STD szűrés

Az STD (Sexually Transmitted Diseases) a szexuális úton terjedő betegségek rövidítése, amelyek nőgyógyászati vizsgálat során kiszűrhetőek. Kiváltó okai lehetnek például a  különböző kórokozók, baktériumok, vírusok, chalmydiák és mycoplasmák. 

Sajnos sok esetben a vizsgálat csak akkor történik meg, amikor a betegségre utaló jelek már egyértelműen látszódnak és szövődmények jelennek meg. 

Az STD esetében nem történik tartós immunvédelem, így többször is meg lehet fertőződni életünk során. A tünetek észlelésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A fertőzés azonban lehet tünetmentes is, illetve a lappangási idő is változhat. A fájdalom hiánya és a tünet spontán gyógyulása megnehezíti azt, hogy időben orvoshoz forduljunk.

Tünetek

  • megváltozott hüvelyváladék
  • viszketés
  • bőrelváltozások, kiütések, hólyagok
  • alhasi- és ízületi fájdalom
  • visszatérő felfázási panaszok
  • genitális herpesz megjelenése
  • nyirokcsomó megnagyobbodás
  • lázas állapot


Ahhoz, hogy ezeket a betegségeket időben felismerve, megfelelő módon kezelhessük, ajánlatos elvégeztetni a szűrést azoknak, akik gyermekvállalás előtt állnak, húgyúti-nemi szervi panaszuk van, sűrűn cserélik partnerüket, illetve az új  kapcsolatban lévőknek is érdemes orvoshoz fordulniuk, nehogy tovább fertőzzék partnerünket. 

Az STD szűrés mindkét félnek ajánlott, mert a szexuális úton terjedő betegségek mindkét félt veszélyeztethetik.

Előkészület

Sokan félnek orvoshoz fordulni panaszaikkal, mert kellemetlenül érinti őket a probléma. A vizsgálat a szakembereknek természetes és teljes diszkrécióval kezelik. A szűrést nem lehet elvégezni a menstruáció alatt, illetve érdemes elkerülni a szexuális nemi aktust a szűrés előtti 3 napban.  

Mintavétel

Először kikérdezik a pácienst a panaszairól és a kórtörténetéről. Ezt követően elváltozásokat keresnek az érintett területen, majd a méhnyakról, a hüvelyből vagy a nemiszerv környéki bőrről mintát vesznek. A keneteket laboratóriumi teszteknek vetik alá és itt bizonyosodnak meg arról, hogy milyen kórokozóval állnak szemben.  


A kezeléshez elengedhetetlen a pontos diagnózis, majd ezt követően a kontroll vizsgálat elvégzése, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a betegség teljesen ki lett kezelve. 

Egyes nemi betegségek halálos kimenetelűek is lehetnek, így ha tüneteket észlelünk magunkon, forduljunk azonnal orvoshoz!

Tekintse meg aktuális csomagajánlatainkat!

Nőgyógyászati panasz esetén kérjük, foglaljon időpontot az alábbi szülész-nőgyógyász orvosaink egyikéhez.