EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉS, DE CSAK MÉRTÉKKEL! ORTHOREXIA NERVOSA

Manapság egyre többet lehet hallani arról, hogy mekkora jelentősége van az egészséges ételek fogyasztásának, a napi többszöri étkezésnek, a cukrok és édességek elkerülésének, vagy akár a mozgásnak, ahhoz hogy az elhízást és a különböző betegségeket elkerülhessük. Azonban mi történik, ha túlzásba esünk és nem csak odafigyelünk, hogy mit eszünk, mennyit és mikor, hanem másról sem szól már az életünk, csak a görcsös aggodalomról, hogy egészségesen étkezzünk, pontosan kimért mennyiséget és percre pontos időpontban.

Ez a fajta görcsös odafigyelés, függőséget tud okozni, amelyet napjainkban orthorexia nervosának neveznek.

Az orthorexia nervosa egy olyan beszűkült gondolkodást és látásmódot jelent, amely során a beteg csak az általa egészségesnek vélt ételek beszerzésére, elkészítésére, és elfogyasztásának időpontjára helyezi a hangsúlyt, miközben a körülötte lévő világot teljesen kizárja. Nem jár szórakozni, vagy vendégségbe, nem él szociális életet és rögtön bűntudatot kelt magában, ha esetleg egy kevésbé egészséges ételt elfogyaszt, vagy nem pontosan abban az időpontban eszik, amikorra az meg volt tervezve.

Ezt a betegséget, akár egy diéta, vagy a betegségektől és a test különböző elváltozásaitól való félelem is képes kiváltani, amely szorongással és folyamatos aggodalommal járhat.


Bizonyos diétáknál nagyon fontos betartani az előírt mennyiséget és az étkezések időpontját, azonban ezeket próbáljuk meg minél előbb beépíteni mindennapjainkba és rutinszerűen alkalmazni, ügyelve arra, hogy elkerülhessük ezáltal a mindennapos stresszt és ne romboljuk le az addig jól felépített emberi kapcsolatainkat.

Hasonló tartalmat keres?