Vitaminok párosítása a hatékonyabb felszívódás érdekében
Főként a téli hónapokban érdemes odafigyelni a megfelelő vitaminpótlásra a különböző betegségek elkerülése és a szervezetünk megfelelő működése érdekében. Azonban nem mindegy, hogy a vitaminokat hogyan párosítjuk, ugyanis vannak amik segítik, és vannak amik megakadályozzák a másik vitamin hatékony felszívódását. Emiatt fontos, hogy tudatosan állítsuk össze étrendünket, hogy a különböző nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok segítsék egymást a hasznosításban.
Összeállítottunk egy listát, hogy mely vitaminok segítik egymás felszívódását, íme:
D-vitamin forrás:
tengeri halak, tojás, máj, gomba, halmájolajok, máj, zabpehely, narancs, tej- és tejtermékek
Kalcium forrás:
tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák
Magnézium forrás:
olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla
D-vitamin forrás:
tengeri halak, tojás, máj, gomba, halmájolajok, máj, zabpehely, narancs, tej- és tejtermékek
B6-vitamin forrás:
tonhal, garnéla, lazac, csirke, tőkehal
Vas forrás:
zabpehely, mák, lencse, spenót, amaránt, mogyoró, bárány, ementáli és trappista sajt, barack,
C-vitamin forrás:
paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi
C-vitamin forrás:
paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi
Kalcium forrás:
tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák
C-vitamin forrás:
paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi
E-vitamin forrás:
búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)
Magnézium forrás:
olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla
Kalcium forrás:
tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák
Magnézium forrás:
olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla
E-vitamin forrás:
búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)
Folsav forrás:
földimogyoró, csicseriborsó, narancs
C-vitamin forrás:
paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi
E-vitamin forrás:
búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)
A-vitamin forrás:
tengeri halak, sárgarépa, tej és tejtermékek, édesburgonya, kelbimbó, spenót, sütőtök, brokkoli
Cink forrás:
rák, spenót
A-vitamin forrás:
tengeri halak, sárgarépa, tej és tejtermékek, édesburgonya, kelbimbó, spenót, sütőtök, brokkoli
Szelén forrás:
csirke, tojás, halak (lazac, homár, pisztráng, osztriga, szardínia, tonhal)
Jód forrás:
áfonya, tej, tengeri halak (hering, pisztráng, tonhal, lazac), tojás, joghurt, burgonya, eper, himalája só
D-vitamin forrás:
tengeri halak, tojás, máj, gomba, halmájolajok, máj, zabpehely, narancs, tej- és tejtermékek
Kalcium forrás:
tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák
Magnézium forrás:
olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla
D-vitamin forrás:
tengeri halak, tojás, máj, gomba, halmájolajok, máj, zabpehely, narancs, tej- és tejtermékek
B6-vitamin forrás:
tonhal, garnéla, lazac, csirke, tőkehal
Vas forrás:
zabpehely, mák, lencse, spenót, amaránt, mogyoró, bárány, ementáli és trappista sajt, barack,
C-vitamin forrás:
paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi
C-vitamin forrás:
paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi
Kalcium forrás:
tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák
C-vitamin forrás:
paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi
E-vitamin forrás:
búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)
Magnézium forrás:
olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla
Kalcium forrás:
tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák
Magnézium forrás:
olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla
E-vitamin forrás:
búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)
Folsav forrás:
földimogyoró, csicseriborsó, narancs
C-vitamin forrás:
paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi
E-vitamin forrás:
búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)
A-vitamin forrás:
tengeri halak, sárgarépa, tej és tejtermékek, édesburgonya, kelbimbó, spenót, sütőtök, brokkoli
Cink forrás:
rák, spenót
A-vitamin forrás:
tengeri halak, sárgarépa, tej és tejtermékek, édesburgonya, kelbimbó, spenót, sütőtök, brokkoli
Szelén forrás:
csirke, tojás, halak (lazac, homár, pisztráng, osztriga, szardínia, tonhal)
Jód forrás:
áfonya, tej, tengeri halak (hering, pisztráng, tonhal, lazac), tojás, joghurt, burgonya, eper, himalája só
Fontos, hogy a vitaminok felszívódását károsan befolyásolhatja a dohányzás, az alkoholfogyasztás, illetve a különböző fertőzések és hasmenéssel járó vírusok.