Szűrés, ultrahang

Ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet magas frekvenciájú, az emberi fül számára nem érzékelhető hanghullámok segítségével, melyeket a vizsgáló fej és egy jelátalakító segítségével továbbíthatunk. Az kapott információkbl végül a monitoron kirajzolódik az éppen vizsgált szerv alakja.
Doctor performs ultrasound examination of a woman

HASI ULTRAHANG

Fájdalommentes

és gyors eszköz a máj, az epeutak, epehólyag, vese és hasnyálmirigy, lép, vesék, hasi aorta, húgyhólyag panaszok kivizsgálására is. A vesekő diagnózisa ugyanúgy felállítható a hasi ultrahang segítségével, mint például egy cysta a májban. A kismedencei szervek is láthatóak, úgy, mint a méh, a petefészek és a petevezetékek is.

Az ultrahang segítségével meghatározhatjuk az adott szerv méretét, felfedezhetjük az eltéréseket, göböket, megnagyobbodást, a gyulladásra utaló jeleket. A vizsgálat során az orvos bezselézett ultrahang vizsgáló fej segítségével átvizsgálja a hasi szerveket.

A beavatkozás fájdalommentes, semmiféle mellékhatással nem jár. A vizsgálat találati biztonsága nem százszázalékos. Előfordulhat, hogy például az epekövek, a májban lévő elváltozások csak ismételt vizsgálattal mutathatók ki.

PAJZSMIRIGY ULTRAHANG

A pajzsmirigy megbetegedéseinek diagnosztikája rendszerint többféle vizsgálatot is szükségessé tesz. A leggyakoribb elsőként választott módszer a pajzsmirigy ultrahang, ám a diagnózist több egyéb vizsgálatnak kell pontosítania. Amennyiben valamilyen pajzsmirigybetegség gyanúja merül fel, orvosa fizikális vizsgálatot végez, azaz megtapogatja a páciens nyakának elülső részét.

Ennek eredményétől függően – indokolt esetben – rendszerint az első vizsgálati módszer a pajzsmirigy ultrahang lehet. Ez az ultrahangozással járó vizsgálat segít a pontos diagnózis felállításában azoknál a betegeknél, akiknek az endokrinológiai labor, vagy izotópos vizsgálat felveti a pajzsmirigybetegség gyanúját.

A pajzsmirigy ultrahangvizsgálat során a pajzsmirigy nagysága, szerkezete, esetleges szerkezeti eltérések például cysták, göbök jól feltérképezhetőek. Ezekből a göbökből, ha szükséges, tűmintavétellel szövettani mintát is tudunk nyerni, mely segít a megfelelő terápia kiválasztásában. Általában legalább 1 centiméteres nagyságúnak kell lennie a göbnek ahhoz, hogy tűbiopszia elvégezhető legyen.

Doctor checking size of lymph nodes

A cysták folyadékkal telt kis göbök, melyekből a folyadék leszívható és szintén szövettani vizsgálatra küldhető. A rosszindulatú pajzsmirigy betegség így is diagnosztizálható. Egészséges embereknél a pajzsmirigy homogén echoszerkezetű. Autoimmun pajzsmirigybetegség esetén a mirigyállomány megnagyobbodása mellett a szerkezet egyenetlensége jellemző. Két lebenye jól elkülöníthető, a két lebenyt az un. isthmus köti össze.

A pajzsmirigy ultrahangvizsgálata során a beteg hanyatt fekszik az ágyon. Nyakát szabaddá teszi a ruháktól. Bőrét kocsonyás, az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgálófejet ráhelyezik a bőrére, esetleg kissé rá is nyomják a nyakára. Az orvos a vizsgálófejet mozgatva próbál képet alkotni a pajzsmirigy különböző területeiről. A vizsgálat találati biztonsága nem százszázalékos. Előfordulhat, hogy bizonyos elváltozások csak ismételt vizsgálattal mutathatók ki.

Middle aged woman patient having ultrasound scan on modern machine to prevent breast cancer

EMLŐ ULTRAHANG

Előfordulhat, hogy az otthoni önvizsgálat során saját magunk is kitapintunk egy már jelenlévő csomót, vagy a nőgyógyászati rutinvizsgálat során észlelünk valamilyen elváltozást. További, behatóbb vizsgálatok nélkül viszont nem feltétlenül derül ki, hogy jó-avagy rosszindulatú-e az elváltozás. Fennállhat tehát a téves diagnózis lehetősége, amiből sajnos nagyon komoly problémák is származhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy ha a tapintásos vizsgálat bármilyen elváltozást mutat, keressük fel orvosunkat és jelentkezzünk be ultrahangos vizsgálatra. Rendszeres időközönként egyébként is ajánlott a vizsgálat azok számára főleg, akiknél a családban már előfordult emlő- vagy petefészekrák, ilyenkor ugyanis az átlagnál fokozottabb lehet a kétféle daganattípus kockázata.

Az ultrahang vizsgálat során az emlő mirigyállományát, mindkét oldali hónaljárkot, a nyirokcsomókat, a szegycsont környezetét, a kulcscsont feletti és alatti területeket tanulmányozzuk. Az ultrahang vizsgálatot ismert betegség ellenőrzése során, daganatos betegségek kontrollvizsgálataként, valamint szűrővizsgálatok során az egészségi állapot ellenőrzéseként is végezzük. Az emlő ultrahang vizsgálat során kimutatható az emlő elváltozásai, daganat, ciszta, tályog, szöveti- és szerkezeti eltérések, tejutak tágulatai, és a mirigyállomány gyulladásos folyamatai.

35 év felett

az ultrahang vizsgálat önmagában nem megfelelő a pontos diagnózishoz, hanem a mammográfiás szűrővizsgálat mellett kiegészítő vizsgálatként végzendő. A mell ultrahang vizsgálat noninvazív, biztonságos, fájdalommentes és nem éri a szervezetet sugárterhelés. Korai mell ultrahang vizsgálatnál felismert bármilyen elváltozás, még gyógyítható! Az emlő (mell) ultrahangos vizsgálat, megelőző jelleggel évente egyszer ajánlott minden 16 év feletti hölgy számára, vagy fogamzásgátló és minden hormontartalmú gyógyszer szedése mellett vagy mell implantátum esetén, vagy ha az orvos ezt előírja.

Az emlő ultrahang vizsgálatot célszerű a menstruáció első napját követő 10-14. napon végezni, mert az emlők mirigyállományának vizsgálhatóságát a menstruációs ciklus hormonváltozásai befolyásolják. A komplex emlődiagnosztikában jártas szakember az eredmény ismeretében dönti el a további vizsgálatok, kontrollvizsgálat vagy mintavétel szükségességét.

GENETIKAI ULTRAHANG

Ma már a terhesség korai szakaszában számos genetikai betegség, kromoszóma- és fejlődési rendellenesség felismerhető, ultrahang-diagnosztika és vérből végzett biokémiai vizsgálatok segítségével.

A genetikai ultrahang vizsgálat a rutin ultrahang-vizsgálatok közé tartozik, csak itt kifejezetten az egyes genetikai rendellenességek gyanújeleit keressük, valamint alaposan végignézzük az egyes szerveket, szervrendszereket. A genetikai ultrahangvizsgálat több lépésben végzett, terhesség alatti magzati szűrést jelent, amely során az ultrahangvizsgálat segítségével kromoszóma- és a fejlődési rendellenességre utaló gyanújeleket, illetve konkrét elváltozásokat (pl. nyitott gerinc, végtag problémák, vízfejűség stb.) keresünk.

Sajnos napjainkban is előfordulnak olyan betegségek, melyeknek nincsenek ultrahangjelei, így azok nem diagnosztizálhatóak a terhesség alatt (pl. szellemi fogyatékosság). Azért fontos, hogy a terhesség alatt felismerésre kerüljenek az elváltozások, mert így fel lehet készülni a szülés alatti, valamint a megszületés utáni teendőkre. Genetikai vizsgálatot három alkalommal tartunk a gondozás ideje alatt. Először a 12. majd a 18-20. illetve a 30-32. héten, de ezen felül genetikai tanácsadás is ajánlott bizonyos esetekben.

DNA Structure