Teherbe estem, mi a teendőm?

 

Egy Édesanya gyermekével legelső és általában felejthetetlen pillanatai közé tartozik, amikor a terhességi teszt során kiderül, hogy várandós. Bár ez a pillanat gyermekével és családjával egy hosszútávú boldog kapcsolat kezdete, azonban a kezdeti meglepetés után el kell kezdenie felkészülni a következő néhány hónapra mind testileg, mind lelkileg. Ugyanis miközben a test számos változáson megy keresztül, addig rengeteg tervezés, információ és vizsgálat vár a Kismamára, a Babára, valamint a leendő Édesapára egyaránt.   

 

Amennyiben a gyermekvállalás tudatosan, párunkkal előzetes és közös megegyezést követően történt, úgy valószínűleg nem akkora a meglepettség azon a reggelen, – a menstruáció elmaradását követő 4-5. napon – amikor az első vizelet során a terhességi teszten megjelenik a terhességre utaló jel. Sok Hölgy számára a szabálytalan ciklus okozta kellemetlenségek miatt a menzesz elmaradása nem a legmegbízhatóbb jel, így terhességi tesztet követő nőgyógyászati ultrahang során bizonyosodhatunk meg teljes mértékben a terhesség tényéről. 

 

A terhességi teszt során kimutatott eredmény alapján már is megnyugvást jelenthet, ha párunkkal minél előbb megosztjuk a terhesség tényét, hogy közösen tervezhessük a következő lépéseket, beszélhessünk a jövőbeli változásokról, és támogathassuk egymást az elkövetkező hónapokban, években. Az együttműködés és a nyílt kommunikáció elősegítheti a stressz csökkentését és erősítheti a kapcsolatot a várandósság alatt mindkét fél számára.

 

Miről kapunk információt az első ultrahang vizsgálat során?

 Az ultrahang vizsgálat segítségével a terhesség 5-6. hetétől, tehát a menstruáció elmaradását követő 3-4. héttől a beágyazódás helye és a magzati szívműködés is megállapítható.

Ebben az időszakban az alábbi változások történnek szervezetünkben:

·      Mellek, mellbimbók túlérzékenységének megjelenése, kényelmetlen feszülése.

·      Fáradékonyság, álmosság gyakoribb előfordulása. 

·      Émelygés, hányinger, főleg a reggeli órákban érzett, kellemetlen fizikai közérzet.

·      Étvággyal kapcsolatos változások. Étvágytalanság vagy váratlanul megjelenő sóvárgás valamilyen étel iránt, az eddig kedvelt ételek iránti undor (csokoládé, sütemény utáni sóvárgás, kávéundor).

·      Szagérzékenység felfokozottsága. Kellemes illatok taszító szaggá, émelyítővé válhatnak.

·      Gyakori hangulatváltozás, hangulatingadozás. A nevetés, sírás, érzelmek gyors és látszólag ok nélküli váltakozása a hormonok változása miatt.

·      Gyakori vizelési inger főleg, ahogy a magzat egyre jobban növekszik.

 

A terhesség felfedezését, majd a terhesség megerősítését (terhességi kor meghatározását, általános egészségügyi állapot felmérését) követően az alábbi teendők következnek:

Tervezett vizsgálatok meghatározása:

A terhesség folyamán szükséges rendszeres orvosi vizsgálatok ütemezése, beleértve ultrahangos vizsgálatokat és egyéb szűréseket.

Általában ajánlott a prenatális / terhességi vitaminok szedésének elkezdése, különösen a folsav bevitelének növelése, valamint a kiegyensúlyozott, egészséges étrend követése.

Bizonyos életmódbeli változásokra is szükség lehet, mint például a dohányzásról való leszokás, alkoholfogyasztás csökkentése vagy megszüntetése, további bizonyos ételek, italok elkerülése és a megfelelő mértékű testmozgás beiktatása

Hasznos lehet tájékozódni a terhesség folyamatáról, a várható testi változásokról, a szülési opciókról és a szülői felkészülésről szakemberektől, akár bizonyos barátoktól, különböző online oldalakról / csoportokból, valamint könyvekből és magazinokból.

Fontos, hogy a várandós Kismama támogató kapcsolatokat építsen ki, legyen szó a családjáról, barátairól vagy akár támogató csoportokról, akiktől megkaphatja a terhesség, majd a szülést követően szükséges segítséget, támogatást.

A Védőnőnek kiemelten fontos szerepe van a terhesgondozás során, ezért már a terhesség tényének megerősítését követően, de legkésőbb a terhesség 8-12. hetében érdemes őt felkeresni.

A védőnő tájékoztatást fog nyújtani a terhességgel, a szüléssel, valamint a szülést követő időszakról. Ezen kívül segít a helyes táplálkozás kialakításában, szükség esetén laktációs tanácsadó, kismama torna, vagy akár kismama masszőr ajánlásában. Továbbá koordinálja a terhesség során és szülést követően szükséges szűrővizsgálatokat és oltásokat, valamint segít a Kismamáknak, illetve a családnak a szülést követő támogatás megszervezésében.