Hüvelyi diszkomfort okainak felderítése

Normál hüvelyi folyással gyakran találkozhatunk, ugyanis nemi izgalom hatására, menstruációt megelőzően, az ovuláció során illetve a várandósság idején is megnőhet a hüvelyváladék mennyisége. Ilyenkor különösebb teendőnk nincsen, ugyanis a hüvely és méhnyak mirigyei folyamatosan termelnek váladékot, amelynek szerepe a hüvely nedvesen tartása, tisztulása, a fertőzésekkel szembeni védekezés és a mikroorganizmusok szaporodásának megakadályozása. Ez alapvetően színtelen vagy fehér és szagtalan.

Például az ovulációt megelőzően nyúlósabb, átlátszó folyadékkal találkozhatunk, amely egy természetes folyamat és nem ad okot aggodalomra. Néha a kismamák is érzékelhetnek bővebb hüvelyi folyást, amennyiben szervezetük legyengül, de az erősebb folyás ilyenkor is természetes, ugyanis a szervezet így próbál védekezni a fertőzések ellen. 

Normál hüvelyi folyás

A normál hüvelyi folyás megváltozása miatt sok esetben csak alapvető intim higiéniás szokásainkon kell változtatni, ugyanis például a tangás alsóneműk, különböző tamponok, illetve a megfelelő intim higiéniás szerek használatának hiánya miatt is kialakulhatnak olyan kisebb fertőzések, amelyeket orvosi beavatkozás nélkül is gyógyíthatunk, szokásainkon változtatva, ill. vény nélkül kapható hüvely probiotikumok segítségével.

Amennyiben megváltozik a hüvely váladékának mennyisége, megváltozott színnel, állaggal, vagy szaggal kísérve, úgy nagy valószínűséggel valamilyen fertőzés állhat a háttérben. Ilyenkor a hüvely savas pH-ja megváltozik és a mikroorganizmusok megtelepedhetnek és elszaporodhatnak, gyulladást okozva, gyakran égő, viszkető érzéssel, fájdalmas közösüléssel, vagy hasi fájdalommal kísérve. 

A fertőzések kialakulásának esélyét például antibiotikum kúra, hormonhiány, vagy akár cukorbetegség is növelheti. Ezen kívül szerepet játszhatnak a hüvelyi váladék megváltozásában például különböző pszichés zavarok, szexuális úton történő fertőzések, méhszájsebek, az endometriózis, vagy akár a méhnyakrák. 

Ezért ilyen esetekben érdemes szakorvoshoz fordulni, ugyanis a megfelelő kezelés biztosításához nélkülözhetetlen a probléma pontos okának feltárása.  

Fontos, hogy a probléma hátterét kiderítsük, ugyanis a tüneti kezelés sokszor nem elég, a fertőzés újra kialakulhat és krónikussá válhat, további betegségeket, vagy akár meddőséget okozva.

Amennyiben visszatér a panasz, úgy elengedhetetlen különböző, mélyrehatóbb vizsgálatok alá vetni szervezetünket, ugyanis súlyos betegség, akár méhnyakrák is állhat a probléma hátterében, amelyet minél korábban el kell kezdeni kezelni.

További információért, vagy szakorvosainkhoz történő időpontfoglalás végett kérjük, keressen minket elérhetőségeink valamelyikén.*

*Időpontot a Munkatársaink menüpontban az adott szakorvos mellett feltüntetett elérhetőségen lehetséges!