VÁRANDÓSSÁGGAL JÁRÓ KÉNYELMETLENSÉGEK: A HÜVELYI FOLYÁSOKRÓL

babavárás során testünkben folyamatos változások történnek, mint például a hormonrendszerünk megváltozása, melynek mellékhatásai közé tartozhat az émelygés, a hangulatingadozás, a gyakori vizelési inger valamint, hogy fogékonyabbak lehetünk a hüvelyi fertőzésekre, amelyet hüvelyi folyás kísérhet. 

A várandósság során jellemző a nyálkahártyák megduzzadása is, amely következtében előfordulhat orrdugulás, különböző orr- vagy fogínyvérzések, valamint ilyenkor a szokásosnál több hüvelyváladék termelődhet.

Aggodalomra ilyenkor semmi okunk nincs, ugyanis ezek a terhességünkkel járó természetes folyamatok közé tartoznak. Normális esetben a folyás színe fehéres, vagy átlátszó, ám sűrűbb folyás esetén akár zöldes, vagy barnás szín sem kizárt. 

Abban az esetben, ha egyéb panasz nem társul a folyás mellé, nem kell foglalkoznunk vele. Azonban érdemes szakemberhez fordulni, ha a folyással egyidőben visszatérő viszketéstkellemetlen szagotpisiléskor fájdalmas, csipő érzést vagy elváltozást érzünk a nagyajkon, vagy a szeméremtesten. Ezeket a panaszokat esetenként láz is kísérheti. 

A panasszal járó bővebb folyások esetén azért érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, mert  a betegség hátterében számos, különböző fertőzés állhat. Csípő, viszkető érzést leggyakrabban gombás fertőzések (Candida), bakteriális vaginózis, STD, vagy a GBS által okozott fertőzések okozhatnak, amelyek enyhítésére és gyógyítására különböző, szakemberek által meghatározott kezelések szükségesek terhesség esetén a lehető legkorábban.

Hogyan előzhetők meg a hüvelyi fertőzések?

Természetesen, ahogy egyéb betegség elkerülése esetén is, főként kismamaként nagyon fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk. Kerüljük a cukros ételeket és minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, hogy a szükséges vitamin- és ásványi anyagok segítsenek a betegségek elkerülésében. Ezen kívül a hüvelyi betegség elkerülése érdekében, fontos, hogy mindig tiszta, pamut és kényelmes alsóneműt hordjunk, amely megóv a baktériumok elszaporodásától és a bakteriális fertőzésektől. Edzést, mozgást követően érdemes minél hamarabb lezuhanyoznunk és tiszta alsóneműt vennünk, elkerülve ezzel a felfázást. Végül pedig, ahogy korábban említettük kismamaként fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre és egyúttal a szexuális úton terjedő betegségekre is, ezért ilyenkor is fontos, hogy a szexuális együttlétek során megfelelően védekezzünk a betegségek ellen, ezért javasolt minden alkalommal az óvszer használata. 

PANASZA VAN? 

Kérjük, foglaljon időpontot szülész-nőgyógyász orvosaink egyikéhez az alábbi gombra kattintva.

 

Hasonló tartalmat keres?