SZEXUÁLIS ÉLET TERHESSÉG ALATT?

Számos esetben a terhes nők körében felmerül a kérdés, hogy vajon várandósság idején lehet-e biztonságosan szexuális életet élni?

A válasz a korábbi tévhitek ellenére egyértelműen igen, amennyiben az szülész-nőgyógyász orvosunk nem tiltja meg.

A szexnek terhesség alatt is pozitív hatása lehet a kismamára, ugyanis a megnövekedett oxitocinszint hatására történő együttlét során csökkenthető a stressz, a vérnyomás, valamint a nőgyógyászati inkontinencia kialakulásának esélye is a vagina izmainak erősödése által.

Tévhitnek számít, hogy a szex vetélést okozhat, ugyanis orgazmus során az oxitocin hatására történő méhösszehúzódások bár jóslófájásokat okozhatnak, azonban ezek erőssége és hatása is túl enyhe ahhoz, hogy vetéléshez vezessenek. Bár a 41. hét környékén már lehet hatása a terhességre, de alapvetően vetélést és koraszülést sem okozhat a szex.

Szintén tévhitnek számít, hogy a szex árthat a magzatnak, ugyanis a pocakban fejlődő kisbabát magzatburok, a hüvely felől erős izomzat, valamint nyákdugó is védi a fertőzésektől, illetve az egyéb károktól.

Tehát összességében elmondható, hogy a szexuális együttlét nincs megtiltva a várandós kismamák számára sem, kivéve, ha az orvosuk ezt tiltja, amely az alábbi esetekben fordulhatnak elő:

SZÜLÉSZ-NŐGYÓGYÁSZ SZAKORVOSAINK