Pregnant woman holding and film ultrasound of baby in the womb

Terhesgondozás

Küldetésünk az, hogy az új jövevény fogantatásától a születésig tartó úton biztonságosan, szervezetten és a baba egészségére maximálisan ügyelve nyújtsunk segítséget Önöknek.
supporting his wife. Pregnant woman is lying down in the hospital, doctor does ultrasound

I. TRIMESZTER

10-12. naptól

A várandósság első lépése a terhesség tényének megállapítása. Ezt a kismama a fogamzást követő 10-12. naptól terhességi teszt segítségével elvégezheti. Az utolsó menstruációt követő 5. héttől már szakorvos által végzett ultrahangos vizsgálat történik.

7. és 8. hét

7. és 8. hét között az ultrahangos vizsgálta során szakorvosunk megvizsgálja, hogy a beágyazódás méhen kívül, vagy belül történt-e, illetve hogy élő-e az embrió. Ilyenkor már szívhangot is hallhatunk és a pontos terhességi kor is megállapítható.

Az embrió rizsszem méretű. Az arc vonásai ekkor még nem kivehetők, de a szemek helye már látható. Formálódik a füle és a nyelve. A kezdetleges érrendszerében megindul a vérkeringés, és a hetedik hét végére a magzat szívének már négy ürege van.

9. hét

A 9. héten megbeszéljük a ultrahangleletet.  Ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a növekedés üteme.

Ebben az időszakban már az egy petezsákban fejlődő ikerterhesség is látszik és az embrió élénken mozgolódik a magzatvízben lebegve, amiből egyelőre az anyuka még semmit nem érez.

Ebben az időszakban az alábbi vizsgálatokat végezzük el rendelőnkben:

Komplett vérkép, vércukor szint. Syphilis, (RPR, VDRL), Vércsoport (Rh- Anyánál ellenanyag), Vizelet, HbsAg (marker vizsgálata), Vese, Máj funkciók ellenőrzése, TSH (pajzsmirigyműködés) TORCH: Toxoplasma gondii, Others (egyéb mikrobák), Rubeolavírus, Cytomegalovírus, Hepatits

II. TRIMESZTER

16. hét

Amennyiben a kismamának nem ez az első terhessége, úgy van rá esély, hogy a terhessége 16. hetében már megérzi a magzat mozgását.

22. hétig már a legtöbben be tudják azonosítani ezeket a rugdosásokat, mocorgásokat. Mivel a cipelendő súly egyre növekszik, az anyuka háta és a dereka is erősítésre szorul. A fájdalom elkerülése és a helyes testtartás megtartása érdekében különböző háterősítő gyakorlatok végzése javasolt, valamint például ülés közben érdemes kispárnával megtámasztanunk a derekunkat.

Ebben az időszakban következik az újabb konzultáció is.

18. és 20. hét

18. és 20. hét között kerül sor a második genetikai ultrahangra. A II. trimeszteri anatómiai szűrés során az esetlegesen kialakult fejlődési rendellenességek csaknem 90%-a, illetve a súlyos szívfejlődési rendellenességek csaknem 100%-a szűrhető már ki. A leletek kiértékelését után a kismama számára egy terheléses vércukorvizsgálat következik (OGTT), mely a terhességi cukorbetegség felismerésére szolgál. Az anyát és a magzatot egyaránt veszélyeztető cukorbetegség, a korábban egészségeseknél, a terhesség folyamán alakulhat ki.

A magzat csontrendszere ilyenkor gyorsan fejlődik, tüdejében kialakulóban vannak a tüdőhólyagok, továbbá a zsírréteg felhalmozás a kis testen. A magzat súlya ekkor körülbelül 160-170 gramm.

24. hét

A második trimeszter zárásaként a 24. héten újabb konzultációt tartunk, amelyet laborvizsgálat követ (teljes vérkép, vizelet, vese-máj funkciók, TORCH és OGTT. „Rh” negatív anyák esetén ekkor ellenanyagot is vizsgálunk).

With ultrasonic diagnostis picture. Beautiful pregnant woman is indoors at home

III. TRIMESZTER

28. hét

28. hét során megbeszéljük a labor eredményeit és amennyiben szükséges, dietetikus véleményét is kérjük.

A terhesgondozás részeként vérnyomásmérésre és magzati szívhang vizsgálatra ebben az időszakban kerül sor. A szintén ekkor végzett ultrahangos vizsgálaton a baba méreteit és a növekedés ütemét is megfigyeljük.

A szemhéj ezen a héten válik ketté. A pici szeme születéskor sötétkék lesz, a végleges szín pár hónapos korára alakul ki. Ekkor a magzat súlya már eléri vagy meg is haladhatja az egy kilót, hossza kb. 36 cm.

30-32. hét

A harmadik, egyben utolsó genetikai ultrahangos vizsgálatra a 30-32. hét során kerül sor. A III. trimeszteri állapotdiagnosztika során megnézzük a baba vérkeringését, agyi vérellátottságát megbizonyosodva arról, hogy még megfelelőek-e a viszonyok a méhen belül (flow). Ebben az időszakban ajánlott figyelni a babánk mozgását is. Napi legalább egy-két alkalommal ajánlott erre időt szakítani.

36. és 40. hét

36. és 40. hét között hetente ultrahangos flow vizsgálat, illetve CTG (magzati szívhang monitorozása) következik.

Ebben az időszakban történik a BSH szűrés is, a Streptococcus baktérium felismerése gyanánt, amely általában nem veszélyezteti a kismama egészségét, de a szülés során érintkezésbe kerülhet a magzattal, és ekkor akár súlyos lefolyású betegség is kialakulhat.

Labor és INR: Mélyvénás trombózis kockázatának becslése

Terminus után 2 naponta van szülészeti kontroll CTG és ultrahangos flow vizsgálat a baba megérkezéséig.

MOBIL CTG: BABY LIFE CARE

Egy új, innovatív szolgáltatás, mely a kismamák otthonának kényelmében nyújt lehetőséget a magzat szívhangjának figyelésére. A magyar fejlesztésű készülék a korszerű IT és telekom hálózatot használva, lehetővé teszi, hogy a csöppség állapotát a világ bármely pontjáról, bármikor ellenőrizzék. Így nagyobb biztonsággal és időben kiszűrhetőek a méhen belüli veszélyállapotok, lehetséges kockázati faktorok.

 

GENETIKAI TANÁCSADÁS

Genetikai vizsgálatot a terhesség ideje alatt három alkalommal végzünk. Először a 12. majd a 18-20. végül pedig a 30-32. héten, de ezen felül genetikai tanácsadás is ajánlott bizonyos esetekben.

Mindenképpen javasolt, ha kórós eredményt mutat az ultrahang, vagy az anya 35, míg az apa 45 év feletti.

Azoknak a pároknak is ajánlott, akiknek már született fejlődési rendellenességben vagy valamilyen genetikai betegségben szenvedő gyermekük, vagy a családban előfordult már hasonló eset. Ilyen kockázati tényező lehet még, ha valamelyik szülő örökletes vagy szerzett betegségben szenved. Ezt hívjuk genetikai kórelőzménynek.

genetikai tanácsadás magában foglal bizonyos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokat,  melyek az esetleges kromoszóma rendellenességeket deríti fel, illetve a genetikai ultrahangot, mely a fejlődési rendellenességek felfedésére szolgál.

Ezután még további diagnosztikai vizsgálatok is kérhetőek:

CHORIONBOHOLYBÓL VALÓ MINTAVÉTEL ( CVS )

AMNIOCENTÉZIS ( MAGZATVÍZBŐL GAC )

MAGZATI KÖLDÖKZSINÓR PUNCTIO

– NIFTY / PRENATEST / TRISOMY TEST – anyai vértesztek, amelyek a Down-kór és más kromoszómaszámbeli rendellenesség terhesség alatti felismerésére szolgálnak. A Down-kór szűrésében jelenleg ezek a legmodernebb, úgynevezett nem-invazív eljárások, mivel nincs szükség a magzat sejtjeiből történő mintavételre. (Ami kis százalékban ugyan, de vetélési kockázattal jár.) 

KÜLÖNLEGES GONDOZÁST IGÉNYLŐ TERHESSÉGEK:

Bizonyos esetekben, elhízott terheseknél, fiatalkorúaknál, késői terhességvállalóknál, ikerterhességnél, asszisztált reprodukcióval fogant terheseknél, alapbetegségekkel rendelkezőknél (epilepsia, cukorbetegség, neurológiai betegségek stb.), vagy azoknál a kismamáknál, akiknél a kórelőzményben vetélés, koraszülés fordult elő, kiemelt odafigyelésre van szükség.

Male doctor with female patient