Logo

Villa Medicina

1124 Budapest Németvölgyi út 68. (Szendi u. 16.)

Telefonszám

(+36) 70 625 7975

E-mail címünk

idopont@villamedicina.hu

Miért érdemes levetetni és tároltatni gyermeke saját köldökzsinórvérét?

Miért érdemes levetetni és tároltatni gyermeke saját köldökzsinórvérét?


Miért érdemes levetetni és tároltatni gyermeke saját köldökzsinórvérét?

Egy gyermek születését követően ritka biológiai anyag marad a köldökzsinórban és a méhlepényben – a köldökzsinórvér, amely értékes vérképző őssejtek egyedülálló forrása. Levétele fájdalommentes és biztonságos mind az anya mind a baba számára és a szülést követően történik, amikor a babáról és az anyáról már gondoskodtak.

Miért olyan értékes a köldökzsinórvér és az orvosok mikor alkalmazzák?

  • A köldökzsinórvérben található őssejtek, mivel a gyermek születésekor kerülnek levételre, még fiatalok, nagy osztódási képességgel rendelkeznek.
  • Rendkívüli képességük, hogy képesek helyreállítani a csontvelőt – a vérképzés létfontosságú szervét, annak károsodása esetén.
  • Szükség esetén egy megfelelő vérképző őssejt donor megtalálása kihívást jelenthet. Azonban, ha rendelkezünk saját tárolt köldökzsinórvér egységgel, az azonnal elérhető és felhasználható.
  • A saját köldökzsinórvérben lévő őssejtek használatával kisebb a transzplantáció után fellépő szövődmények kockázata, amelyek veszélyeztethetik abeteg állapotát, szemben adonortól származó vérképző őssejtek használatával.
  • A legtöbb transzplantációhoz hasonlóan a donor köldökzsinórvér őssejtjeinek is meg kell egyezniük a befogadó páciens HLA antigénjeivel. Természetesen a beteg saját köldökzsinórvérének használata esetében ez azonos lesz.
  • Eszköze lehet bizonyos gyermekkori és felnőttkori betegségek kezelésének, saját célra valamint egyezőség esetén a gyermek testvérei vagy szülei számára is
  • A köldökzsinórvérből származó vérképző őssejteket elsősorban bizonyos hematológiai és onkológiai betegségek, például leukémia, limfóma, neuroblasztóma, medulloblastoma vagy vérszegénység kezelésére használják. A köldökzsinórvér gyógyászatban történő alkalmazásának további egyéb lehetőségeit klinikai vizsgálatok során kutatják.
  • Jelenleg lehetséges a köldökzsinór szövetének levétele és megőrzése is, amely a mezenchymális őssejtek egyik fontos forrása, és amelyek felhasználhatók a regeneratív orvoslásban és a szövettechnika területén is.

A Magyarországon levett köldökzsinórvér, illetve köldökzsinór szövet tárolását rábízhatja a Cord Blood Center családi köldökzsinórvér bankra, amely Európa második legnagyobb köldökzsinórvér bankja, és több mint 145 köldökzsinórvér egységet adott már ki terápiás célokra. Ezen betegek között volt Letti is – akinek köldökzsinórvér transzplantációja történetét itt olvashatja el.