EGÉSZSÉGES VAGYOK, MÉGSEM ESEM TEHERBE

Egy pár életében az egyik legfontosabb döntés az, amikor elhatározzák, hogy gyermeket szeretnének. Napjainkban egyre több nő ilyenkor már a “próbálkozások” megkezdése előtt tudatosabban kezd el élni, egészségesebben táplálkozik és rendszeresen mozog. Azonban amennyiben néhány együttlétet követően nem fogan meg a baba máris a legrosszabbra gondolnak, hogy talán nem lehet gyermekük, mert meddők. 

A helyzet ilyenkor egyrészt nem ilyen egyszerű, azonban nem is kell egyből a legrosszabbra gondolni. Sajnos sokan azt gondolják, hogy igazságtalan az élet, mert aki tart a terhességtől, előfordul, hogy nem várt terhességben találja magát, akik viszont tudatosan készülnek a babára több havi próbálkozás után sem jön össze. Ez sajnos részben igaz, viszont minden emberre máshogy hatnak a manapság egyre fokozódó egészségre ártalmas környezeti hatások, valamint az egyre későbbre tolódó gyermekvállalásnak is nagyobb a kockázata. Ez még nem azt jelenti, hogy biztosan nem is lehet annak a párnak gyermeke akinek elsőre nem sikerül, viszont rendszeres házasélet mellett történő sikertelen próbálkozások esetén egy év után, 35 éves kor felett, valamint bizonyos kórelőzmények esetén (endometriózis, kismedencei gyulladás a múltban, stb.) pedig fél évet követően javasolt elkezdeni a lehetséges okok kivizsgálását, szükség esetén pedig a kezelést is.

Ha még csak nemrég határoztuk el, hogy gyermeket szeretnénk és túl vagyunk néhány sikertelen próbálkozáson, akkor a következő lépéseket javasolt megfontolnunk és betartanunk:

Az ovuláció időszaka

Ha tisztában vagyunk vele (és ebben az esetben erősen javasolt hogy tisztában legyünk), hogy mikor van peteérésünk, érdemes próbálkozni az ovulációt megelőző és követő néhány napon is, ugyanis ilyenkor vagyunk a legtermékenyebbek. Ez nem azt jelenti, hogy máskor biztosan nem eshetünk teherbe, azonban ebben az időszakban a méhben történő változások miatt magasabb az esélye annak, hogy megfogan gyermekünk.

Stresszmentes mindennapok

Manapság minden nap újabb stressznek vagyunk kitéve, amellett, hogy esetleg munkahelyünkön, vagy környezetünkben is gyakran előfordulhat feszültség. Fontos, hogy amikor eldöntjük, hogy családot szeretnénk alapítani, tudatosan csökkentsük a stresszt magunk körül, ugyanis a stressz komoly hatással van szervezetünkre, valamint peteérésünkre is egyaránt. Lazítsunk, jógázzunk, sportoljunk, valamint töltsünk nyugodt estéket, napokat a párunkkal! Próbáljuk otthon legalább elfelejteni a korábban minket ért stresszt, valamint ne görcsöljünk arra sem rá, ha első alkalommal esetleg nem jön össze a baba.

Életmódváltás

Amikor eldöntjük párunkkal, hogy családot szeretnénk alapítani, fontos hogy ha addig nem tettük, akkor kezdjük meg az életmódváltást. Táplálkozzunk egészségesebben, kezdjünk el szakorvosunk által javasolt terhesvitamint szedni, mozogjunk rendszeresen, valamint mellőzük a dohányzást, illetve az alkohol- és koffein fogyasztást is, ugyanis ezek mind negatívan hathatnak a próbálkozások során (csökkent petesejt szám, kevesebb spermium), valamint a fogantatást követően is veszélyesek lehetnek a gyermekünk egészséges fejlődésére.

Amennyiben letelt a korábban említett fél, vagy normális esetben 1 éves “próbaidő” és mégsem estünk teherbe, valamint rávettük magunkat és természetesen párunkat is, hogy meddőségi specialistához forduljunk, fontos tudnunk, hogy bár az első lépésben történő vizsgálatok nagy része a nőknél nőgyógyász szakorvosuk által is elvégezhetők, azonban a meddőségi vizsgálatok esetén a férfi és a nő egészségügyi állapota is górcső alá kerül. A nőknél első körben azt vizsgálják a szakorvosok, hogy van-e peteérése, amennyiben a rákszűrés eredménye, illetve a nemi betegségekre vonatkozó szűrése rendben van. Ezt követően vérvizsgálat által a hormon szintjük is ellenőrzésre kerül. A férfiaknál spermaminta alapján vizsgálják meg, hogy megfelelő mennyiségű és működésükben is egészséges spermiumok vannak-e. 

Ha a kezdő vizsgálatok során a meddőségi szakember felismeri a fogantatást akadályozó problémát, akkor már ennek megfelelően tudja javasolni a következő lépést, amely természetesen egyénenként és páronként eltérő, azonban az esetek nagy többségében a következők lehetnek: 

HYCOSY

Gyakori vizsgálatok közé tartozik a HYCOSY, vagyis a petevezetők átjárhatósági vizsgálata, amelyek gyakran különböző előzmények, betegségek miatt elzáródhatnak és emiatt a petesejt és a spermium nem tud találkozni

Ovulációs-indukció

Amennyiben a leendő kismamának nincs peteérése, vagyis kimarad az ovulációja, úgy ovulációs-indukciót javasolhat az orvos, amely egy hormonális kezelést jelent a petesejtek növekedésének és érésének támogatása gyanánt.

Mesterséges megtermékenyítés

Ha a korábban felsorolt vizsgálatok megvoltak, a nőnek van peteérése, átjárható petevezetéke, valamint a férfinak is egészséges és elegendő spermiuma, akkor a meddőségi specialista esetenként javasolhatja a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét. Ennek két legismertebben formája az inszemináció, valamint a lombikprogram.

Inszemináció

Az inszemináció során az ondót a peteérés során juttatják be mesterségesen közvetlenül a méhüregbe, azonban a megtermékenyülés a leendő édesanya pocakjában természetes úton történik.

Lombikprogram

A lombikprogram során a leendő kismamától levett petesejteket a leendő apukától levett spermiumokkal megtermékenyítve helyezik vissza az édesanya méhébe.

Sajnos a mesterséges megtermékenyítés egyik formája sem 100%-ban garantált, hogy első alkalommal sikeres lesz, valamint türelmet és komoly felkészülést is igényel lelkileg, azonban ha sikerül, akkor a pár életének egy újabb és egyik legboldogabb szakaszát kezdheti el. 


Meddőségi specialistánk:

Hasonló tartalmat keres?