Országos HPV Szűrőkampány
Március 4-13.

Ma már tudjuk, hogy a méhnyakrák az esetek 99%-ában a HPV-vírussal való tartós fertőzöttség nyomán alakul ki. Magyarországon évente közel ezer -ezerkétszáz nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú méhnyakdaganatot, és ötszázan halnak bele a betegségbe. Amellett, hogy a vírus egyes törzsei ellen kifejlesztett védőoltást – melyet jelenleg a hetedik osztályosoknak ingyenesen biztosít az állam – minden szexuálisan aktív nőnek javasolt felvenni, a rendszeres HPV-szűrés is életet menthet.

Korábban sem a hagyományos, sem a folyadékalapú citológia nem bizonyult olyan érzékeny szűrővizsgálatnak, mint a HPV-teszt.

Mivel azonban a HPV-fertőzések döntő többségével az immunrendszer sikeresen veszi fel a harcot, az esetek nagy részében az átmeneti fertőzöttség nem vezetett komoly megbetegedéshez. Ezek a HPV vírus alacsony kockázatú törzsei. Ennek nyomán merült fel egy olyan teszt kifejlesztése, amely a tartós fertőzöttség kimutatására koncentrál. 

Magyarországon a Vascular Diagnostics Laboróriumában elérhető Aptima HPV teszt a jelenlegi legmodernebb eljárás, amely a piacon elérhető HPV-tesztek között a legérzékenyebb és legbiztosabb módszer a nagy kockázatú (tehát fokozott onkoprotein expresszióval járó) hrHPV fertőzöttség kimutatására. A hagyományos, DNS-t vizsgáló tesztektől eltérően az AptimaHPV a vírusnak az E6, E7 génjeiről átíródó mRNS-ét detektálja, azaz azt nézi meg, hogy aktívan zajlik-e fehérjeszintézis azokról a génekről, melyek termékei az emberi sejtek rákos elváltozását okozhatják.

Az újfajta HPV-teszt előnye, hogy használatával jobban kiszűrhetők a valóban nagy odafigyelést igénylő esetek, ugyanakkor a felesleges aggodalmak és vizsgálatok is elkerülhetők, hiszen az álpozitív eredmények alacsonyabbak.

A 2022. március 4. és 13. között megrendezett Országos HPV Szűrőkampány elsődleges célja a csatlakozó orvosokon és rendelőkön keresztül, hogy hangsúlyozza a rendszeres HPV-szűrés, ezen belül pedig az mRNS-alapúszűrés fontosságát.

Az Kampányhéthez a Mályvavirág Alapítvány és a Babagenetika Egyesület is csatlakozik, a vizsgálatokból befolyt összeg egy részét pedig a Mályvavirág Alapítvány támogatására ajánlják fel.

Forrás: Vascular Diagnostics

A SZŰRŐKAMPÁNY RÉSZLETEI:

IDŐPONTOK A VILLA MEDICINÁBAN:

Villa Medicina: (1124 Budapest, Németvölgyi út 68.)
Dr. Papp Szilárd (2022.03.04. 12.00 – 14.00)
Dr. Csákó Bence (2022.03.08. 16.00 – 18.00)
Dr. Abkrovics Géza (2022.03.09. 15.00 – 17.00)
Dr. Papp Szilárd (2022.03.11. 10.00 – 12.00)

A vizsgálati időpont 15 perc, mely tartalmazza a minta levételét és a tájékozódó ultrahangvizsgálat árát. (Citológia vizsgálat nem történik)

A vizsgálat díja 15.000 ft.
A leletek kiküldését, páciensek értesítését a Villa Medicina vállalja.
A vizsgálat időpontfoglalással történik.

Időpontfoglalás:
+36 70 625 7975
idopont@villamedicina.hu