A hüvelyszárazság, mint tabutéma

Napjainkban sok nő küzd hüvelyszárazság okozta kellemetlen panaszokkal, amely sajnos gyakran nincs megfelelően, vagy egyáltalán kezelve, ugyanis túl kényes témának számít a nők körében ahhoz, hogy ezzel orvoshoz merjenek fordulni.

Ugyan az köztudott, hogy ez a probléma az idősebb nőket nagyobb számban érinti, főként klimax idején, azonban gyakran fordulhat ez elő fiatal nők esetében is. Kortól függetlenül fontos a panasz szakorvos által történő alapos kivizsgálása, mert ez nem csak a mindennapjainkat tudja elrontani, hanem a szexuális életünket is, valamint a panasz hátterében más olyan betegség is állhat, amelyet érdemes elkezdeni minél előbb kezelni.

Tünetek

A hüvelyszárazság a hüvelyváladék termelődésének hiányában alakulhat ki, amely általában égő, viszkető érzést okozhat. Ilyenkor a hüvely nagyon érzékennyé válhat és például nemi együttlétet követően a nyálkahártya sérülése miatt kisebb vérzés is kialakulhat. Egy másik tünete lehet a sárgás, kellemetlen szagú folyás, amely általában fertőzésre utalhat.

Érintettek

Változó korban lévő nők:
Menopauza esetén a női szervezetben csökken az ösztrogénszint termelése, amely következtében hüvelyszárazság alakulhat ki.

Stresszes nők:
Hosszú időn keresztül tartó stressz esetén a nők szervezetében felborulhat a női hormonális egyensúly, amely szintén vezethet hüvelyszárazsághoz is.

Várandós ill. szoptató kismamák:
Terhesség alatt, valamint szülést követően a tejtermelés beindulása, ösztrogéncsökkentő hatású, amely a hüvelyszárazság egyik kiváltó oka lehet.

Fogamzásgátlót, vagy egyéb gyógyszereket szedő nők:
A fogamzásgátlók és egyéb gyógyszerek szedése esetén is előfordulhat a női hormonháztartás felborulása, amely hüvelyszárazságot válthat ki.

Daganatos betegségben szenvedő nők:
A kemoterápia, valamint a kismedencénél történő sugárterápia mellékhatása is gyakran hüvelyszárazságot okozhat.

 

Érdemes a panasz hátterét alaposan kivizsgáltatni, ugyanis hüvelyszárazság esetén nem csak enyhíteni lehet a panaszt, (például síkosítóval nedvesen tartani), hanem a szakorvos által javasolt megoldással akár meg is lehet azt végleg szüntet.