Amit a HPV-ről érdemes tudni

A HPV (humán papillomavírus) egy olyan víruscsalád, amely a bőrön és a nyálkahártyán okozhat különböző elváltozásokat. Ez a világon a legelterjedtebb nemi úton terjedő vírus, amelynek jelenleg már több mint 130 típusa ismert. A HPV fertőzésnek számos tünete létezik, azonban gyakran lehet teljesen tünetmentes is.


Tünetek:

Vírusos szemölcs 

Ez a jóindulatú laphám daganat általában az ujjakon és a kézháton megjelenő 2-5 mm átmérőjű egyenletlen felszínű kis csomókat jelenti. Kezünkön többnyire nem járnak fájdalommal, talpunkon járáskor azonban nagy fájdalmat okozhatnak.

A HPV vírus egyes típusai a hüvely környékén szaporodnak: a bőrfelszínen a húgycsőtől a végbélnyílásig, a hüvelyben pedig a szeméremajkaktól a méhszájig.

 


E területen a megjelenési formái:

Jellegtelen gyulladás

Ilyenkor az érintett bőrfelületeken felmaródás látható, a hüvelyből jellegtelen híg, enyhén gennyes folyás ürül.

Kondilóma

Vírusos szemölcsöt jelent a végbélnyílás körül és a nemi szerveken. Idővel a vírustól karfiolszerű kinövések, szemölcsök alakulnak ki. Folyamatos kezelést igényel, mert rendkívül virális. Akár fél évig is rejtett tud maradni, így érdemes már az első kellemetlen tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulni.

Cervikális diszplázia

A cervikális diszplázia a méhnyakrák rákmegelező állapota, amely során jóindulatú méhnyak hámelváltozás történik.

A méhnyakrák kialakulásának döntő többségét HPV okozza, ezért a HPV oltáson kívül a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat is javasolt. Nőgyógyászati szakrendelésünk keretein belül lehetőséget biztosítunk a rendszeres citológiai vizsgálatra és a HPV szűrésre.

A HPV szűrés során a mintavétel a méhszáj felszínéről, valamint a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról egy speciális mintavevő kefével történik. Az eredmény a kenetvételt követő második hét után várható.

Nőgyógyászati panasz esetén kérjük, foglaljon időpontot szülész-nőgyógyász orvosaink egyikéhez az alábbi gombra kattintva.