STRESSZKEZELÉS TERHESSÉG ALATT

Miközben életünk természetes velejárójaként tekintünk a családalapításra és ezáltal a terhességre, amikor teherbe esünk mégis kismamaként túl nagy kihívásként, stresszként élhetjük meg ezt az időszakot. 

Manapság nem csak a férfiakra, de a nőkre gyermekek és várandósság nélkül is nagy nyomás nehezedik mindennapjaikban akár a munkájuk, akár a magánéletük során.

Amikor azonban egy új élet kezd fejlődni a pocakukban érdemes elgondolkodni és minél előbb változtatni életmódjukon, ugyanis a folytonos stressz nem csak a Kismamára lehet negatív hatással, de a fejlődő magzat számára is maradandó károsodást okozhat. 

MIT OKOZ A STRESSZ SZERVEZETÜNKBEN? 

– Kutatások bebizonyították, hogy a koraszülésnek, valamint a csecsemő alacsony születési súlyának okai között elsődlegesen a kismama terhesség alatt folytatott egészségtelen életmódja állhat (pl. dohányzás). Továbbá a stressz és szorongás – akár a munkahely, a születendő gyermek egészsége, vagy családi gondok miatt – is okozhat problémát a várandósok és gyermekeik számára.

– Ha egy kismama gyakran stresszel gyorsabb lesz a szívverése és magasabb lesz a vérnyomása, ezáltal pedig nem jut elég vér, tápanyag és oxigén a magzathoz, amely terhességi toxémiához, görcsökhöz, vagy akár a korai szülés megindulásához is vezethet. A koraszülött gyermekeknek fejlődési zavarai lehetnek, továbbá jellemző, hogy gyakrabban betegszenek meg, többet sírnak, valamint később akár magas vérnyomás és fiatalkori cukorbetegség is kialakulhat náluk.

– A stressz a terhes kismamáknál kortizol szintet is megemeli, amely a magzat fejlődésére is negatívan hathat, továbbá a megszületett gyermekeknél előfordulhat akár autoimmun betegségek kialakulása, vagy hiperaktivitás. 

Mint látjuk, nem érdemes kockáztatni saját és születendő gyermekünk egészségét, ezért a stresszfaktorok számát a lehető legalacsonyabbra érdemes csökkenteni, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott kismamaként egészséges gyermeket hozhassunk világra. 

NÉHÁNY TANÁCS, AMELLYEL ÖN IS CSÖKKENTHETI A MINDENNAPOS STRESSZT:

Változtatás

Amennyiben stresszes a munkája érdemes váltani még időben, vagy a terhessége minél koraibb szakaszában CSED-re menni.


Jógázás, mozgás, séta

A sportolást egyébként is érdemes beépíteni mindennapjainkba, hogy kiegyensúlyozottak és szellemileg is frissek lehessünk, azonban a terhesség idején borúsabb napjainkon különösen fontos, hogy a negatív gondolatainkat különböző programokkal elűzzük és boldogan várhassuk gyermekünk világra érkezését. Számos kismama jóga és egyéb kismamáknak szóló torna és sport program is található már interneten, de sok oktató tart online is magánórákat a jelenleg is tartó járványveszély idején.

Ha szeretünk a természetben lenni, akkor ebben az időszakban is érdemes 1-1 sétát tenni különböző parkokban, erdőkben, hogy a friss levegő elüldözhesse negatív gondolatainkat, szorongásainkat. 

Étcsokoládé

Az étcsokoládé boldogsághormonjának köszönhetően a szerotonin növelésében nyújt segítséget, amely szintén segítségünkre lehet a stressz csökkentésében. Természetesen csak a 60%-nál magasabb kakaótartalmú étcsokoládék számítanak ide, és fontos, hogy csak 1-2 kockát engedjünk meg magunknak időnként ezzel is ügyelve egészségünkre.

Gyógyteák

Nyugtató hatásuk miatt a különböző ízesítésű gyógyteák segítenek a stressz csökkentésében. Ilyen például a levendula, citromfű, kamilla, hársfa.

Aromák és illóolajok

Egészségünkre kedvező, valamint stresszcsökkentő hatásuk miatt ajánlottak a különböző aromák és illóolajok is akár fürdővízbe, vagy gyertya formájában, mint például a narancsvirág, kamilla, rózsa, vagy levendula. Bár alapvetően jótékony hatással bírnak szervezetünkre ezek a gyógynövények és illóolajok, azonban kezelő orvosunk ajánlásával érdemes elkezdeni használni őket.

Bach-virágterápia

Terhességünk alatt előforduló szorongás miatt kipróbálhatjuk a Bach-virágterápiát is, ugyanis például a vörös vadgesztenye, segít az ijesztő gondolatok elűzésében, a dió pedig segít megbirkózni a különböző kihívásokkal. A Bach-terápia helyes alkalmazása végett érdemes felkeresnünk egy természetgyógyászt.

  • A Villa Medicina ajánlása:
    Tósa Tímea – természetgyógyász
    06 30 957 7001 – http://www.egeszsegrecept.hu/ 

Különböző színek alkalmazása

Várandós kismamaként ha sokat stresszelünk érdemes figyelni a ruházatunk színére is, ugyanis például míg a piros színtől ingerültebbé válhatunk, addig a zöld, valamint a kék színű ruhák nyugtató hatással bírhatnak. Születendő gyermekünk szobájának a színét is érdemes ez alapján megfontolni.

Táplálkozás

Fontos, hogy várandósság alatt változatosan, egészségesen és rendszeresen táplálkozzunk, illetve a magzat egészséges fejlődése érdekében is megfelelő vitamin- és ásványianyag mennyiséget vigyünk be szervezetünkbe.

Stresszes helyzetekben sokszor az első gondolat, hogy elkezdünk enni, ezzel terelve el a negatív gondolatainkat. Ilyenkor érdemes zöldséget, vagy 1-1 kocka étcsokoládét elfogyasztanunk a különböző felesleges szénhidrátok és édességek helyett.

Törekedjünk arra, hogy terhességünk alatt alacsony glikémiás indexű ételeket, lassabban felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, elkerülve a cukros ételeket, ugyanis így a vércukrunk és a hangulatunk sem fog ingadozni, továbbá terhességi cukorbetegség sem fog fenyegetni.

Várandósként különösen ha stresszes helyzeteknek vagyunk kitéve, még nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű vitaminok- és ásványi anyagok bevitelére (kalcium, magnézium, folsav, A-, B-, C-, E-vitamin, cink). Helyes táplálkozással, valamint megfelelő táplálékkiegészítők szedésével sokat tudunk tenni saját, és születendő gyermekünk egészséges fejlődése érdekében.

ÖRÖMTELI BABAVÁRÁST KÍVÁNUNK!