Logo

Villa Medicina

1124 Budapest Németvölgyi út 68. (Szendi u. 16.)

Telefonszám

(+36) 70 625 7975

E-mail címünk

idopont@villamedicina.hu

Legyünk felkészültek! – A terhesség 9 hónapja

Legyünk felkészültek! – A terhesség 9 hónapja


Legyünk felkészültek! –
A terhesség 9 hónapja

 

A teherbeesés, illetve a kétségbeesés sok nő esetében együtt jár, ugyanis pozitív terhességi teszt esetén pánikszerűen szaladnak végig az alábbi gondolatok a fejükben, például: mit tegyek most? kihez forduljak? milyen vizsgálatokra van szükség a terhességem alatt? hogyan készüljek fel a gyermekvárásra? Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tennünk a terhességünk során, hogy valóban felkészülten és nyugodtan várhassuk gyermekünk világrajöttét. 

 

I. trimeszter

 

Első hónap

Amennyiben már a teherbeesésre is tudatosan készülünk, úgy már a szervezetünket is táplálkozás és mozgás terén is átalakítottuk úgy, hogy egészséges szervezetben foganhasson meg egy új élet. A fogantatást követő néhány hétben szervezetünkben már komoly változások kezdődnek ahhoz, hogy az embrió megfelelő körülmények között fejlődhessen. Ezek hatására érezhetünk hányingert, szédülhetünk, érzékenyebbek lehetünk bizonyos szagokra, ill. hangokra, vagy akár ingerültebbé is válhatunk. A menstruáció kimaradását, valamint a terhességi teszt elvégzését követően, amennyiben pozitív eredményt kapunk érdemes minél előbb időpontot foglalni nőgyógyászati szakorvosunkhoz. 

 

 

 
 
Dr. Bahrehmand Kiarash

 
 
Dr. Végh György

 
 
Dr. Fábián Tamás

 

Második hónap 

A második hónap során nőgyógyászunk korai ultrahang segítségével tudja megállapítani a terhesség tényét. Már az itt elvégzett vizsgálatokat követően érdemes egy mappát kérnünk a rendelő asszisztensnőitől, hogy a következő pár hónap leleteit, illetve a várandósgondozási kiskönyvet is egy helyen tárolhassuk. A védőnőtől kapott kiskönyvet a háziorvosunk pecsételi le, aki a beutalót is adja az első terhességi laborvizsgálatokra. Amennyiben a terhesség során kötelező vérvizsgálatokat magánintézményben szeretnénk elvégeztetni, úgy a Villa Medicina erre is lehetőséget kínál. Ebben az időszakban lehet már kiválasztani a szülész-nőgyógyász szakorvost, akinél szülni szeretnénk. 

 

Harmadik hónap

Miután a terhesség 8-10. hetében megtörtént az első nagy laborvizsgálat, amely tartalmazza a vizeletet, vérképet, vércsoport-és ellenanyagszűrést, valamint a hepatitis-B- és szifilisz szűrést is, úgy következhet terhességünk 12. hetében az I. trimeszteri kiterjesztett szűrés. Az első első trimeszteri szűrővizsgálat során a leggyakoribb, súlyos kromoszóma-rendellenességek (Down-, Edwards-, Patau-szindrómák) kb. 95-97%-a kiszűrhető. Az FMF (Fetal Medicine Foundation, London) nemzetközi intézetének irányelvei szerint történő vizsgálatok során genetikai specialistánk külön figyelmet szentel a magzati szív- és érrendszeri rendellenességek felismerésére, ekkor ugyanis – megfelelő jártasság mellett – ezen súlyos eltérések csaknem 90%-a már észrevehető. Indokolt esetben genetikai tanácsadást biztosítunk, továbbá tájékoztatást nyújtunk és igény esetén le is vesszük a NIPT tesztet.

Ebben a hónapban érdemes felkeresni fogorvosunkat, valamint a terhességnek megfelelő táplálkozással kapcsolatban érdemes dietetikusunkkal is felvenni a kapcsolatot. 

A harmadik hónap végén kell újra meglátogatni védőnőnket, illetve ebben a hónapban már aktuális lehet a terhességnek, illetve a pocakunk növekedésének megfelelően felfrissíteni ruhatárunkat.

 

II. trimeszter

 

Negyedik hónap

A terhesség 19-20. hetében kerül sor a II. trimeszteri anatómiai szűrésre, amelyet szintén Dr. Molnár László klinikai genetikus auditált ultrahang-specialistánk végez el rendelőnkben. A vizsgálat során a magzati növekedésének köszönhetően az ultrahang segítségével már az esetleg kialakult fejlődési rendellenességek csaknem 90%-a, valamint a súlyos szívfejlődési rendellenességek csaknem 100%-a kiszűrhető. Ekkor a magzat nagyságát jellemző paraméterek vizsgálata mellett megtörténik az agy- ill. arckoponya 3D-s ábrázolása, illetve részletesen megvizsgáljuk a központi idegrendszert. 

Terhességünk 16. hetében is meg kell látogatnunk szülész-nőgyógyászunkat, terhesgondozás gyanánt, ahol ultrahangos vizsgálat történik, mely során már a baba neme is megállapítható, valamint ekkor történik meg az első laborvizsgálat kiértékelése.

Ebben az időszakban érdemes áttérni, vagy beiktatni napirendünkbe a rendszeres mozgást, kismama torna, vagy kismamajóga formájában. A futást, valamint azokat a megterhelő mozgásformákat érdemes már elkerülni, amelyek veszélyeztethetik terhességünket. 

 

Ötödik hónap

Az ötödik hónap viszonylag teendőmentes vizsgálatok terén, ezért érdemes foglalkozni otthonunkban gyermekünk várására, kialakítani a gyerekszobát, vásárolni neki és természetesen magunknak is kényelmes ruhákat, valamint felkészíteni az egész családot gyermekünk érkezésére. 

 

Hatodik hónap

Ebben a hónapban, a terhesség 24-28. hetében történik meg a II. trimeszteri vérvétel, amely során teljes vérképet, valamint terheléses vércukor vizsgálatot is végzünk. A cukorterhelés (OGTT) a Villa Medicinában két órát vesz igénybe, amely során 0, 60, illetve 120 percnél történik 1-1 vérvétel. Az első vérvételt követően el kell fogyasztanunk egy cukros oldatot, amely 75g glükózt és némi citromlevet tartalmaz. Fontos, hogy ezt követően ne együnk, ne igyunk, valamint fizikai aktivitást se végezzünk, míg meg nem történik a 60, majd a 120 perces mintavétel. Javasoljuk, hogy a terheléses vércukor vizsgálat során maradjon rendelőnkben!

A vérvételt követően az eredményeket a választott orvosunk fogja kiértékelni a terhesgondozással és ultrahangvizsgálattal egy időben. Fontos, hogy a kiskönyv mindig legyen nálunk, ugyanis  eredmények rögzítése mindig abba történik. Terhességi cukorbetegség esetén is számíthat kiváló diabetológusunk segítségére a Villa Medicinában.

 

III. trimeszter

 

Hetedik hónap

A hetedik hónapban már érdemes előre gondolkodni és összekészíteni azt a csomagot, amelyet szükség esetén a kórházba viszünk magunkkal. A szülésre, valamint a szülést követő időszakra vonatkozóan érdemes felkeresnünk egy  szülésznőt, aki minden fontos információt megoszt velünk, amelyre a babavárás során, majd a szülést követően szükségünk lehet. 

 

Ebben a hónapban ugyancsak aktuális  a védőnőnknél történő megjelenés, valamint a szülész-nőgyógyász szakorvosunkhoz történő bejelentkezés, ahol az ultrahangvizsgálatot követően a legutóbbi laboreredményünkkel kapcsolatban kapunk információt. 

Amennyiben szeretnénk megtekinteni kisbabánk fejlődését a pocakunkban és szeretnénk megosztani azt a család többi tagjával is, úgy érdemes ezekben a hetekben időpontot foglalni Babamozira a Villa Medicinába, ahol a terhességünk 28-32 hetében szonográfusunk segítségével, virtuális térben tekinthetjük meg kisbabánkat. 

Ha ezt a csodálatos szakaszt az életünkben, nem csak a pocakunkban fejlődő kisbabánkról szeretnénk megörökíteni, hanem az egész családunkról, úgy érdemes a leendő édesapával szintén ezekben a hetekben részt vennünk Kismama fotózáson is.

Nyolcadik hónap

Terhességünk 30-32. hetében érkezik el az időpont a III. trimeszteri genetikai vizsgálatra, ahol elsősorban a magzat méhen belüli növekedését és fejlődését vizsgáljuk, valamint mérjük a köldökzsinór- és a koponya ereinek áramlását a méhlepény működésének ellenőrzése céljából. Terhességünk 34. hetében egy újabb terhesgondozás vár ránk, valamint ekkor kerül sor az utolsó, III. trimeszteri laborvizsgálatra, illetve GBS tenyésztésre.

 

Kilencedik hónap

Ebben az időszakban már felgyorsulnak az események, és szülész-nőgyógyász szakorvosunkat is gyakrabban kell látogatnunk. A 36. héten megtörténik a vérvételi eredmény kiértékelése, valamint ettől a héttől kezdődően minden héten CTG vizsgálat vár ránk, amely során a magzatunk szívhangmonitorozása történik.

Terhességünk 37. hetében amennyiben szükséges aneszteziólógiai konzulátción kell részt vennünk. (Amennyiben szükséges a terhesség 40. hetétől kétnaponta történik a CTG vizsgálat

Innentől kezdve, már nincs más dolgunk, mint várni gyermekünk világra jöttét.

 

SZÜLÉS

 

A szülést követő 6. héten érkezik el az ideje a szülés utáni kontrollnak, ahol ultrahangvizsgálat, fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadás, valamint szükség esetén rákszűrés történik. 

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
+36 70 625 7975