Amit a NIFTY-tesztről érdemes tudni

A NIFTY-teszt egy nem invazív magzati triszómia teszt, egy olyan alternatív szűrővizsgálat, amely során 94 féle kormoszóma-rendellenesség szűrhető ki. 

A triszómia kifejezés alatt, azokat az eseteket értjük, ahol a szervezet összes vagy néhány sejtjében egy számfeletti kromoszóma található. Ez a számfeletti kromoszóma fizikai, szellemi, vagy esetleg szellemi fogyatékosságot okozhat. Napjainkban a leggyakoribb kromoszóma-rendellenesség a 21-es triszómia, vagy ismertebb néven Down-szindróma.

A NIFTY-teszt, egyszerű, és  biztonságos vizsgálata során több mint 99,5%-os pontossággal szűrhető ki a 21-es (Down-szindróma), 18-as (Patau-szindróma) és 13-as (Edwards szindróma) triszómiák kockázatát, valamint a magzat neme is megállapítható. 

A vizsgálat a terhesség már 10. hetétől, ikerterhesség, vagy akár petesejt adományozással elért terhesség esetén is elvégezhető. A vizsgálat elvégzéséhez már 10 ml anyai vér is elegendő, melyből a magzati DNS vizsgálható, ugyanis a terhesség alatt a méhlepényből származó DNS átjut a kismama véráramába. 

Milyen esetekben érdemes elvégezni a NIFTY-tesztet?

  • a számbeli kormoszóma-rendellenességek kockázata magas a várandós életkora vagy egyéb előzmények alapján
  • az ultrahang / anyai szérum biokémiai elemzése magasabb kockázatot mutatnak
  • in vitro megtermékenyítés esetén
  • a kombinált tesztnél magasabb megbízhatóságú teszt elvégzésének igénye esetén.

NIFTY-teszt

Felmerülő kérdéseivel, vagy időpontfoglalással kapcsolatban, kérjük telefonáljon!
Tel.:  +36 70 625 7975