Május 8. – Petefészekrák Világnapja

 

A Petefészekrák Világnapja alkalmából fontos kiemelni a betegség megelőzésének és korai felismerésének fontosságát. A petefészekrák egyike a leggyakoribb női megbetegedéseknek, ám sajnos még mindig nem tisztázottak annak pontos okai. Ennek ellenére rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok és a tünetek figyelemmel kísérése segíthet az esetleges problémák korai felismerésében és kezelésében.

 

A kezelési lehetőségek között jelenleg a műtét és a kemoterápia a leggyakoribbak. Azonban előrehaladott stádiumban a kezelések hatékonysága csökkenhet, így a betegség következményei súlyosabbak lehetnek. A megfelelő kezelés típusának kiválasztása számos tényezőtől függ, ezért fontos a szakemberekkel történő konzultáció.

 

Ha Ön rendszeresen részt vesz nőgyógyászati vizsgálatokon, segíthet a petefészekrák korai felismerésében és kezelésében. 

 

A Petefészekrák Világnapja alkalmából a betegség ellen összefogó szervezetek a petefészekrák tüneteire, rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokra, és ezáltal a betegség megelőzésére hívják fel a figyelmet.

 

Sajnos hazánkban és a világon egyaránt az egyik leggyakoribb női megbetegedésként tartják számon, amely kialakulásának pontos okai a mai napig nem egyértelműek, azon kívül, hogy a reprodukcióval, valamint a tüszőrepedéssel hozható összefüggésbe.

 

Bár a petefészekrák tünetei könnyen összetéveszthetők más betegségekkel, azonban rendkívül fontos a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokon való részvétel és ezáltal a betegség korai stádiumban történő felismerése, ugyanis előrehaladott stádiumban a daganat már áttétet képezhet és átterjedhet más szervekre is, még nehezebbé téve ezzel a kezelést.


A petefészekrák tünetei:

  

A petefészekrák tünetei között gyakoriak a gyomor- és bélpanaszok, a hasi puffadás, különböző vérzészavarok, a kismedencei fájdalom, valamint a deréktáji fájdalom, azonban a korai stádiumban nincsen jellegzetes, egyértelműen erre a betegségre utaló tünet.

 

A petefészekrák kezelései közé jelenleg a műtét és a kemoterápia tartozik, azonban sajnos sok esetben előfordul, hogy előrehaladott stádiumban ezek a kezelések nem állítják meg a rákos daganat kiújulását, tovább terjedését.

 

A szakemberek a javasolt kezelések típusát minden esetben a daganat méretétől, elhelyezkedésétől, a rákos sejtek szóródásának mértékétől és helyétől, valamint a páciens fizikai állapotától teszik függővé.