvétel, valamint a HPV elleni védőoltás beadatása, a HPV okozta méhnyakrákos és az egyéb nőgyógyászati daganatos megbetegedések, halálozások számának csökkentése érdekében. 

A HPV-nek, azaz humán papillomavírusnak jelenleg több mint 200 altípusa ismert, amelyek közül az alacsony kockázatú típusai ugyan nem rákkeltőek, azonban kellemetlen tünetekkel járhatnak, például szemölcsök formájában. A magas kockázatú típusai olyan szerveken okozhatnak fertőzést, például a nemi szerveken, vagy a fej-nyaki régiókban, amelyeken idővel daganatos elváltozások alakulhatnak ki. 

Fontos tudni, hogy a HPV vírus nem csak a Nőknél, hanem a Férfiaknál (hímvesszőn végbélnyíláson stb.) is veszélyt jelenthet, ezért számukra is kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, illetve a védőoltás. 

*https://onkol.hu/nemzeti-rakregiszter/