Legyen biztos a kikapcsolódás!

Nyaralani készül? Íme néhány egészségügyi tanács, amelyet érdemes elintézni a kikapcsolódás megkezdése előtt.


Nyaralás előtt érdemes tájékozódni a kiválasztott úti cél egészségügyi hálózatáról. Mentsük el telefonunkba az általános segélyhívók telefonszámait és az adott ország adottságaival összhangban kössünk biztosítást. Fontos tudni, hogy külföldön rendkívül magas számlák keletkezhetnek már az alap egészségügyi szolgáltatások igénybevételével is, így mindenképpen érdemes olyan biztosítást kötni, amely kiterjed ezekre. A biztosításról szóló dokumentumokat lehetőleg tartsuk mindig magunknál, vagy legalább a telefonunkba mentsük le őket. 

A rendszeresen szedett gyógyszereinken túl érdemes külön útipatikával készülni, különösen ha gyermekekkel utazunk, így megspórolhatjuk magunknak a receptiratással és patikakereséssel járó kellemetlenségeket. Amennyiben nőgyógyászati vagy egyéb, a klinikánk által kínált szolgáltatásunkhoz kapcsolódó orvosi receptre van szüksége utazása előtt, forduljon hozzánk bizalommal. A receptet az utazás előtt ne felejtse el kiváltani! 

Amennyiben repülővel tervezi az utazást várandós kismamaként, mindenképp olvassa el az adott légitársaság erre vonatkozó szabályait és utazás előtt egyeztessen orvosával is. A repülés során történő légnyomásváltozás és páratartalom csökkenés nem jelent veszélyt sem a kismamára, sem a babára, azonban egyes betegségek fennállása esetén, (például magas vérnyomás és cukorbetegség) nem javasolt repülőre szállni.

Alapvetően a legtöbb légitársaság a 28. héttől kér orvosi igazolást, amely tartalmazza, hogy a kismama egészséges és a terhességére nem jelent veszélyt a repülés. Fontos, hogy az orvosi igazolás magyar és angol nyelven is tartalmazza a terhességről szóló adatokat. 

A légitársaságok nagy része a kismamákat a 34-36. héttől (ikerterhesség esetén 32. héttől) már nem engedi repülni, ugyanis a szülés bármikor beindulhat. Ez a szabály is légitársaságonként változhat, ezért érdemes a repülőjegy megvásárlása előtt alaposan tájékozódni. 

Utazás előtt érdemes utánajárni, hogy a kiválasztott desztinációban hol található a legközelebbi kórház szükség esetén.

Tehát ami a legfontosabb az utazás megkezdése előtt:

terhességi repülési igazolás

rendszeresen szedett gyógyszerek kiváltása

tájékozódás az adott ország egészségügyi ellátásával, legközelebbi kórházával kapcsolatban

További információért és terhességi utázasra vonatkozó orvosi igazolással kapcsolatban kérjük, hívjon minket a +36 70 625 7975-ös telefonszámon, vagy írjon üzenetet az info@villamedicina.hu email címre.