Doctor examining female patient in hospital examination room. About women's health issues.

Nőgyógyászati inkontinencia

Az inkompetencia megjelenési formái: Stressz vagy terheléses inkontinencia Urge vagy késztetéses, sürgősségi inkontinencia Reflex inkontinencia Túlfolyásos inkontinencia
Upset young woman in the office of psychotherapist or doctor, women communicate to each other

TÜNETEK

Az inkontinencia tünetének hátterében változatos okok húzódhatnak meg, melyek lehetnek szervi, olykor lelki eredetűek is. Maguk az érintettek általában nincsenek tisztában panaszuk okával, szégyellik állapotukat és gyakran “házilagos” megoldásokkal kísérleteznek, hogy palástolják problémájukat. Az esetek felében nem is fordulnak orvoshoz, sokan úgy gondolják, hogy bizonyos életkor felett ez egyébként is mindenkivel előforduló, “normális” jelenség.
 

ÉLETMINŐSÉG

Bármilyen fokú is az inkontinencia, mindenképpen rontja a betegek életminőségét, akadályozza a normális életvitelt. A mindennapi cselekvés, munkába járás, bevásárlás, szexuális élet, szórakozás nehézzé, vagy lehetetlenné válhat. Ilyenkor megnő az izoláció veszélye, hiszen az ilyen ember inkább kerüli a társaságot, attól félve, hogy a vizeletcsepegését más észre veszi, megérzi rajta a vizelet szagát. Sokszor vezet mindez önértékelési zavarhoz, depresszióhoz, önbecsülésüket veszítik el az ilyen emberek.
Caucasian women eats hamburger fast food sandwich on the street outdoors. Active girls hungry and
Doctor checking size of lymph nodes

A TERHELÉSES INKONTINENCIA OKAI

A stressz vagy terheléses inkontinencia oka az elégtelen húgycsőzáró mechanizmus. Ez a medence fenék izmainak gyengeségével kapcsolatos. A hasűri nyomás emelkedésekor / köhögés, nevetés, tüsszentés, nehéz tárgyak emelése/ a hólyagra áttevődő teher már soknak bizonyul, a húgycső “elenged”, kiengedi a vizeletet. Hajlamosító tényezők az elhízás, a többszörös hüvelyi szülés, öröklött kötőszöveti gyengeség. Szerepe van továbbá a tartós hormonhiányos állapotnak is, amikor a szövetek rugalmassága a sejtek belső nyomása a szervezet minden területén csökken.

A KÉSZTETÉSES INKONTINENCIA OKAI

A késztetéses vagy sürgősségi (urge) inkontinencia során az inger arra kényszeríti a beteget, hogy amikor az jelentkezik, azonnal vizeljen. A záróizom ép lehet, de addig sem tudja tartani a vizeletet sokszor, amíg a toilette-hez ér. Gyakori, rövid időközönként jelentkező vizelési inger jellemzi, éjszakai felkelésekkel. A hólyag nem tud a korábbi befogadó képességével működni, már kis telítettség esetén is jelentkezik a vizelési inger. Az ilyen emberek naponta 10-20x járnak vizelni, mindig ügyelnek arra, hogy legyen a közelben WC. Egy idő után ez a napi életvitelt jelentősen befolyásolja. Oka a hólyag falának, nyálkahártyájának fokozott érzékenysége, ingerlékenysége.

Toy rabbit in the toilet
Male doctor with female patient

MEGOLDÁS

Az első és legfontosabb lépés, hogy kérje szakember segítségét! Az inkontinencia okának feltárásakor sokszor kezünkben a megoldás a gyógyításhoz. Az esetek egy részében az ok reverzibilis, azaz visszafordítható a vizeletcsepegés, ha a kiváltó tényezőt megszüntetjük.

Kezelése az elősegítő-kiváltó okok lehetőség szerinti kiküszöbölésével, a szöveti rugalmasság javításával, az izomerő fokozásával lehetséges. Ez utóbbi a gyakorlatban a kismedencei izmok erősítését, azaz az intimtornát jelenti. Ha ezek az úgynevezett konzervatív kezelések eredménytelenek, műtéti megoldásra kényszerül a szakorvos, és az ezzel a témával foglalkozó specialista a legalkalmasabb eljárást, technikát fogja javasolni.

 

SZAKORVOSUNK

DR. ABKAROVICS GÉZA

Speciális végzettségeim közé tartozik a teljeskörű női vizeletinkontinencia kivizsgálása, konzervatív- és műtéti kezelése, a különböző fokú és típusú nőgyógyászati prolapszusok kezelése, különös tekintettel a „hálós” megoldásokra.