Május 8. –
Petefészekrák Világnapja

A Petefészekrák Világnapja alkalmából a betegség ellen összefogó szervezetek a petefészekrák tüneteire, rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokra, és ezáltal a betegség megelőzésére hívják fel a figyelmet.

Sajnos hazánkban és a világon egyaránt az egyik leggyakoribb női megbetegedésként tartják számon, amely kialakulásának pontos okai a mai napig nem egyértelműek, azon kívül, hogy a reprodukcióval, valamint a tüszőrepedéssel hozható összefüggésbe.

Bár a petefészekrák tünetei könnyen összetéveszthetők más betegségekkel, azonban rendkívül fontos a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokon való részvétel és ezáltal a betegség korai stádiumban történő felismerése, ugyanis előrehaladott stádiumban a daganat már áttétet képezhet és átterjedhet más szervekre is, még nehezebbé téve ezzel a kezelést.

A petefészekrák tünetei:

A petefészekrák tünetei között gyakoriak a gyomor- és bélpanaszok, a hasi puffadás, különböző vérzészavarok, a kismedencei fájdalom, valamint a deréktáji fájdalom, azonban a korai stádiumban nincsen jellegzetes, egyértelműen erre a betegségre utaló tünet.

A petefészekrák kezelései közé jelenleg a műtét és a kemoterápia tartozik, azonban sajnos sok esetben előfordul, hogy előrehaladott stádiumban ezek a kezelések nem állítják meg a rákos daganat kiújulását, tovább terjedését.

A szakemberek a javasolt kezelések típusát minden esetben a daganat méretétől, elhelyezkedésétől, a rákos sejtek szóródásának mértékétől és helyétől, valamint a páciens fizikai állapotától teszik függővé.

Foglaljon időpontot nőgyógyászati vizsgálatra szülész-nőgyógyász orvosaink egyikéhez az alábbi gombra kattintva.