Logo

Villa Medicina

1124 Budapest Németvölgyi út 68. (Szendi u. 16.)

Telefonszám

(+36) 70 625 7975

E-mail címünk

idopont@villamedicina.hu

Vitaminok párosítása a hatékonyabb felszívódás érdekében

Vitaminok párosítása a hatékonyabb felszívódás érdekében

Vitaminok párosítása a hatékonyabb felszívódás érdekében


Főként a téli hónapokban érdemes odafigyelni a megfelelő vitaminpótlásra a különböző betegségek elkerülése és a szervezetünk megfelelő működése érdekében. Azonban nem mindegy, hogy a vitaminokat hogyan párosítjuk, ugyanis vannak amik segítik, és vannak amik megakadályozzák a másik vitamin hatékony felszívódását. Emiatt fontos, hogy tudatosan állítsuk össze étrendünket, hogy a különböző nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok segítsék egymást a hasznosításban.

Összeállítottunk egy listát, hogy mely vitaminok segítik egymás felszívódását, íme:

D-vitamin forrás: 

tengeri halak, tojás, máj, gomba, halmájolajok, máj, zabpehely, narancs, tej- és tejtermékek

Kalcium forrás: 

tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák

Magnézium forrás: 

olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla

D-vitamin forrás: 

tengeri halak, tojás, máj, gomba, halmájolajok, máj, zabpehely, narancs, tej- és tejtermékek

B6-vitamin forrás:

tonhal, garnéla, lazac, csirke, tőkehal

 

Vas forrás: 

zabpehely, mák, lencse, spenót, amaránt, mogyoró, bárány, ementáli és trappista sajt, barack,

C-vitamin forrás: 

paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi

C-vitamin forrás: 

paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi

Kalcium forrás:

 tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák

C-vitamin forrás:

paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi

E-vitamin forrás:

búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)

Magnézium forrás:

olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla

 Kalcium forrás:

tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák

Magnézium forrás: 

olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla

E-vitamin forrás:

búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)

 

Folsav forrás: 

földimogyoró, csicseriborsó, narancs

C-vitamin forrás: 

paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi

 

E-vitamin forrás:

búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)

A-vitamin forrás:

tengeri halak, sárgarépa, tej és tejtermékek, édesburgonya, kelbimbó, spenót, sütőtök, brokkoli

Cink forrás: 

rák, spenót

A-vitamin forrás:

tengeri halak, sárgarépa, tej és tejtermékek, édesburgonya, kelbimbó, spenót, sütőtök, brokkoli

 

Szelén forrás:

csirke, tojás, halak (lazac, homár, pisztráng, osztriga, szardínia, tonhal)

Jód forrás:

áfonya, tej, tengeri halak (hering, pisztráng, tonhal, lazac), tojás, joghurt, burgonya, eper, himalája só

  

D-vitamin forrás: 

tengeri halak, tojás, máj, gomba, halmájolajok, máj, zabpehely, narancs, tej- és tejtermékek

Kalcium forrás: 

tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák

Magnézium forrás: 

olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla

D-vitamin forrás: 

tengeri halak, tojás, máj, gomba, halmájolajok, máj, zabpehely, narancs, tej- és tejtermékek

B6-vitamin forrás:

tonhal, garnéla, lazac, csirke, tőkehal

 

Vas forrás: 

zabpehely, mák, lencse, spenót, amaránt, mogyoró, bárány, ementáli és trappista sajt, barack,

C-vitamin forrás: 

paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi

C-vitamin forrás: 

paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi

Kalcium forrás:

 tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák

C-vitamin forrás:

paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi

E-vitamin forrás:

búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)

Magnézium forrás:

olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla

 Kalcium forrás:

tej-és tejtermékek, sajtok, mandula, mák

Magnézium forrás: 

olajos magvak (dió, mandula, fenyőmag), leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta), teljes kiörlésű gabonafélék, hüvelyesek (babfélék, lencse, sárgaborsó), étcsokoládé, lazac, banán, avokádó, tonhal, makréla

E-vitamin forrás:

búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)

 

Folsav forrás: 

földimogyoró, csicseriborsó, narancs

C-vitamin forrás: 

paprika, paradicsom, citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin), bogyós gyümölcsök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, mangó, ananász, kivi

 

E-vitamin forrás:

búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, diófélék, gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (spenót), tojássárgája, növényi olajok (tökmagolaj, lenmagolaj)

A-vitamin forrás:

tengeri halak, sárgarépa, tej és tejtermékek, édesburgonya, kelbimbó, spenót, sütőtök, brokkoli

Cink forrás: 

rák, spenót

A-vitamin forrás:

tengeri halak, sárgarépa, tej és tejtermékek, édesburgonya, kelbimbó, spenót, sütőtök, brokkoli

 

Szelén forrás:

csirke, tojás, halak (lazac, homár, pisztráng, osztriga, szardínia, tonhal)

Jód forrás:

áfonya, tej, tengeri halak (hering, pisztráng, tonhal, lazac), tojás, joghurt, burgonya, eper, himalája só

  

Fontos, hogy a vitaminok felszívódását károsan befolyásolhatja a dohányzás, az alkoholfogyasztás, illetve a különböző fertőzések és hasmenéssel járó vírusok.