Logo

Villa Medicina

1124 Budapest Németvölgyi út 68. (Szendi u. 16.)

Telefonszám

(+36) 70 625 7975

E-mail címünk

idopont@villamedicina.hu

AZ INKONTINENCIA MEGJELENÉSI FORMÁI

Stressz vagy terheléses inkontinencia
Urge vagy késztetéses, sürgősségi inkontinencia
Reflex inkontinencia
Túlfolyásos inkontinencia

Időpontfoglalás
img

TÜNETEK

Az inkontinencia tünetének hátterében változatos okok húzódhatnak meg, melyek lehetnek szervi, olykor lelki eredetűek is. Maguk az érintettek általában nincsenek tisztában panaszuk okával, szégyellik állapotukat és gyakran “házilagos” megoldásokkal kísérleteznek, hogy palástolják problémájukat. Az esetek felében nem is fordulnak orvoshoz, sokan úgy gondolják, hogy bizonyos életkor felett ez egyébként is mindenkivel előforduló, “normális” jelenség.

ÉLETMINŐSÉG

Bármilyen fokú is az inkontinencia, mindenképpen rontja a betegek életminőségét, akadályozza a normális életvitelt. A mindennapi cselekvés, munkába járás, bevásárlás, szexuális élet, szórakozás nehézzé, vagy lehetetlenné válhat. Ilyenkor megnő az izoláció veszélye, hiszen az ilyen ember inkább kerüli a társaságot, attól félve, hogy a vizeletcsepegését más észre veszi, megérzi rajta a vizelet szagát. Sokszor vezet mindez önértékelési zavarhoz, depresszióhoz, önbecsülésüket veszítik el az ilyen emberek.

A TERHELÉSES INKONTINENCIA OKAI

stressz vagy terheléses inkontinencia oka az elégtelen húgycsőzáró mechanizmus. Ez a medence fenék izmainak gyengeségével kapcsolatos. A hasűri nyomás emelkedésekor / köhögés, nevetés, tüsszentés, nehéz tárgyak emelése/ a hólyagra áttevődő teher már soknak bizonyul, a húgycső “elenged”, kiengedi a vizeletet. Hajlamosító tényezők az elhízás, a többszörös hüvelyi szülés, öröklött kötőszöveti gyengeség. Szerepe van továbbá a tartós hormonhiányos állapotnak is, amikor a szövetek rugalmassága a sejtek belső nyomása a szervezet minden területén csökken

A KÉSZTETÉSES INKONTINENCIA OKAI

késztetéses vagy sürgősségi (urge) inkontinencia során az inger arra kényszeríti a beteget, hogy amikor az jelentkezik, azonnal vizeljen. A záróizom ép lehet, de addig sem tudja tartani a vizeletet sokszor, amíg a toilette-hez ér. Gyakori, rövid időközönként jelentkező vizelési inger jellemzi, éjszakai felkelésekkel. A hólyag nem tud a korábbi befogadó képességével működni, már kis telítettség esetén is jelentkezik a vizelési inger. Az ilyen emberek naponta 10-20x járnak vizelni, mindig ügyelnek arra, hogy legyen a közelben WC. Egy idő után ez a napi életvitelt jelentősen befolyásolja. Oka a hólyag falának, nyálkahártyájának fokozott érzékenysége, ingerlékenysége.

MEGOLDÁS

Az első és legfontosabb lépés, hogy kérje szakember segítségét! Az inkontinencia okának feltárásakor sokszor kezünkben a megoldás a gyógyításhoz. Az esetek egy részében az ok reverzibilis, azaz visszafordítható a vizeletcsepegés, ha a kiváltó tényezőt megszüntetjük.

Kezelése az elősegítő-kiváltó okok lehetőség szerinti kiküszöbölésével, a szöveti rugalmasság javításával, az izomerő fokozásával lehetséges. Ez utóbbi a gyakorlatban a kismedencei izmok erősítését, azaz az intimtornát jelenti. Ha ezek az úgynevezett konzervatív kezelések eredménytelenek, műtéti megoldásra kényszerül a szakorvos, és az ezzel a témával foglalkozó specialista a legalkalmasabb eljárást, technikát fogja javasolni.

Szakorvosunk

Dr. Abkarovics Géza