Logo

Villa Medicina

1124 Budapest Németvölgyi út 68. (Szendi u. 16.)

Telefonszám

(+36) 70 625 7975

E-mail címünk

idopont@villamedicina.hu

Szeptember 29. – Szív világnapja

Szeptember 29. – Szív világnapja

 

Szeptember 29. –
Szív Világnapja

Szeptember 29-én van a Szív Világnapja, amely célja a kardiovaszkuláris (keringési) betegségek megelőzésére való felhívás. 

 

A WHO statisztikái alapján a világon, illetve a Központi Statisztika Hivatal becslései szerint Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegséget tartoznak a leggyakoribb halálozási okok közé, ezen belül is a heveny szívizomelhalás, illetve az idült ischémás szívbetegség.

Kutatások által bizonyítottan összefüggésbe hozhatók a kardiovaszkuláris betegségeken belül az életet veszélyeztető akut események (stroke, szívinfarktus), valamint az egyes krónikus állapotok (szívelégtelenség, magas vérnyomás) az egészségtelen, mozgásszegény életmóddal, a helytelen táplálkozással, az elhízással, a dohányzással és egyéb egészségügyi problémákkal (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, krónikus stressz, szorongás, depresszió).

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának jelentős része megakadályozható egészséges táplálkozással, dohányzásról való leszokással, több mozgással, életmódváltással, továbbá rendszeres szűrővizsgálatokkal.

Az 1998-ban alakult Szív Világszövetsége (World Heart Federation) 2000 óta rendezi meg világszerte ezen a napon a Szívünk Napját, ahol a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére, illetve a betegséget követő gyógyulásra, rehabilitációra hívja fel a figyelmet különböző előadásokkal, véradással, valamint szűrővizsgálatokkal.