MIKOR JÁRT UTOLJÁRA NŐGYÓGYÁSZNÁL?

Általánosságban elmondható, hogy senki nem szeret nőgyógyászhoz járni. Azonban nem elhanyagolható a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, annak érdekében, hogy a különböző nőgyógyászati betegségeket elkerülhessük, vagy kiszűrjük és megfelelően kezelhessük.

Miből áll a vizsgálat?

A komplett nőgyógyászati vizsgálatot a nőgyógyászati ultrahang, a bimanuális vizsgálat, valamint a citológiai mintavétel képezi.

A bimanuális vizsgálat során a nőgyógyász kézzel kitapintva ellenőrzi a méh, a petevezetékek és a petefészkek helyét és méretét.

A nőgyógyászati ultrahang során a méh elhelyezkedését, méretét és szerkezetét, valamint a méhizomzat és a méhnyálkahártya állapotát ellenőrizzük, továbbá az esetleges gyulladásokat, daganatokat, rosszindulatú elváltozásokat vizsgáljuk. A hüvelyi ultrahang vizsgálatára a pácienseknek üres húgyhólyaggal javasolt érkezni. A vizsgálat során a nőgyógyász a zselével bevont ultrahang vizsgálófejet a hüvelybe csúsztatva kezdi meg a nőgyógyászati szervek vizsgálatát.

A nőgyógyászati rákszűrés során a különböző, lehetséges kóros elváltozások kerülnek kiszűrésre, amelyek rákmegelőző állapotra utalhatnak. A citológiai vizsgálat során az orvos hüvelytükörre a méhet feltárja, ezt követően pedig mintát vesz a méhnyak felszínéről, illetve a nyakcsatornából. A kenet a laboratóriumba juttatva kerül megvizsgálásra, eredménye a vizsgálatot követő 1-1,5 hét körül várható.

Minden nőnek a szexuális életet követően évente javasolt. Amennyiben a rákszűrés eredménye kóros, vagy ha a családban egyenesági felmenők között volt rákos megbetegedés, úgy a rákszűrés az orvos javaslatának megfelelően 3 havonta, vagy félévente megismétlendő.

Kérjük, hogy a nőgyógyászati vizsgálatokra ne felejtse el elhozni a korábbi leleteit, zárójelentéseit, szövettani eredményeit, valamint a kórelőzménnyel kapcsolatban írja össze korábbi szülészeti-nőgyógyászati kórtörténeteket (terhesség, szülés, abortusz, stb.) továbbá a menstruáció idejét és az utolsó méhnyakrák szűrés időpontját.

Egészsége érdekében foglaljon időpontot még ma!

SZAKORVOSAINK:

Hasonló tartalmat keres?