Cheerful blonde woman talking to her doctor

Endokrinológiai kérdések

Nyaki gombóc érzésem volt, a testsúlyom labilis lett, a vérnyomásom ingadozik, fáradt vagyok és enervált. Milyen vizsgálatokra van szükségem?

Első lépésben a kóros pajzsmirigy funkció és a nyaki ultrahang vizsgálat során észlelt eltérések (pajzsmirigy göbök) megítélése a feladat, majd gyógyszeres-, esetleges izotóp terápia, vagy sebészeti beavatkozás szerepelhet a megoldások között.

A megoldások között szerepelhet a hormontermelő és hormont nem termelő agyalapi mirigydaganatok (jóindulatú, „adenoma”) kivizsgálása, kezelése és gondozása.

A prolactin nevű hormon termelésének zavarai és ennek klinikai tünetei állhatnak a háttérben. A testsúly és a hormonháztartás összefüggésének vizsgálata, valamint a menstruációs zavarok esetleges belgyógyászati – endokrinológiai okainak feltárása kiemelkedő fontosságú lehet.

Igen, mind a hormonmentes, mind a hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszközökből létezik nem szült nőknek javasolt kivitel is.

A mellékvesekéreg hormontúltermelés klinikai tünetei és az úgynevezett Cushing szindróma gyanúja léphet fel, ezért megfelelő diagnózist és kezelési stratégiát állítunk fel.

Ez esetben a másodlagos magas vérnyomás betegség okainak feltárása, speciális gyógyszeres vagy egyéb kezelés beállítása javasolt.

A Ca-háztartás zavarai, kórosan magas, vagy kórosan alacsony értékei és ennek klinikai vonatkozásai állhatnak a háttérben.