Logo

Villa Medicina

1124 Budapest Németvölgyi út 68. (Szendi u. 16.)

Telefonszám

(+36) 70 625 7975

E-mail címünk

idopont@villamedicina.hu

Szexuális élet terhesség alatt?

Szexuális élet terhesség alatt?


Szexuális élet terhesség alatt?


Számos esetben a terhes nők körében felmerül a kérdés, hogy vajon várandósság idején lehet-e biztonságosan szexuális életet élni?

A válasz a korábbi tévhitek ellenére egyértelműen igen, amennyiben az szülész-nőgyógyász orvosunk nem tiltja meg. 

A szexnek terhesség alatt is pozitív hatása lehet a kismamára, ugyanis a megnövekedett oxitocinszint hatására történő együttlét során csökkenthető a stressz, a vérnyomás, valamint a nőgyógyászati inkontinencia kialakulásának esélye is a vagina izmainak erősödése által.

Tévhitnek számít, hogy a szex vetélést okozhat, ugyanis orgazmus során az oxitocin hatására történő méhösszehúzódások bár jóslófájásokat okozhatnak, azonban ezek erőssége és hatása is túl enyhe ahhoz, hogy vetéléshez vezessenek. Bár a 41. hét környékén már lehet hatása a terhességre, de alapvetően vetélést és koraszülést sem okozhat a szex.

Szintén tévhitnek számít, hogy a szex árthat a magzatnak, ugyanis a pocakban fejlődő kisbabát magzatburok, a hüvely felől erős izomzat, valamint nyákdugó is védi a fertőzésektől, illetve az egyéb károktól.

Tehát összességében elmondható, hogy a szexuális együttlét nincs megtiltva a várandós kismamák számára sem, kivéve, ha az orvosuk ezt tiltja, amely az alábbi esetekben fordulhatnak elő:

  korábbi terhesség során történő vetélés, vagy koraszülés esetén,

  erős vérzés, folyás, vagy alhasi görcsök esetén,

  ha a placenta a méhszáj környékén tapad,

  elfolyt magzatvíz esetén.


SZÜLÉSZ-NŐGYÓGYÁSZ SZAKORVOSAINK


TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
+36 70 625 7975