FÁRADT? FESZÜLT? KELLEMETLEN IZOMGÖRCSEI VANNAK?

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezetünk számára. Az idegrendszer és az immurendszer működésén túl, az emésztésben, a vérnyomás szabályozásában, illetve a csontok és fogak védelmében játszik szerepet.

Magnéziumhiány

Magnéziumhiány következtében fejfájás, izomgörcsök, hangulatingadozás alakulhat ki. A hiányállapotot számos tényező idézheti elő, például a stresszes életmód, a túlzott edzés, munka vagy a helytelen életmód. Izomgörcsök esetén főként a szemhéjunk rángatózását érezhetjük vagy a lábszárunkban izomrángást. Fontos, hogy ezt a hiányállapotot megszüntessük, mert idővel komolyabb gondokat is okozhat, például szorongást, depressziót, szív problémákat vagy akár sportsérülést.

A magnéziumhiány ritkán alakul ki elégtelen táplálkozás miatt. Többnyire egyes gyógyszerkészítmények okozzák ezt az állapotot. Például egyes vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, kemoterápiás szerek, stb.

Kezelése:

A magnéziumot természetes úton is lehet pótolni. Kis mennyiségben megtalálható a zöld leveles zöldségekben (pl.: spenót, sóska, kelkáposzta), az olajos magvakban (pl.: dió, mogyoró, mandula, napraforgómag) és a teljes kiőrlésű gabonafélékben (pl.: tönkölybúza, rozs, búzakorpa).

Komolyabb hiányállapot esetén érdemes a magnézium tartalmú étrend-kiegészítő szedése a helyes táplálkozás mellett.

Egyéb gyógyszerek szedése esetén ügyelni kell arra, hogy mikor szedjük be a másik gyógyszerhez képest, ugyanis néhány hatóanyaggal együtt rosszul oldódik, ez pedig gátolhatja mindkét gyógyszer hatékony felszívódását.

Terhesség esetén különösen fontos a magnézium szerepe, ugyanis segíti a magzat fejlődését, a csontok felépülését, továbbá szerepe van többek között a szív- és érrendszer működésében, valamint az inzulin és vércukorszint szabályozásában.

Rendelőnkben lehetőséget biztosítunk különböző laborvizsgálatok elvégzésére előre foglalt időpontban, sorban állás nélkül!