VÁRANDÓSSÁG ALATT SZÜKSÉGES VITAMINOK, TÁPANYAGOK

Nem egyszer hallhattuk már, hogy egy várandós Kismamának “kettő helyett kell ennie”. Azonban mit is jelent ez a valóságban és miért nem mindegy, hogy mit fogyasztunk terhességünk alatt?  Kismamaként fontos, hogy egészséges és változatos táplálkozással minden olyan tápanyagot bejuttassunk szervezetünkbe, amely a terhesség, valamint a magzat fejlődése érdekében nélkülözhetetlen. A legfontosabb vitaminok és nyomelemek, segítenek a vitaminhiány csökkentésében, egészségünk megőrzésében, valamint Kisbabánk egészséges növekedésében, fejlődésében. 

Melyek a várandósság alatt nélkülözhetetlen vitaminok, tápanyagok?

  • C-vitamin
  • Kalcium
  • Folsav
  • B6-, B12-vitamin
  • Jód
  • Vas
  • Cink
  • Magnézium
  • D-vitamin

C-vitamin

A C-vitamin mindenki számára fontos vitamin az immunrendszer és a szervezet egészsége érdekében. Várandósok számára azonban kiemelten fontos, ugyanis csökkenti a vérzések és a vetélés kockázatát, felelős a sejtek épségéért, valamint növeli a szervezet immunitását. A legfontosabb C-vitamin források a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), káposztafélék, a paprika, az alma, a banán és a csipkebogyó. Várandósság esetén 30%-kal több C-vitamint kell a napi ajánlott dózishoz képest bejuttatni szervezetünkbe.

Kalcium

A kalcium a fogak és csontok kialakulásában és megerősödésében játszik fontos szerepet, továbbá a megfelelő izomműködéshez szükséges. Kiváló kalciumforrás lehet a tej és különböző tejtermékek, a hüvelyesek (zöldborsó, lencse), valamint a különböző magvak (szezám, mák) egyaránt. A várandós Kismamák szükséglete 50%-kal nő az napi átlag szükséglethez képest.

Folsav

A B-vitaminok közül a folsav (B9-vitamin) szintén nélkülözhetetlen terhességünk alatt, ugyanis kiemelt szerepe van a sejtosztódásban, a magzat központi idegrendszerének, gerincvelőjének és agyának kialakulásában, valamint megfelelő fejlődésében. Érdemes folsavat szedni már a terhességet megelőző néhány hónapban, ezzel is csökkentve a magzat fejlődési rendellenességeinek kialakulását, továbbá a vetélés esélyét és a szülés során esetlegesen fellépő rendellenességek rizikóját. Várandósság alatt a folsavbevitel szükséglete az eredeti szükséglet kétszeresére nő, amelynek elsődleges forrásai közé tartozik a máj, a cékla, a spenót, a brokkoli, a zöld leveles zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű termékek. Ügyeljünk arra, hogy az előírt mennyiséget ne lépjük túl, mert a túlzott folsav bevitel csökkentheti a cink felszívódását.

B6-vitamin

A B6-vitaminnak a különböző anyagcsere folyamatokban (fehérje, zsír, cukor), valamint a vérsejtek termelésében van fontos szerepe. Többek között kiváló B6-vitaminforrás a máj, a csirke- és pulykahúsok, a teljes kiörlésú gabonafélék, a tonhal, a tej, a sajt, a spenót, a bab, valamint a tojássárgája

B12-vitamin

A B12-vitamin elsősorban a magzatban a vörösvértestek képződéséért felelős. Hiánya a terhesség során fáradékonysághoz, vérszegénységhez vezethet. Miután ez a vitamin főként állati eredetű ételekben található (vöröshúsok, csirke, tej és tejtermékek, tojás), a vegán Kismamáknak különösen ügyelniük kell, hogy más forrásokból elegendő mennyiséget vigyenek be. A B6-és B12-vitaminokból is negyedével többet igényel a szervezet várandósság során. Here

Jód

A jód a pajzsmirigyhormonok megfelelő működéséért felelős nyomelem. Hiányában a magzatnál fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, gyakran növekedési, és / vagy fejlődési visszamaradást okozva. Jód megtalálható a tengeri halakban, a tojássárgájában, tengeri moszatokban, a kakaóban, a tejben és tejtermékekben, valamint az ananászban és a mazsolában. Fontos tudnunk, hogy a jód felszívódását akadályozhatja a nagy mennyiségű káposzta, földimogyoró, illetve szója fogyasztása.

Vas

A vasnak a vér oxigénellátásában, a vörösvértestek képzésében, illetve a sejtműködésben van fontos szerepe. Vashiány következtében megnövekedhet a fertőzésveszély, valamint a koraszülés esélye. Alapvetően a vasigény a terhesség során a kétszeresére nő, azonban fontos mindig az egyéni igényeknek megfelelő mennyiséget bevinni a szervezetbe, mert túladagolásának is lehetnek súlyos következményei. Továbbá amennyiben magnéziumot is szedünk várandósság során, ügyeljünk arra, hogy a két vitamin beszedése között mindig teljen el néhány óra, ugyanis gátolják egymás felszívódását. A vas megtalálható különböző gyümölcsökben (citrusfélék, bogyósok), húsokban, zöldségekben (spenót, mángold), valamint a tojássárgájában is.

Cink

A cink egy olyan esszenciális nyomelem, amely befolyásolja a szénhidrát-anyagcseréjét, serkenti a sejtregenerációt, valamint az immunrendszer működését. Cinkhiány esetén vérszegénység léphet fel, valamint nagyobb az esély a korászülésnek, illetve a magzaton belüli rendellenességek előfordulásának. Cink megtalálható a vörös húsokban, a halakban, a tej-és tejtermékekben, különböző magvakban (tökmag, mák, szezám), a teljes kiörlésű gabonafélékben, illetve salátákban és gombákban. Figyeljünk a cink megfelelő mennyiségének bevitelére is, ugyanis túladagolás esetén émelygés léphet fel, de előfordulhat hányás, alhasi fájdalom, illetve láz is.

Magnézium

A magnézium főként az ideg- és izom működésben játszik fontos szerepet, így oldja az izomgörcsöket és csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, azonban a csontok és fogak felépítésében és az energiatermelésben is szerepe van. Magnéziumhiány esetén cukorbetegség, magas vérnyomás és a vetélés veszélye is fennállhat. Megnövekedett mennyiségű magnézium szedését már a baba tervezésekor is érdemes lehet elkezdeni. Főként a teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben fordul elő.

D-vitamin

A D-vitamin csökkenti a vetélés és a koraszülés esélyét, valamint segíti a magzat egészséges fejlődését. Szerepe van a cukoranyagcserében és az inzulintermelésben, valamint hozzájárul a baba izomzatának, idegrendszerének és csontjainak fejlődéséhez is.
Napfény hatására a bőr képes D-vitamint termelne, de megtalálható ezen kívül a halolajban, a tojásban és a májban is nagyobb mennyiségben. Várandósság során a javasolt mennyiség 2000 NE/nap.

Nem mindig egyszerű feladat az összes szükséges vitamin és nyomelem természetes úton történő bevitele, ugyanis a várandóssággal járó rosszullétek, a különböző ételektől való undor, vagy éppen például az olyan ételek megkívánása amelyek nem tartalmazzák a nélkülözhetetlen tápanyagokat, bizony megnehezítik ezt a folyamatot. 

Emiatt készültek az olyan vitamin komplexek, amelyek minden szükséges vitamint és nyomelemet tartalmaznak, amelyre a Kismamának a várandósság alatt szüksége lehet. 

Válasszon az alábbi vitaminok közül, hogy saját és kisbabája egészségét is biztonságban tudhassa!