Májméregtelenítés
Napjainkban a felnőtt lakosság körében egyre magasabb a máj problémákkal küzdők aránya.
Amikor a máj eltömődött, renyhe, vagy túlterhelt, nem tud hatékonyan működni, szabályozni a szervezetet és megfelelően megemészteni a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat, ugyanis a méreganyagok eltömítik a nyirokrendszert.
Az eltömítés oka lehet az egészségtelen táplálkozás, a különböző környezeti ártalmak, valamint a stressz okozta panaszok.
Ahhoz, hogy májunk egészségesen működhessen, fontos betartanunk néhány alapvető szabályt életmódunkra, táplálkozásunkra vonatkozóan:
Mindig ügyeljünk az arányokra, valamint arra, hogy pl. fizikai munkavégzés esetén növeljük a mértékeket, továbbá, hogy mindig friss és idényzöldségek és gyümölcsök kerüljenek a tányérunkra.
Egyes ételpárosítások megnehezíthetik az emésztést, ha nem megfelelően állítjuk össze étrendünket, a nehéz emésztés pedig szintén a máj leterheltségéhez vezethet. Fontos, hogy minden táplálkozás során fogyasszunk magas rosttartalmú zöldséget vagy gyümölcsöt a könnyebb emészthetőség kedvéért. Továbbá mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelően válogassuk meg a gyümölcsök és zöldségek minőségét és fajtáját az ételpárosítások során során.
Vagy egyfajta húst, halat, vagy hüvelyest fogyasszunk – a tojás kivétel, fogyasztható más fehérjékkel együtt is.
A zsírok felhevülésének elkerülése, és a fehérjék megóvása érdekében ügyeljünk az alacsony hőmérsékleten történő sütésre, főzésre ( a lizint és triptofánt a magas hőmérséklet tönkreteszi, pedig erre is szüksége van szervezetünknek)
Érdemes napi 5-ször étkeznünk, iktassunk be köztes étkezések, és ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására is.
Mindig ügyeljünk az arányokra, valamint arra, hogy pl. fizikai munkavégzés esetén növeljük a mértékeket, továbbá, hogy mindig friss és idényzöldségek és gyümölcsök kerüljenek a tányérunkra.
Egyes ételpárosítások megnehezíthetik az emésztést, ha nem megfelelően állítjuk össze étrendünket, a nehéz emésztés pedig szintén a máj leterheltségéhez vezethet. Fontos, hogy minden táplálkozás során fogyasszunk magas rosttartalmú zöldséget vagy gyümölcsöt a könnyebb emészthetőség kedvéért. Továbbá mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelően válogassuk meg a gyümölcsök és zöldségek minőségét és fajtáját az ételpárosítások során során.
Vagy egyfajta húst, halat, vagy hüvelyest fogyasszunk – a tojás kivétel, fogyasztható más fehérjékkel együtt is.
A zsírok felhevülésének elkerülése, és a fehérjék megóvása érdekében ügyeljünk az alacsony hőmérsékleten történő sütésre, főzésre ( a lizint és triptofánt a magas hőmérséklet tönkreteszi, pedig erre is szüksége van szervezetünknek)
Érdemes napi 5-ször étkeznünk, iktassunk be köztes étkezések, és ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására is.
A fent leírt szabályokat betartva egyszerűen méregteleníthetjük túlterhelt májunkat, valamint megelőzhetjük a különböző májproblémák kialakulását.