Májméregtelenítés

Napjainkban a felnőtt lakosság körében egyre magasabb a máj problémákkal küzdők aránya.

Amikor a máj eltömődött, renyhe, vagy túlterhelt, nem tud hatékonyan működni, szabályozni a szervezetet és megfelelően megemészteni a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat, ugyanis a méreganyagok eltömítik a nyirokrendszert.

Az eltömítés oka lehet az egészségtelen táplálkozás, a különböző környezeti ártalmak, valamint a stressz okozta panaszok.

Ahhoz, hogy májunk egészségesen működhessen, fontos betartanunk néhány alapvető szabályt életmódunkra, táplálkozásunkra vonatkozóan:

 

  • Tányérunkon lévő élelmiszerek megfelelő eloszlása (20% fehérje, 80% zöldségek és gyümölcsök)

 

Mindig ügyeljünk az arányokra, valamint arra, hogy pl. fizikai munkavégzés esetén növeljük a mértékeket, továbbá, hogy mindig friss és idényzöldségek és gyümölcsök kerüljenek a tányérunkra.

 

  • Megfelelő ételtársítás

 

Egyes ételpárosítások megnehezíthetik az emésztést, ha nem megfelelően állítjuk össze étrendünket, a nehéz emésztés pedig szintén a máj leterheltségéhez vezethet. Fontos, hogy minden táplálkozás során fogyasszunk magas rosttartalmú zöldséget vagy gyümölcsöt a könnyebb emészthetőség kedvéért. Továbbá mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelően válogassuk meg a gyümölcsök és zöldségek minőségét és fajtáját az ételpárosítások során során.

 

  • Egy-egy étkezés során ne kombináljuk a fehérjéket

 

Vagy egyfajta húst, halat, vagy hüvelyest fogyasszunk – a tojás kivétel, fogyasztható más fehérjékkel együtt is.

 

  • Lassan, alacsony hőmérsékleten főzzünk

 

A zsírok felhevülésének elkerülése, és a fehérjék megóvása érdekében ügyeljünk az alacsony hőmérsékleten történő sütésre, főzésre ( a lizint és triptofánt a magas hőmérséklet tönkreteszi, pedig erre is szüksége van szervezetünknek)

 

  • Étkezzünk rendszeresen

 


Érdemes napi 5-ször étkeznünk, iktassunk be köztes étkezések, és ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására is.

 

A fent leírt szabályokat betartva egyszerűen méregteleníthetjük túlterhelt májunkat, valamint megelőzhetjük a különböző májproblémák kialakulását.