STD SZŰRÉS

Az STD (Sexually Transmitted Diseases) a szexuális úton terjedő betegségek rövidítése, amelyek nőgyógyászati vizsgálat során kiszűrhetőek. Kiváltó okai lehetnek például a különböző kórokozók, baktériumok, vírusok, chalmydiák és mycoplasmák.

Sajnos sok esetben a vizsgálat csak akkor történik meg, amikor a betegségre utaló jelek már egyértelműen látszódnak és szövődmények jelennek meg.

Az STD esetében nem történik tartós immunvédelem, így többször is meg lehet fertőződni életünk során. A tünetek észlelésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A fertőzés azonban lehet tünetmentes, vagy a lappangási idő változhat. A fájdalom hiánya és a tünet spontán gyógyulása megnehezíti az időben történő orvoshoz fordulást.

Tünetek

  • megváltozott hüvelyváladék
  • viszketés
  • bőrelváltozások, kiütések, hólyagok
  • alhasi- és ízületi fájdalom
  • visszatérő felfázási panaszok
  • genitális herpesz megjelenése
  • nyirokcsomó megnagyobbodás
  • lázas állapot

Ahhoz, hogy ezeket a betegségeket időben felismerve, megfelelő módon kezelhessük, ajánlatos elvégeztetni a szűrést azoknak, akik gyermekvállalás előtt állnak, húgyúti-nemi szervi panaszuk van, sűrűn cserélik partnerüket, illetve az új kapcsolatban lévőknek is érdemes orvoshoz fordulniuk, nehogy tovább fertőzzék partnerünket.

Az STD szűrés mindkét félnek ajánlott, mert a szexuális úton terjedő betegségek mindkét félt veszélyeztethetik.

 

Előkészület


Sokan félnek orvoshoz fordulni panaszaikkal, mert kellemetlenül érinti őket a probléma. A vizsgálat a szakembereknek természetes és teljes diszkrécióval kezelik. A szűrést nem lehet elvégezni a menstruáció alatt, illetve érdemes elkerülni a szexuális nemi aktust a szűrés előtti 3 napban.

Mintavétel


Először kikérdezik a pácienst a panaszairól és a kórtörténetéről. Ezt követően elváltozásokat keresnek az érintett területen, majd a méhnyakról, a hüvelyből vagy a nemiszerv környéki bőrről mintát vesznek. A keneteket laboratóriumi teszteknek vetik alá és itt bizonyosodnak meg arról, hogy milyen kórokozóval állnak szemben.

A kezeléshez elengedhetetlen a pontos diagnózis, majd ezt követően a kontroll vizsgálat elvégzése, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a betegség teljesen ki lett kezelve.

Egyes nemi betegségek halálos kimenetelűek is lehetnek, így ha tüneteket észlelünk magunkon, forduljunk azonnal orvoshoz!

Hasonló tartalmat keres?