MELEGTERÁPIÁS KEZELÉSEK

A téli hűvös napokon mindannyian szeretünk meleg fürdőket venni, vagy bebújni a meleg takaró alá pihenni, lazítani. A meleg nem csak nyugtató hatással bír, hanem melegterápiás kezelésekkel a szervezetünkben lévő különböző fájdalmakat is enyhíthetjük. 

Nőgyógyászati problémák kezelésére különösen ajánlottak a gyógyvizes fürdők

gyógyfürdők elsősorban olyan nőgyógyászati problémák esetén javasoltak, mint például a mióma, endometriózis, krónikus kismedencei gyulladás, változókori panaszok, hormonegyensúlyi problémák kezelése, valamint nőgyógyászati műtéteket követő regeneráció. Sajnos a jelenlegi helyzetben a fertőzésveszély elkerülése érdekében a gyógyfürdők zárva tartanak. 

Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis a gyógyfürdők jótékony hatását különböző gyógynövények és fürdősók segítségével otthonunkban egy kád melegvizes ‘gyógy’fürdőben is élvezhetjük. 

Amennyiben otthon szeretnénk gyógyfürdőzni, kikapcsolódni, megtehetjük akár egy tőzegfürdőzés során. A tőzegben ugyanis olyan bioaktív vegyületek vannak, amelyek képesek megkötni a nehézfémeket és a szabadgyököket a szervezetünkben. Jótékony hatásukat ízületi panaszok, izomhúzódások, valamint nőgyógyászati és urológiai panaszok esetén is képesek kifejteni. Az otthoni fürdőt szakboltokban kapható balneoterápiás tőzeggel érdemes elkészíteni. A fürdővizet melegítsük fel 37-39 Celsius-fokra, adjuk hozzá a tőzeget és körülbelül 15 percet töltsünk el a gyógyvízben. Ezt követően lehetőleg még 20-25 percet pihentessük szervezetünket vízszintes pozícióban.

Ha nincs kéznél tőzeg a gyógyfürdőhöz, vagy nincs kedvünk egy kád vízben kikapcsolódni, akkor a meleg lábfürdő is kiváló alternatíva lehet a különböző nőgyógyászati panaszok, felfázások, menstruációs fájdalmak enyhítésére. Érdemes lefekvés előtt alkalmazni a lábfürdőt, 37-39 Celsius-fokos vízben, körülbelül negyed órán át. Vérkeringésünk fokozása érdekében egy evőkanál mustármagot is tehetünk a vízbe. A lábáztatást követően is 20-25 percet pihenjünk lehetőleg fekve. Terhesek számára nem ajánlott!

Jó egészséget és kellemes kikapcsolódást kívánunk! 

Felfázásra, vagy egyéb nőgyógyászati betegségre utaló problémái vannak?

Kérjük, foglaljon időpontot szülész-nőgyógyász orvosaink egyikéhez.


Szülész-nőgyógyász szakorvosaink