• Mi a HPV – humán papillomavirus?

A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés kórokozója és több, mint 200 típusát azonosították eddig. Ezek között megtalálhatóak alacsony rákkockázatú típusok (szemölcsöket okozó), valamint magas rákkockázatú típusok (méhnyakrák, hímvessző, hüvely és a szeméremtest daganatai, bizonyos száj -garatüregi daganatok, végbélnyílás daganatos elváltozása).

  • Milyen gyakori és hogyan terjed a HPV fertőzés?

A HPV fertőzésen szinte mindenki átesik az élete során, a fertőzések kb. 10%-ban azonban tartóssá válik, amely felelős a rövid és hosszútávú szövődményekért. A vírusfertőzés leggyakrabban tünetmentes, így észrevétlenül terjedhet a szexuális érintkezés során (de kézzel is átvihető). A természetes fertőzés nem alakít ki tartós immunválaszt.

  • Milyen gyakoriak a HPV okozta daganatos betegségek?

A HPV okozta leggyakoribb betegség egy jóindulatú, de kellemetlen kórkép: a nemi szervi szemölcs, mely minden 10. embert érinthet az élete folyamán. Ezzel szemben a HPV által okozott daganatos betegségek sokkal ritkábbak. Magyarországon évente több ezer HPV okozta rákos megbetegedést diagnosztizálnak. Ezek közül a leggyakoribb a méhnyakrák, melyből évi kb. 1200 új eset származik és 400–500 haláleset köthető hozzá. A HPV által okozott rákos megbetegedések közel 30%-a a férfiakat érinti.

  • Mekkora a HPV szerepe a fenti daganatok kialakulásában?

A méhnyakrákok 99%-a, a hüvely daganatainak 70%-a, a végbélnyílás rákok 85%-a, a szeméremtesti daganatok 60%-a, a hímvessző daganatainak 54%-a, a középgarat daganatinak 80%-a köthető magas rizikójú HPV fertőzéshez.

  • Hogyan kezelik a HPV okozta daganatos betegségeket?

A betegség korai stádiumában vagy már rákmegelőző állapotban általában kisebb műtéttel jól eltávolítható az elváltozás, ezért is kiemelkedő jelentőségű a rendszeres orvosi ellenőrzés és a szűrűvizsgálatok rendszeres igénybevétele, amelyik daganat esetében ez rendelkezésre áll (pl méhnyak szűrés: 25 éves kor felett legalább 3 évente nőgyógyászati szűrővizsgálat ajánlott). 

  • Mi az a nemi szervi szemölcs?

A nemi szervi szemölcs (condyloma) többnyire a nemi szerveken, a gáton, a végbélnyílás körül jelentkező elváltozás, mely nőket és férfiakat is érint. 90%-ban a HPV 6-os és 11-es típusa okozza. Kezelése hosszantartó és fájdalmas lehet, gyakori kiújulással lehet számolni. A kezelés fizikai vagy kémiai eljárásokkal történik, de a növedékek sebészi eltávolítása is szükségessé válhat.

  • Hogyan védekezhetünk a HPV-fertőzés, a HPV okozta rákos megbetegedések és a nemi szervi szemölcsök ellen? 

A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő megbetegedés és a gumióvszer sem jelent tökéletes védelmet. A méhnyakrák elleni védelemnek 2 pillére van, a HPV elleni védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálat.

  • Mit érdemes tudni a HPV elleni védőoltásról?

Jelenleg patikai forgalomban a 9 komponensű HPV elleni védőoltás érhető el, mely tartalmazza a leggyakoribb, szemölcsöt okozó HPV típusok L1 komponenseit (HPV6, 11), valamint további 7, magas rizikójú, rákkeltő törzsek L1 fehérjéit (HPV16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). A vakcina betegséget nem okoz, csak egy bizonyos komponensét tartalmazza a vírusnak.

A 9 komponensű HPV elleni védőoltás 9 éves kortól javallott aktív immunizálásra az alábbi, HPV által okozott betegségek ellen: a vakcinában megtalálható HPV-típusok által okozott, a méhnyakat, a szeméremtestet, a hüvelyt és a  végbélnyílást érintő rákelőző elváltozások és rosszindulatú daganatok és a specifikus HPV-típusok által okozott nemi szervi szemölcsök.

Epidemiológiai vizsgálatok alapján a 9 komponensű HPV elleni védőoltás várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek körülbelül a méhnyakrák esetek 90%-át, a HPV-vel összefüggő  szeméremtest rák esetek 85-90%-át, a HPV-vel összefüggő hüvely rák esetek 80-85%-át, a HPV-vel összefüggő végbélnyílás rák esetek 90-95%-át, valamint a nemi szemölcsök 90%-át okozzák.

A 9 komponensű HPV elleni védőoltás adagolása: 

Az első injekció beadásakor 15 éves és annál idősebb személyek esetében az oltást egy 3 adagos oltási séma alapján kell beadni (a 0., 2., 6. hónapban). A második adagot legalább egy hónappal az első adag után, a harmadik adagot legalább 3 hónappal a második adag után kell beadni. Mindhárom adagot egy éven belül kell beadni.

Ha valaki átesik a fertőzésen, az nem jelent automatikus és tartós védettséget: ha már egyszer megfertőződött valaki egy adott HPV-törzzsel, ismét újra fertőződhet akár azonos típussal is, akkor is, ha azt a fertőzést egyszer már legyőzte a szervezet.

Az oltás nem gyógyítja meg a fennálló fertőzést, rákmegelőző állapotot, rákot vagy nemi szervi szemölcsöket, megvédhet viszont más magas kockázatú HPV típusoktól, vagy az újrafertőződéstől.

Az oltás beadásához nem szükséges előzetes HPV-teszt, és a HPV elleni védőoltás pozitív HPV-teszt esetén is alkalmazható. Ha pozitív a HPV-teszt eredménye, az oltás akkor is megvédhet más HPV típusokkal szemben, vagy a fertőzés spontán gyógyulása után az ugyanazzal a típussal történő újrafertőződéstől.

Az oltás akkor nyújtja a leghatékonyabb védelmet, ha még a szexuális életmegkezdése előtt megkapjuk, ezért alkalmazzák széles körben nemzeti immunizációs programokban a preadelescens korosztályban az oltást. Az ACIP (USA, oltási javaslatokat kidolgozó társaság) ajánlása szerint azonban azoknak is érdemes HPV elleni védőoltást kapniuk, akik HPV-fertőzöttek, vagy már kialakult náluk a rákmegelőző állapot. Ennek az az oka, hogy bár a fertőzések nagy része átmeneti, de a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, így a vírusokat újra és újra el lehet kapni, vagyis a HPV okozta megbetegedések minden korosztályban kialakulhatnak.

A magyarországi, „Felnőttkori oltások ütemezésének ajánlása szerint” minden sexuálisan aktív felnőtt számára javasolt a HPV elleni védőoltás nemtől függetlenül egészen 54 éves korig, e feletti életkor esetén egyéni mérlegelés alapján.

9+1 Biztonságosság

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV vakcinák biztonságossági adatait. 2017-es jelentésük szerint a HPV vakcinák kiemelkedően biztonságosak, (mert a vizsgált időszakban az igen ritka anafilaxián és az ájuláson kívül más súlyos mellékhatást nem találtak.)

Források:

1 https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm
2 https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer
3 https://www.cdc.gov/hpv/parents/about-hpv.html
4 https://www.cdc.gov/hpv/parents/about-hpv.html
5 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer
6 Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelôzésük lehetôségei és ennek népegészségügyi
elônyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december
7 Szentirmay Z et al. Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221.
8 Szentirmay Z et al. Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221.
9 Hartwig et al. BMC Cancer 2012, 12:30
10 Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelôzésük lehetôségei és ennek népegészségügyi
elônyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december

11 https://www.antsz.hu/data/cms75553/Konyv4_20130904.pd

 12 Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelôzésük lehetôségei és ennek népegészségügyi elônyei.   Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december

 13 P. L. Stern et al. Therapy of Human Pappilomavirus-related Disease. Vaccine. 2012 Nov. 20; 30(05): F71-F82.

14 https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm

 15 Gardasil 9 spc 2024.03.21 https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/gardasil-9-epar-product-information_hu.pdf felkeresés 2023.05.08.

16 https://www3.paho.org/hq/index.php?option=com_docman&view=download&category_slug=faqs-on-vaccine-preventable-disases&alias=47695-frequently-asked-questions-on-hpv&Itemid=270&lang=en Utolsó felkeresés 2022.05.20.

17 https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr6305a1.html Utolsó felkeresés dátuma 2022.05.20.

https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/infectious-agents/hpv/hpv-vaccines.html  Utolsó felkeresés dátuma 2022.05.20..

https://www.acog.org/patient-resources/faqs/womens-health/hpv-vaccination  Utolsó felkeresés dátuma 2022.05.20.

https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr6305a1.htm  Utolsó felkeresés dátuma 22022.05.20.

https://www3.paho.org/hq/index.php?option=com_docman&view=download&category_slug=faqs-on-vaccine-preventable-disases&alias=47695-frequently-asked-questions-on-hpv&Itemid=270&lang=en Utolsó felkeresés dátuma 2022.05.20.

 22 www.antsz.hu/data/cms102448/Felnottkori_oltasok_utemezesenek_ajanlasa.pdf 2023.05.08.

 23 Safety (who.int)