Terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség, vagy gesztációs diabétesz napjainkban egyre gyakrabban fordul elő várandós kismamáknál, amely általában a terhesség alatti hormonális változások miatt alakulhat ki és a baba születéséig tart. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban a szigorú diéta betartása, valamint gyakran életmódváltás javasolt a várandós anyuka és a születendő gyermek egészsége érdekében.

Rizikótényezők

A terhességi diabétesz, alapvetően kismamaként bárkinél előfordulhat, azonban a következő esetekben magasabb lehet a rizikófaktor, így nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség:

  • a 30-35 év feletti életkor
  • túlsúlyos kismamák
  • családi kórtörténetben szereplő cukorbetegség
  • korábbi terhességnél kialakul gesztációs diabétesz
  • korábban kialakult inzulinrezisztencia

 

Tünet

Általánosságban elmondható, hogy a terhességi cukorbetegségnek nincsenek jellemző tünetei, ezek a terhesség során történő szűrővizsgálatok alkalmával derülhetnek ki. A terhesség 24-28. hete között történő cukorterheléses vizsgálatot követően kapott laboreredmények alapján egyértelműen meghatározható, hogy a kismama cukorbeteg-e.

 

Vércukor terhelés vizsgálat

A cukorterhelés (OGTT) a Villa Medicinában két órát vesz igénybe, amely során 0, 60, illetve 120 percnél történik 1-1 vérvétel. Az első vérvételt követően a Kismamának el kell fogyasztania egy cukros oldatot, amely 75g glükózt és némi citromlevet tartalmaz. Fontos, hogy ezt követően a Kismama ne egyen, ne igyon, valamint fizikai aktivitást se végezzen, míg meg nem történik a 60, majd a 120 perces mintavétel. Javasoljuk, hogy a terheléses vércukor vizsgálat során maradjon rendelőnkben!

A vércukorterhelés során kapott értéket szakorvosa fogja kiértékelni. Terhességi cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhomi érték >5,6 mmol/l, és/vagy a 120 perces érték >7,8 mmol/l.

Hatása

A terhességi cukorbetegséget fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük kezelni, ugyanis ennek a betegségnek komoly hatása lehet a magzatra, valamint az édesanyára is. Amennyiben nincs kezelve a betegség, vagy a diéta nincs szigorúan betartva, úgy a magzatnál méhlepény-elégedetlenség alakulhat ki, nőhet a kockázata a koraszülés kialakulásának, valamint megnőhet a baba születési súlya, illetve hasi szervei (máj, szív, lép).

A Kismama terhességi cukorbetegség esetén nagyobb eséllyel fertőződhet meg (hüvelyi-, hólyag-, vesefertőzések), valamint akár toxémia is kialakulhat nála, amely életveszélyes is lehet.

Kezelése

A terhességi cukorbetegség kezelésének célja, hogy optimális vércukorszintet érhessünk el mind a Baba, mind a Kismama érdekében. A kezelés mielőbbi megkezdése végett, érdemes felkeresnie dietetikusát, valamint diabetológus szakorvosát is a megfelelő diéta, valamint az életmódváltás kialakítása miatt, ugyanis a gyógyulás érdekében a szigorú diéta mellett a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen.

A Villa Medicinában DIETETIKAI, valamint DIABETOLÓGIAI szolgáltatások igénybevételére is lehetőség van.

Időpontfoglalás:


D
iabetológia
Dr. Harangozó Andrea

+36 70 424 3442Dietetika
Zalai Noémi

 ONLINE