Logo

Villa Medicina

1124 Budapest Németvölgyi út 68. (Szendi u. 16.)

Telefonszám

(+36) 70 625 7975

E-mail címünk

idopont@villamedicina.hu

Várandósság alatt szükséges vitaminok, tápanyagok

Várandósság alatt szükséges vitaminok, tápanyagok

Várandósság alatt szükséges vitaminok, tápanyagok


Nem egyszer hallhattuk már, hogy egy várandós Kismamának “kettő helyett kell ennie”. Azonban mit is jelent ez a valóságban és miért nem mindegy, hogy mit fogyasztunk terhességünk alatt?  Kismamaként fontos, hogy egészséges és változatos táplálkozással minden olyan tápanyagot bejuttassunk szervezetünkbe, amely a terhesség, valamint a magzat fejlődése érdekében nélkülözhetetlen. A legfontosabb vitaminok és nyomelemek, segítenek a vitaminhiány csökkentésében, egészségünk megőrzésében, valamint Kisbabánk egészséges növekedésében, fejlődésében. 
 
Melyek a várandósság alatt nélkülözhetetlen vitaminok, tápanyagok?
  • C-vitamin
  • Kalcium
  • Folsav
  • B6-, B12-vitamin
  • Jód
  • Vas
  • Cink
  • Magnézium
  • D-vitamin

A C-vitamin mindenki számára fontos vitamin az immunrendszer és a szervezet egészsége érdekében. Várandósok számára azonban kiemelten fontos, ugyanis csökkenti a vérzések és a vetélés kockázatát, felelős a sejtek épségéért, valamint növeli a szervezet immunitását. A legfontosabb C-vitamin források a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), káposztafélék, a paprika, az alma, a banán és a csipkebogyó. Várandósság esetén 30%-kal több C-vitamint kell a napi ajánlott dózishoz képest bejuttatni szervezetünkbe.

A kalcium a fogak és csontok kialakulásában és megerősödésében játszik fontos szerepet, továbbá a megfelelő izomműködéshez szükséges. Kiváló kalciumforrás lehet a tej és különböző tejtermékek, a hüvelyesek (zöldborsó, lencse), valamint a különböző magvak (szezám, mák) egyaránt. A várandós Kismamák szükséglete 50%-kal nő az napi átlag szükséglethez képest.

A B-vitaminok közül a folsav (B9-vitamin) szintén nélkülözhetetlen terhességünk alatt, ugyanis kiemelt szerepe van a sejtosztódásban, a magzat központi idegrendszerének, gerincvelőjének és agyának kialakulásában, valamint megfelelő fejlődésében. Érdemes folsavat szedni már a terhességet megelőző néhány hónapban, ezzel is csökkentve a magzat fejlődési rendellenességeinek kialakulását, továbbá a vetélés esélyét és a szülés során esetlegesen fellépő rendellenességek rizikóját. Várandósság alatt a folsavbevitel szükséglete az eredeti szükséglet kétszeresére nő, amelynek elsődleges forrásai közé tartozik a máj, a cékla, a spenót, a brokkoli, a zöld leveles zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű termékek. Ügyeljünk arra, hogy az előírt mennyiséget ne lépjük túl, mert a túlzott folsav bevitel csökkentheti a cink felszívódását.

A B6-vitaminnak a különböző anyagcsere folyamatokban (fehérje, zsír, cukor), valamint a vérsejtek termelésében van fontos szerepe. Többek között kiváló B6-vitaminforrás a máj, a csirke- és pulykahúsok, a teljes kiörlésú gabonafélék, a tonhal, a tej, a sajt, a spenót, a bab, valamint a tojássárgája.

A B12-vitamin elsősorban a magzatban a vörösvértestek képződéséért felelős. Hiánya a terhesség során fáradékonysághoz, vérszegénységhez vezethet. Miután ez a vitamin főként állati eredetű ételekben található (vöröshúsok, csirke, tej és tejtermékek, tojás), a vegán Kismamáknak különösen ügyelniük kell, hogy más forrásokból elegendő mennyiséget vigyenek be. A B6-és B12-vitaminokból is negyedével többet igényel a szervezet várandósság során. Here

A jód a pajzsmirigyhormonok megfelelő működéséért felelős nyomelem. Hiányában a magzatnál fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, gyakran növekedési, és / vagy fejlődési visszamaradást okozva. Jód megtalálható a tengeri halakban, a tojássárgájában, tengeri moszatokban, a kakaóban, a tejben és tejtermékekben, valamint az ananászban és a mazsolában. Fontos tudnunk, hogy a jód felszívódását akadályozhatja a nagy mennyiségű káposzta, földimogyoró, illetve szója fogyasztása.

A vasnak a vér oxigénellátásában, a vörösvértestek képzésében, illetve a sejtműködésben van fontos szerepe. Vashiány következtében megnövekedhet a fertőzésveszély, valamint a koraszülés esélye. Alapvetően a vasigény a terhesség során a kétszeresére nő, azonban fontos mindig az egyéni igényeknek megfelelő mennyiséget bevinni a szervezetbe, mert túladagolásának is lehetnek súlyos következményei. Továbbá amennyiben magnéziumot is szedünk várandósság során, ügyeljünk arra, hogy a két vitamin beszedése között mindig teljen el néhány óra, ugyanis gátolják egymás felszívódását. A vas megtalálható különböző gyümölcsökben (citrusfélék, bogyósok), húsokban, zöldségekben (spenót, mángold), valamint a tojássárgájában is.

A cink egy olyan esszenciális nyomelem, amely befolyásolja a szénhidrát-anyagcseréjét, serkenti a sejtregenerációt, valamint az immunrendszer működését. Cinkhiány esetén vérszegénység léphet fel, valamint nagyobb az esély a korászülésnek, illetve a magzaton belüli rendellenességek előfordulásának. Cink megtalálható a vörös húsokban, a halakban, a tej-és tejtermékekben, különböző magvakban (tökmag, mák, szezám), a teljes kiörlésű gabonafélékben, illetve salátákban és gombákban. Figyeljünk a cink megfelelő mennyiségének bevitelére is, ugyanis túladagolás esetén émelygés léphet fel, de előfordulhat hányás, alhasi fájdalom, illetve láz is.

A magnézium főként az ideg- és izom működésben játszik fontos szerepet, így oldja az izomgörcsöket és csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, azonban a csontok és fogak felépítésében és az energiatermelésben is szerepe van. Magnéziumhiány esetén cukorbetegség, magas vérnyomás és a vetélés veszélye is fennállhat. Megnövekedett mennyiségű magnézium szedését már a baba tervezésekor is érdemes lehet elkezdeni. Főként a teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben fordul elő.

A D-vitamin csökkenti a vetélés és a koraszülés esélyét, valamint segíti a magzat egészséges fejlődését. Szerepe van a cukoranyagcserében és az inzulintermelésben, valamint hozzájárul a baba izomzatának, idegrendszerének és csontjainak fejlődéséhez is.
Napfény hatására a bőr képes D-vitamint termelne, de megtalálható ezen kívül a halolajban, a tojásban és a májban is nagyobb mennyiségben. Várandósság során a javasolt mennyiség 2000 NE/nap.

A C-vitamin mindenki számára fontos vitamin az immunrendszer és a szervezet egészsége érdekében. Várandósok számára azonban kiemelten fontos, ugyanis csökkenti a vérzések és a vetélés kockázatát, felelős a sejtek épségéért, valamint növeli a szervezet immunitását. A legfontosabb C-vitamin források a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), káposztafélék, a paprika, az alma, a banán és a csipkebogyó. Várandósság esetén 30%-kal több C-vitamint kell a napi ajánlott dózishoz képest bejuttatni szervezetünkbe.

A kalcium a fogak és csontok kialakulásában és megerősödésében játszik fontos szerepet, továbbá a megfelelő izomműködéshez szükséges. Kiváló kalciumforrás lehet a tej és különböző tejtermékek, a hüvelyesek (zöldborsó, lencse), valamint a különböző magvak (szezám, mák) egyaránt. A várandós Kismamák szükséglete 50%-kal nő az napi átlag szükséglethez képest.

A B-vitaminok közül a folsav (B9-vitamin) szintén nélkülözhetetlen terhességünk alatt, ugyanis kiemelt szerepe van a sejtosztódásban, a magzat központi idegrendszerének, gerincvelőjének és agyának kialakulásában, valamint megfelelő fejlődésében. Érdemes folsavat szedni már a terhességet megelőző néhány hónapban, ezzel is csökkentve a magzat fejlődési rendellenességeinek kialakulását, továbbá a vetélés esélyét és a szülés során esetlegesen fellépő rendellenességek rizikóját. Várandósság alatt a folsavbevitel szükséglete az eredeti szükséglet kétszeresére nő, amelynek elsődleges forrásai közé tartozik a máj, a cékla, a spenót, a brokkoli, a zöld leveles zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű termékek. Ügyeljünk arra, hogy az előírt mennyiséget ne lépjük túl, mert a túlzott folsav bevitel csökkentheti a cink felszívódását.

A B6-vitaminnak a különböző anyagcsere folyamatokban (fehérje, zsír, cukor), valamint a vérsejtek termelésében van fontos szerepe. Többek között kiváló B6-vitaminforrás a máj, a csirke- és pulykahúsok, a teljes kiörlésú gabonafélék, a tonhal, a tej, a sajt, a spenót, a bab, valamint a tojássárgája.

A B12-vitamin elsősorban a magzatban a vörösvértestek képződéséért felelős. Hiánya a terhesség során fáradékonysághoz, vérszegénységhez vezethet. Miután ez a vitamin főként állati eredetű ételekben található (vöröshúsok, csirke, tej és tejtermékek, tojás), a vegán Kismamáknak különösen ügyelniük kell, hogy más forrásokból elegendő mennyiséget vigyenek be. A B6-és B12-vitaminokból is negyedével többet igényel a szervezet várandósság során. Here

A jód a pajzsmirigyhormonok megfelelő működéséért felelős nyomelem. Hiányában a magzatnál fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, gyakran növekedési, és / vagy fejlődési visszamaradást okozva. Jód megtalálható a tengeri halakban, a tojássárgájában, tengeri moszatokban, a kakaóban, a tejben és tejtermékekben, valamint az ananászban és a mazsolában. Fontos tudnunk, hogy a jód felszívódását akadályozhatja a nagy mennyiségű káposzta, földimogyoró, illetve szója fogyasztása.

A vasnak a vér oxigénellátásában, a vörösvértestek képzésében, illetve a sejtműködésben van fontos szerepe. Vashiány következtében megnövekedhet a fertőzésveszély, valamint a koraszülés esélye. Alapvetően a vasigény a terhesség során a kétszeresére nő, azonban fontos mindig az egyéni igényeknek megfelelő mennyiséget bevinni a szervezetbe, mert túladagolásának is lehetnek súlyos következményei. Továbbá amennyiben magnéziumot is szedünk várandósság során, ügyeljünk arra, hogy a két vitamin beszedése között mindig teljen el néhány óra, ugyanis gátolják egymás felszívódását. A vas megtalálható különböző gyümölcsökben (citrusfélék, bogyósok), húsokban, zöldségekben (spenót, mángold), valamint a tojássárgájában is.

A cink egy olyan esszenciális nyomelem, amely befolyásolja a szénhidrát-anyagcseréjét, serkenti a sejtregenerációt, valamint az immunrendszer működését. Cinkhiány esetén vérszegénység léphet fel, valamint nagyobb az esély a korászülésnek, illetve a magzaton belüli rendellenességek előfordulásának. Cink megtalálható a vörös húsokban, a halakban, a tej-és tejtermékekben, különböző magvakban (tökmag, mák, szezám), a teljes kiörlésű gabonafélékben, illetve salátákban és gombákban. Figyeljünk a cink megfelelő mennyiségének bevitelére is, ugyanis túladagolás esetén émelygés léphet fel, de előfordulhat hányás, alhasi fájdalom, illetve láz is.

A magnézium főként az ideg- és izom működésben játszik fontos szerepet, így oldja az izomgörcsöket és csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, azonban a csontok és fogak felépítésében és az energiatermelésben is szerepe van. Magnéziumhiány esetén cukorbetegség, magas vérnyomás és a vetélés veszélye is fennállhat. Megnövekedett mennyiségű magnézium szedését már a baba tervezésekor is érdemes lehet elkezdeni. Főként a teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben fordul elő.

A D-vitamin csökkenti a vetélés és a koraszülés esélyét, valamint segíti a magzat egészséges fejlődését. Szerepe van a cukoranyagcserében és az inzulintermelésben, valamint hozzájárul a baba izomzatának, idegrendszerének és csontjainak fejlődéséhez is.
Napfény hatására a bőr képes D-vitamint termelne, de megtalálható ezen kívül a halolajban, a tojásban és a májban is nagyobb mennyiségben. Várandósság során a javasolt mennyiség 2000 NE/nap.

Nem mindig egyszerű feladat az összes szükséges vitamin és nyomelem természetes úton történő bevitele, ugyanis a várandóssággal járó rosszullétek, a különböző ételektől való undor, vagy éppen például az olyan ételek megkívánása amelyek nem tartalmazzák a nélkülözhetetlen tápanyagokat, bizony megnehezítik ezt a folyamatot. 

Emiatt készültek az olyan vitamin komplexek, amelyek minden szükséges vitamint és nyomelemet tartalmaznak, amelyre a Kismamának a várandósság alatt szüksége lehet. 

Válasszon az alábbi vitaminok közül, hogy saját és kisbabája egészségét is biztonságban tudhassa!