MIÉRT ÉRDEMES LEVETETNI ÉS TÁROLTATNI GYERMEKE SAJÁT KÖLDÖKZSINÓRVÉRÉT?

Egy gyermek születését követően ritka biológiai anyag marad a köldökzsinórban és a méhlepényben – a köldökzsinórvér, amely értékes vérképző őssejtek egyedülálló forrása. Levétele fájdalommentes és biztonságos mind az anya mind a baba számára és a szülést követően történik, amikor a babáról és az anyáról már gondoskodtak.

Miért olyan értékes a köldökzsinórvér és az orvosok mikor alkalmazzák?

  • A köldökzsinórvérben található őssejtek, mivel a gyermek születésekor kerülnek levételre, még fiatalok, nagy osztódási képességgel rendelkeznek.
  • Rendkívüli képességük, hogy képesek helyreállítani a csontvelőt – a vérképzés létfontosságú szervét, annak károsodása esetén.
  • Szükség esetén egy megfelelő vérképző őssejt donor megtalálása kihívást jelenthet. Azonban, ha rendelkezünk saját tárolt köldökzsinórvér egységgel, az azonnal elérhető és felhasználható.
  • A saját köldökzsinórvérben lévő őssejtek használatával kisebb a transzplantáció után fellépő szövődmények kockázata, amelyek veszélyeztethetik a beteg állapotát, szemben a donortól származó vérképző őssejtek használatával.
  • A legtöbb transzplantációhoz hasonlóan a donor köldökzsinórvér őssejtjeinek is meg kell egyezniük a befogadó páciens HLA antigénjeivel. Természetesen a beteg saját köldökzsinórvérének használata esetében ez azonos lesz.
  • Eszköze lehet bizonyos gyermekkori és felnőttkori betegségek kezelésének, saját célra valamint egyezőség esetén a gyermek testvérei vagy szülei számára is
  • A köldökzsinórvérből származó vérképző őssejteket elsősorban bizonyos hematológiai és onkológiai betegségek, például leukémia, limfóma, neuroblasztóma, medulloblastoma vagy vérszegénység kezelésére használják. A köldökzsinórvér gyógyászatban történő alkalmazásának további egyéb lehetőségeit klinikai vizsgálatok során kutatják.
  • Jelenleg lehetséges a köldökzsinór szövetének levétele és megőrzése is, amely a mezenchymális őssejtek egyik fontos forrása, és amelyek felhasználhatók a regeneratív orvoslásban és a szövettechnika területén is.

 

Hasonló tartalmat keres?