HPV kampányhétvége
December 4-5.

Ma már tudjuk, hogy a méhnyakrák az esetek 99%-ában a HPV-vírussal való tartós fertőzöttség nyomán alakul ki. Magyarországon évente közel ezer -ezerkétszáz nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú méhnyakdaganatot, és ötszázan halnak bele a betegségbe. Amellett, hogy a vírus egyes törzsei ellen kifejlesztett védőoltást – melyet jelenleg a hetedik osztályosoknak ingyenesen biztosít az állam – minden szexuálisan aktív nőnek javasolt felvenni, a rendszeres HPV-szűrés is életet menthet. Korábban sem a hagyományos, sem a folyadékalapú citológia nem bizonyult olyan érzékeny szűrővizsgálatnak, mint a HPV-teszt.

Pozitív lelet esetében ugyanakkor szorosabb kontrollra, gyakoribb citológiára, HPV-tesztelésre és kolposzkópos vizsgálatra volt szükség, sok esetben pedig a partner vizsgálatára is. Mivel azonban a HPV-fertőzések döntő többségével az immunrendszer sikeresen veszi fel a harcot, az esetek nagy részében az átmeneti fertőzöttség nem vezetett komoly megbetegedéshez. Ennek nyomán merült fel egy olyan teszt kifejlesztése, amely a tartós fertőzöttség kimutatására koncentrál. A Magyarországon a Vascular Diagnostics által forgalmazott Aptima HPV-teszt mRNS-alapú, tehát azt vizsgálja, hogy a vírus a szervezetben már aktivizálta magát, vagyis nagy kockázatú fertőzöttség alakult ki. Az újfajta HPV-teszt előnye, hogy használatával jobban kiszűrhetők a valóban nagy odafigyelést igénylő esetek, ugyanakkor a felesleges aggodalmak és vizsgálatok is elkerülhetők, hiszen az álpozitív eredmények alacsonyabbak.

Az új típusú HPV teszt elvégzését a Mályvavirág Alapítvány is támogatja, mely azért jött létre, hogy a nőgyógyászati daganattal érintetteknek és családtagjaiknak segítséget, információt és támogatást nyújtson. Amennyiben a Mályvavirág honlapján, Instagram oldalán és Facebook felületén található linken keresztül vesz részt a vizsgálaton, cégünk a vizsgálatból személyenként 500 forinttal támogatja az Alapítványt.

Forrás: Vascular Diagnostics

A HÉTVÉGE RÉSZLETEI:

HELYSZÍNEK:

Villa Medicina: (1124 Budapest, Németvölgyi út 68.)
Dr. Fábián Tamás
Dr. Kiarash Bahrehmand
Dr. Lengyel Dániel

Aranyklinika Budapest: (1051 Budapest, Arany János utca 33, 125 kapucsengő 1.emelet. )
Dr. Lukács Edina
Dr. Novák Zoltán

A vizsgálati időpont 15 perc mely tartalmazza a minta levételét és a tájékozódó ultrahangvizsgálat árát. (Citológia vizsgálat nem lesz)

A vizsgálat díja 15.000 ft.
A leletek kiküldését, páciensek értesítését a Villa Medicina és az Aranyklinika Budapest vállalja.
A vizsgálat időpontfoglalással történik.