Amit a stresszről érdemes tudni

A stressz szót a mai világban napi szinten hallhatjuk és használjuk. Azonban valójában mit is jelent és mit okozhat a tartós stressz szervezetünkben? 

Selye professzor kutatási eredményei alapján a stressz szó maga a latin strictus (szoros) szóból származik, amely igénybevételt jelent. A szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, alkalmazkodásra kényszeríti. 

Hétköznapi értelemben a stressz az ember és a környezete közötti kölcsönhatás során létrejövő folyamatos feszültség, tartós veszélyérzet. Ez nem feltétlen mindig negatív, ugyanis létezik a “” (eustressz) és “rossz” (distressz) fajtája, különböző helyzetektől függően. 

Míg az eustressz pozitívan hat szervezetünkre, úgy a distressz kellemetlen érzést nyújt és ártalmasan hat ránk. 

A mindennapi negatív stressz során a szervezetünk a felgyorsult életvitelünk következtében (közlekedés, munkavégzés, betegségek, család- és párkapcsolati feszültségek stb. ) folyamatos terhelésnek van kitéve, és ezáltal sokkal fogékonyabbá válhatunk a különböző megbetegedésekre.

A stresszhelyzetekre gyakran rossz minőségű életvitellel, helytelen táplálkozással reagálunk, amely szintén számos betegség előszobája lehet (nőgyógyászati, belgyógyászati problémák, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, szív- és érrendszeri panaszok stb.)

A stresszt a hétköznapokban nem tudjuk elkerülni, azonban a legfontosabb egészségünk szempontjából az egyensúly megtartása, valamint a megelőzés. A különböző szűrésekkel megelőzhetjük a betegségek kialakulását, vagy már kialakult betegség esetén megfelelő kezelés által a lehető legkorábban a gyógyulás útjára léphetünk. 

Idén volt már nőgyógyászati szűrővizsgálaton?